S ananásom schudnete, vyzdraviete, aj si vylepšíte trávenie

Ananás je ovocie, ktoré si zaslúži našu pozornosť, a to nielen v predvianočnom období, kedy je dokonalou ozdobou vianočnej ovocnej misy, ale počas celého roka.

07.11.2010 09:00
Ananás Foto:
Ananás obsahuje rad minerálnych látok ako je draslík, horčík, vápnik, fosfor, zinok a železo.
debata

Síce obsahuje deväťdesiat percent vody, ale vo svojich zvyšných desiatich má také množstvo cenných vitamínov a minerálov, ako máloktorý z jej ovocných konkurentov. Kým v minulosti si pomocou ananásu starí ľudia kdesi v južnej Amerike liečili zápchu a upokojovali choré črevá, tí dnešní ho používajú ako prostriedok na chudnutie. Vysoko účinný!

Zvykne ho „naordinovať“ aj osobný tréner vo fitnesscentre ženám, ktoré chudnú alebo si formujú postavu. Pre ne je vhodný na desiatu, ako alternatíva k jahodám, grapefruitu, kivi a zelenému jablku, čiže tým druhom ovocia, ktoré neobsahujú žiaden, alebo len mizivé množstvo cukru. A nielen to – ananás z tela vylučuje nadbytočné tuky a zlepšuje ich spaľovanie. Sú ženy, ktoré počas diéty zjedia až polovicu ananásu denne – jeden plátok pred každým jedlom.

Inak by sme mohli povedať, že toto tropické ovocie, ktoré má pôvod v Brazílii, je všeliekom. Veď kto ho pravidelne konzumuje (čerstvý), podporuje svoj imunitný systém, stará sa o zdravé kosti, srdce a tráviaci trakt.

Toto ovocie, ktoré pripomína veľkú strapatú šišku, má jednu podobnosť s melónom. To, či je zrelý, totiž zistíme, až keď ho rozkrojíme. Napovie nám to jeho vôňa a farba. Zrelý ananás je žltkastej alebo žltej farby a nie je tvrdý. Kým nezrelý ananás nevonia a obsahuje veľa kyselín, vôňa toho zrelého je svieža sladká. Ak je naopak ananás prezretý, jeho dužina je sfarbená dohneda a vôňa pripomína mierne skvasenú.

Ananás obsahuje rad minerálnych látok ako je draslík, horčík, vápnik, fosfor, zinok a železo. Okrem toho kyselinu ferulovú a listovú, mangán, rastlinné steroly, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol a tým riziko vzniku srcovo-cievnych chorôb, rozpustnú vlákninu, ktorá podporuje správnu funkciu čriev, vitamín B12, E a vitamín C, ktorý podporuje imunitu, no najväčšia „bomba“, ktorá sa v ananáse nachádza, je predsa len protizápalový enzým bromelín.

Tento zázrak pomáha pri uzdravovaní, dokáže zmierniť opúchanie tkanív a zápaly súvisiace s kašľom, artrózou, kŕčovými žilami, natiahnutím a natrhnutím väzov a šliach. Bromelín zlepšuje aj trávenie, urýchľuje aj spomínané spaľovanie tukov. Vďaka kombinácii betakarotónu, vitamínu C, síre a bromelínu, ktoré sa v ananáse stretli, ho možno považovať za detoxikačný prostriedok. Bromelín obsiahnutý v ananáse znižuje zrážanlivosť krvi a pomáha rozpúšťať usadeniny v našom cievnom systéme, čím znižuje krvný tlak a zlepšuje prekrvenie organizmu.

Preukázalo sa, že ananás aj zosvetľuje alebo dokonca odstraňuje starecké škvrny – nie však vnútorne, pitím šťavy, ale potieraním postihnutého miesta šťavou.

Tipy:
Ako príloha k mäsu je vhodný zeleninovo-ovocný šalát z posekaného ananásu, papriky a červenej cibule premiešaný s ďumbierom, trochou medu a pár kvapkami limetovej šťavy.
Ananásový nápoj si možno pripraviť rozmixovaním ananásu s jogurtom a pridaním medu.
Ocot v zálievke nahraďte ananásovou šťavou. Bude lahodnejšia a zdravšia.

debata chyba