Pacientom s artritídou prinášajú úľavu mastné ryby

Stravovanie je pre zdravie kĺbov veľmi dôležité. Vďaka tučným rybám, ovociu, zelenine a orechom sa uľaví aj pacientom s artritídou.

07.12.2010 14:00
losos Foto:
Rybí olej, tresčia pečeň, losos a makrela majú vysoký obsah vitamínu D.
debata

Čo je artritída?

V prvom rade treba vyvrátiť mýtus, že ide o ochorenie kĺbov, proti ktorému sa už „nedá nič robiť“. Omyl. Hoci naň neexistuje univerzálny liek, našťastie je tu veľa možností, ako toto ochorenie zmierniť. V súčasnosti je známych asi dvesto druhov atritíd, ich spoločný menovateľ je porucha alebo zápal kĺbov, ktoré sprevádza bolesť a opuch. Príčina stále nie je známa, svoju rolu tu však zohráva dedičnosť, predispozícia na obezitu, porucha imunity a infekcie. Podľa štatistiky strpčuje artritída život jednému z piatich ľudí, pričom viac ako mužov postihuje ženy, a to až trikrát častejšie. Vyskytuje sa medzi 30 a 60. rokom života, výnimočne aj u dojčiat.

Pacienti postihnutí artritídou sami spozorujú, ktoré zložky potravy im prinášajú úľavu. Vo všeobecnosti symptómy tohto ochorenia zmierňujú:
- Polynenasýtené omega 3-mastné kyseliny – redukujú bolesť a zápal, takisto pôsobia na funkčnosť kĺbov. Osahujú ich mastné ryby – makrely, lososy, sardinky, sardelky, slede, tuniaky a úhory. Nachádzajú sa aj v rastlinných olejoch a vlašských orechoch, čo je iste dobrá správa pre vegetariánov. Ide o tuky, ktoré sú nenasýtené.
- Rybí olej, tresčia pečeň, losos a makrela majú vysoký obsah vitamínu D, ktorý je pre zdravé kosti nevyhnutný.
- Konzervovaný losos a sardinky s kostičkami sú výborné zdroje vápnika.
- Zelenina a ovocie, napríklad avokádo
- Vláknina – celozrnné pečivo jej obsahuje viac ako pečivo z bielej múky, v ryži sa okrem vlákniny a škrobu nachádzajú aj sacharidy, ktoré sú hlavným zdrojom našej energie. Bohatý zdroj vlákniny sa nachádza v strukovinách, predovšetkým v cíceri, šošovici a fazuli.
- Bielkoviny potrebujeme na to, aby tkanivá v celom tele fungovali. Nachádzajú sa opäť v rybách, hydine, mäse, vajciach a mliečnych výrobkoch.

Čo kĺbom nepomáha

  • Mrazené a sladké jedlá
    • Výrobky z bielej múky, cukru a tuku (koláče, keksíky).
    • Červené mäso – spôsobuje v tele vznik látky obsahujúcej kyselinu, ktorá má súvislosť so symptómami dny a artritídy.
    • Tvrdý syr
    • Smotana
    • Kokosový a palmový olej
    • Káva a čierny čaj

Tučné jedlá, ktoré obsahujú nasýtené tuky, zvyšuju hladinu zlého cholesterolu v krvi a tým pádom riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Pri artritíde (a nielen pri nej) sa odporúča dodržiavať pitný režim, odporúča sa voda a nesladené ovocné čaje. Voda je totiž na kĺby ako balzam – zvlhčuje ich.

Facebook X.com debata chyba Newsletter