Nápoj rooibos – riešenie pre bábätká aj pre tehotné ženy

Tehotná a dojčiaca žena je neraz bezradná. Mnohé z bylinkových čajov piť nemôže, zakázaný je aj alkohol, otázne je to aj so zeleným a čiernym čajom.

11.03.2011 06:59
rooibos - čaj - vývar - výluh - príprava Foto:
Čaj rooibos sa overil aj v liečbe nespavosti, depresií, pri podráždení či strese.
debata

Ak však už voda a nesladené minerálky nechutia a objaví rooibos, je to pre ňu vykúpenie. To, že neobsahuje kofeín a nie je močopudný, patrí medzi jeho najvýraznejšie plusy, ktorými sa líši od čajov či čiernej kávy.

Lahodnejšiu chuť ako vreckový, má sypaný rooibos. Na trhu sa už objavil s rôznymi príchuťami. Limetka, vanilka, jablko a škorica, tiramisu, grapefruit, marakuja, vaječný koňak, zázvor, pomaranč, jahoda alebo granátové jablko? Nech sa páči. V Južnej Afrike sa tradične pije s mliekom a cukrom, všeobecne sa to však neodporúča. Najmä samozrejme tým, ktorí ho mienia používať ako doplnok pri chudnutí.

A aké ešte sú prednosti rooibosu?

  • Okrem toho, že chutí, aj lieči.
    • Posilňuje obranyschopnosť
    • Obsahuje veľa vitamínu C a železa, teda pomáha pri málokrvnosti
    • Má veľa dôležitých minerálnych látok, napríklad vápnik, fluór, mangán, meď, draslík a horčík
    • Zmierňuje dojčenské koliky. Odporúča sa zmiešať dva diely rooibosu s jedným dielom ovocnej šťavy
    • Má antialergické a imunomodulačné vlastnosti. Úspešne odstraňuje aj alergie na potraviny, v tom prípade z neho treba vypiť počas dňa aspoň dva litre a po jedle
    • Overil sa aj v liečbe nespavosti, depresií, pri podráždení, strese, úzkosti a bolestiach hlavy, pretože udržiava serotonín (hormón šťastia), dlhšie v mozgu
    • Pomáha chudnúť, pretože upokojuje túžbu po sladkostiach. (Šálka tekutiny neobsahuje žiadne kalórie).
    • V ústnej dutine pomáha liečiť afty a ostatné zápaly
    • Má pozitívny vplyv na ochorenia srdca a ciev, vysoký krvný tlak či zvýšenú hladinu cukru v krvi

Z histórie rooibosu
Rooibos, ktorý pochádza z juhoafrickej rastliny aspalathus linearis, popíjame kratšie ako napríklad zelený či čierny čaj a v porovnaní s nimi aj sladšie chutí. Staršia od rooibosu je aj rovnako všestranná kombuča. Podľa dostupných informácií rooibos objavil istý ruský obchodník. Tento „červený čaj“ priniesol na trh ako prvý, a to začiatkom minulého storočia. Záujem o červený krík odvtedy rástol závratným tempom. Jeho zázrak tkvie v účinných látkach kvercetín a kvercitrín, ktoré možno nájsť aj v „antidepresívnom“ ľubovníku bodkovanom. Rastlinu možno nájsť v Kapskej oblasti v JAR a na prípravu nápoja sa používajú sušené lístky.

debata chyba