Fio bankaFio banka

Koľko vápnika denne potrebujeme a čo osteoporóze škodí?

Naše telo dokáže využiť len tú časť vápnika, ktorá prejde črevnou stenou, teda tú, ktorá sa vstrebe alebo absorbuje.

18.03.2011 13:38
vápnik, kalcium, výživa, strava, mlieko,... Foto:
Odborníci na metabolizmus sa zhodujú v názore, že využiteľnosť vápnika z mlieka a mliečnych výrobkov je vysoká.
debata

Z prijatého vápnika sa pritom vstrebe len 5 až 50 percent, preto sa odporúča konzumovať približne 1 000 až 1 500 mg vápnika denne, podľa veku a pohlavia.

vek a pohlavie odporúčaná dávka vápnika skutočnosť
deti 6 až 9 rokov 1 100 mg 66 %
deti 9 až 15 rokov 1 200 mg 54 %
ženy 25 až 34 rokov 1 000 mg 49 %
ženy 55 až 65 rokov 1 200 mg 38 %
muži 25 až 34 rokov 1 000 mg 58 %
muži 55 až 65 rokov 1 000 mg 53 %
ľudia nad 65 rokov 1 500 mg 27 %

Aby sa vápnik dobre vstrebával a naše telo ho dokázalo v čo najväčšej miere využiť, je dôležité, v akej forme ho prijímame. Obsahujú ho mnohé potraviny, líšia sa však nielen obsahom vápnika, ale aj jeho využiteľnosťou. Približne 50 až 70 percent dennej potreby prijímame mliekom a mliečnymi výrobkami.

Odborníci na metabolizmus sa zhodujú v názore, že využiteľnosť vápnika z mlieka a mliečnych výrobkov je vysoká. Mlieko totiž neobsahuje látky, ktoré viažu vápnik do nevstrebateľnej formy, a tým znemožňujú jeho využitie. Naopak, obsahujú laktózu (mliečny cukor) a niektoré aminokyseliny, ktoré jeho využiteľnosť zvyšujú. Jeho dobrými zdrojmi je aj acidofilné mlieko, jogurty, kyslé výrobky, ale aj tvrdé syry.

Bohatý naň je aj mak, sardinky a orechy.

Pomerne dosť ho obsahuje aj chlieb a pečivo (20 až 100 mg/100g).

Pre zdravé kosti sú však dôležité aj iné minerálne látky. Zinok sa zúčastňuje na tvorbe bielkovín a výrazne podporuje tvorbu kostí po zlomeninách. Horčík, mangán a meď umožňujú spevnenie kostnej štruktúry, obmedzujú straty vápnika v moči a podporujú aktivitu vitamínu D. Dôležitým prvkom je aj bór, ktorý zvyšuje v krvi hladinu estradiolu, najaktívnejšej formy prirodzene sa vyskytujúceho estrogénu u žien v postmenštruačnom období.

Koľko minerálov sa vyskytuje v niektorých potravinách:
zinok obsah mg/100 g
eidam 30 % tuku 1,9
vajce 1,35
hovädzie mäso 4,2
bravčové mäso 1,9
mak 10
   
horčík obsah mg/100 g
eidam 30 % tuku 59
kuracie mäso 37
bravčové mäso 27
ryža 64
ryby 30
   
mangán obsah mg/100 g
cereálne výrobky 0,6
mäso, ryby 0,07
zelenina 0,1
Obsah vápnika na 100 g potraviny
potravina obsah vápnika v mg
mlieko plnotučné 118
mlieko polotučné 121
mlieko nízkotučné 113
mlieko plnotučné sušené 901
mlieko zahustené sladené 295
mlieko zahustené nesladené 269
jogurt biely nízkotučný 143
jogurt biely 1,5 až 1,8 % 114
jogurt biely min. 3,5 % 152
kyslá smotana 97
šľahačka 74
bryndza 644
eidam 956
ementál 942
encián, hermelín, camembert 298
feta 493
niva, rokfort 650
oštiepok údený 145
ovčí hrudkový syr 210
parmezán 1 295
topený smotanový syr 585
tvaroh 82
vajce 54
ryža lúpaná 11
cestoviny nevaječné 13
chlieb pšeničný biely 97
chlieb rascový 21
chlieb zemiakový 21
rožky biele 107
vianočka s hrozienkami 31
fazuľa 113
hrach 64
šošovica 76
banány 10
broskyne 13
čerešne 18
hrozno 21
hrušky 12
jablká 8
jahody 28
marhule 16
pomaranče 44
slivky 16
brokolica 105
cesnak 35
cibuľa 37
chren 104
kel 146
kôpor 123
kukurica cukrová 5
mrkva 45
paprika 14
rajčiny 20
reďkovka 40
šalát hlávkový 47
zemiaky 18
arašidy 70
mandle 252
orechy lieskové 181
orechy vlašské 96
masť 2
slanina 3
maslo 21
slnečnicový olej 0,2
fatra 5
cígeľka 20
šaratická 40
korytnica 59
slatina 28
budišská 20
magnesia 4
baldovská 38

Zdroj: bezobmedzenia.sk

Negatívne faktory stravovania

Alkohol
Rozumná spotreba alkoholu kostiam neškodí. Viac ako 2 poháriky denne však podstatne zvyšujú riziko zlomenín. Nadmerná spotreba alkoholu má priam zhubný vplyv na bunky, z ktorých sa tvoria kosti, ako aj na hormóny, ktoré regulujú vstrebávanie vápnika z potravy do organizmu.

Úbytok hmotnosti a poruchy príjmu potravy
Mať podváhu je veľkým rizikovým faktorom. Chudosť v mladosti vedie k nízkej tvorbe kostnej hmoty a tým k rednutiu kostí a riziku zlomenín v staršom veku. Diéty a chudnúce kúry, predovšetkým často opakované, odoberajú živiny, predovšetkým vápnik, vitamín D a bielkoviny. Na schudnutie je lepšie zvýšiť fyzickú aktivitu a vyhnúť sa diétam. Anorexia, ktorá sa u dievčat vyskytuje najmä počas dospievania, vedie k nedostatku estrogénu a k prerušeniu menštruácie. Pacienti trpiaci anorexiou dlhšie ako 6 rokov majú sedemnásobne vyšší sklon k zlomeninám.

Intolerancia laktózy
Vstrebávanie vápnika v organizme podporuje aj mliečny cukor – laktóza obsiahnutá v mlieku a v mliečnych výrobkoch. Problém nastáva u ľudí, ktorí trpia jej neznášanlivosťou. Porucha vzniká v dôsledku toho, že postihnutým chýba v črevnej sliznici enzým, ktorý rozkladá mliečny cukor na jednoduchšie a ľahko vstrebateľné cukry. Intolerancia laktózy sa prejavuje hnačkami, bolesťami brucha, zvýšenou črevnou peristaltikou a plynatosťou.

Soľ a kofeín
Vysoký príjem soli podporuje vylučovanie vápnika do moču. Odporúča sa dochucovať si jedlá bylinkami, ktoré sú bohatým zdrojom vápnika (bazalka, petržlenová vňať, kôpor, majorán, tymián). Bohaté na vápnik sú aj zeleninové vývary.

Známy je aj názor, že kofeín podporuje rozvoj osteoporózy. Kofeín síce podporuje vylučovanie vápnika do moču a znižuje jeho vstrebávanie, ale iba vo veľmi malom množstve, ktoré telo dokáže vykryť, takže efekt kofeínu je zanedbateľný. Štúdia realizovaná na ženách po menopauze preukázala, že na ženy, ktoré mali dostatočný príjem vápnika, nemal kofeín nepriaznivý efekt. Ak však bolo zastúpenie vápnika v strave žien nedostatočné, dokázalo vypitie viac ako 3 šálok zalievanej kávy denne zhoršiť hustotu kostí.

Fajčenie
Pôsobí na bunky kostí ako jed. Fajčenie spôsobuje, že dokážu len ťažko vstrebávať vápnik, znižuje aj hladinu estrogénu u žien.

Facebook X.com debata chyba Newsletter