Crohnova choroba trápi až 4500 Slovákov

Crohnova choroba, alebo Morbus Crohn, je chronické zápalové ochorenie časti tráviaceho traktu od úst až po análny otvor, pričom najčastejšie je zapálené tenké a hrubé črevo.

25.04.2011 07:00
doktor Miloš Bubán Foto:
Gastroenterológ a primár odborných ambulancií Železničnej NaP Bratislava Miloš Bubán.
debata

Citlivý prístup

„V prípade ochorení, keď je postihnutie celoživotné, treba k pacientovi pristupovať veľmi citlivo, pretože v kontakte s ním ostávate po celý život,“ objasnil gastroenterológ a primár odborných ambulancií Železničnej NaP Bratislava, Miloš Bubán. Dodal, že rovnako celoživotné sú pravidelné kontroly u gastroenterológa a takisto liečba. Tá spočíva v snahe dostať pacienta z akútneho štádia do neaktívnej fázy.

Nádej pre chorých

Vzhľadom na pokrok v medicíne sú vyhliadky na liečbu podstatne lepšie ako v minulosti. Avšak predstava, že chirurgický zákrok (odstránenie časti čreva) chorobu odstráni, nie je správna. Z celosvetových výskumov a štatistík sledovania choroby vychádza, že po resekčných výkonoch dochádza často už v priebehu prvého roka po operácii k recidíve ochorenia v inej časti tráviaceho traktu. Preto chirurgické riešenie nebýva v liečbe na prvom mieste.

Číslo chorých stúplo

Crohnova choroba je diagnostikovaná čoraz viacerým Slovákom. Číslo stúplo v ostatnom období až na kritických 4500. Bubán upozornil aj na to, že v populácii sú taktiež pacienti, ktorí túto chorobu majú, no nevedia o tom. K nim patria aj tí, čo majú ťažkosti, no nechcú ísť na vyšetrenie k lekárovi. Ide opäť o skupinu mladých. „Postupne trpia takými silnými bolesťami brucha, ktoré ich navštíviť ambulanciu po čase aj tak donútia,“ skonštatoval Bubán.

Dôvod je neznámy

Čo je na Crohnovej chorobe najotáznejšie a zároveň najbezmocnejšie, je dôvod, prečo vzniká. Doteraz nie je známy. Istú úlohu pri jej vzniku zohrávajú genetické predpoklad a najčastejšie postihuje mladých ľudí vo veku od 15 do 25 rokov. „Prvotné prejavy môžu byť aj celkom nenápadné. Chudnutie, nedostatok železa v krvi zistený pri vyšetrení, možné sú aj zvýšené teploty. Niekoho trápia bolesti brucha a hnačky, v ťažkých prípadoch sa vytvárajú aj fistuly,“ uviedol gastroenterológ.

Snímky z tráviaceho traktu

Jednou z možností pri vyšetrení je tzv. kapsulová endoskopia. Pacient prehltne miniatúrnu kameru, ktorá sa po vstupe do organizmu aktivuje a vyhotovuje snímky z tráviaceho traktu. „Okrem toho, že je finančne náročná, jej hlavnou nevýhodou je, že nie je schopná odobrať zo sliznice čriev vzorku na histologické vyšetrenie, ktoré je nutné ku konečnej diagnostike. Čiže ak je na ochorenie podozrenie, prípadne sa zistí iné závažné ochorenie, pacient musí tak či tak podstúpiť klasickú kolonoskopiu. Tá je momentálne stále zlatým štandardom a používa sa na všetkých pracoviskách na Slovensku,“ spresnil Bubán.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Crohnova choroba #hrubé črevo #tenké črevo #chronické ochorenie