Príjem jin a jang potravín v jedálničku treba vyvážiť

Princípy jin a jang sú základom čínskeho myslenia. Dajú sa prideliť všetkému, teda aj potravinám.

18.05.2011 12:00
ryby - krevety - plody mora - selén - zinok -... Foto:
Konzumáciou rýb a plodov mora telu doprajeme potraviny jin.
debata

Číňania odjakživa veria tomu, že aby bol človek zdravý, potrebuje v tele harmóniu. Bytosť je súčasťou duchovna a fyzična, pričom jedno úzko súvisí s druhým. Kto sa snaží o telesnú harmóniu, ten potrebuje vyvážiť príjem chladných nevýrazných potravín plných energie jin s horúcimi, korenistými obsahujúcimi energiu jang.

Aký element je jin a aký jang?
Jin – tmavý, chladný, nočný a ženský
Jang – svetlý, horúci, denný a mužský

Iba v prípade, že element jin je vyvážený elementom jang, môžeme dosiahnuť vnútornú pohodu a zdravie. Vyváženosť zabezpečí, že energia v tele (čchi) bude prúdiť bez prekážok. Nadbytok jedného elementu, (je jedno, či výrazne prevažuje jin alebo jang), spôsobí obezitu, a naopak, ak strava pozostáva z mála potravín jin a jang, spôsobí to podvýživu.

Potraviny jin – ryby, morské riasy, šampiňóny, pšenica, baklažán, uhorka, tekvica, citrón, paradajka, paprika, zemiaky, fazuľa, kačica, králik, banán, grapefruit, ovos, tofu, cukrová repa, žerucha, hovädzie mäso, ananás, maslo, smotana.

Potraviny jang – gaštany, mrkva, bazalka, pažítka, škorica, klinčeky, koriander, rasca, fenikel, cesnak, ďumbier, petržlen, paprika, špargľa, zeler, pór, šarlotka, sója, kuracie, jahňacie a baranie mäso, marhule a broskyne, čerešne, višne, kozí syr, tvaroh.

Nadbytok jin – ľudia, ktorí prijímajú viac potravín jin, bývajú ospalí, často sa u nich vyskytuje problém zadržiavania tekutín v tele, trápia ich studené a opuchnuté končatiny. Bežným príznakom je aj smútok a depresia. Spomínané problémy sú varovným prstom, že je načase nastoliť do jedálnička viac potravín jang.

Nabytok jang – človek, ktorý zanedbáva jin a podporuje len jang, má sklony k nadmernému poteniu, ale aj hyperaktivite. Je viac ako potrebuje a rovnako je to aj s príjmom tekutín (stále ho smädí). Opäť ide o nerovnováhu.

Okrem potravín priraďujú Číňania jin a jang aj koreninám a nápojom. Medzi korenie jin patrí ligurček, yzop, kari a zázvor, jang je majoránka, tymián, bazalka, chren, estragón, petržlen či šalvia. Do tela prijímame jin nápoje, ak pijeme kakao, vodu, kávu, víno, pivo, šampanské, ruský čaj či minerálku, opozitom je šalviový, ženšenový, šípkový, harmančekový a tymiánový čaj.

debata chyba