Ide leto, treba piť. Tu je 5 rád, aké vody sú pre koho vhodné

Základ pitného režimu má tvoriť nekalorická tekutina, čiže zásadne iba voda. Ideálnou formou je napríklad prírodná pramenitá voda.

21.06.2011 14:00
džús, nápoj, pitný režim, piť, pitie,... Foto:
Ovocné šťavy by mali byť len doplnkovým zdrojom a tvoriť 10 % z dennej dávky tekutín.
debata

1. Minerálne vody, či už čisté alebo ochutené, podobne ako 100 % ovocné šťavy by mali byť len doplnkovým zdrojom a tvoriť 10 % z dennej dávky tekutín. Ak teda vypijeme za deň 2,5 litra tekutín, tak ochutenej minerálky môže byť 2,5 dl.

2. Dávajte prednosť pramenitým vodám a minerálnym vodám s nižším stupňom mineralizácie a jemne perlivým. Nezabúdajte, že tie s príchuťou ovocia a ovocnej šťavy obsahujú isté množstvo cukru, a teda aj kalórií. Ak ich však pijeme striedmo, nemožno mať proti nim námietky. Spolu s čistými ovocnými džúsmi predstavujú vhodnú alternatívu k limonádam a kolovým nápojom, no len ako doplnok, nie ako základ pitného režimu.

3. Pri výbere ochutených minerálnych vôd sa orientujte na druhy s nižším obsahom sodíka a cukru. Ak je nápoj ochutený ovocným cukrom (fruktózou), je to lepšie, ako sladenie klasickým repným cukrom (sacharóza), lebo sladký účinok na chuť dosiahneme aj s menším množstvom cukru.

4. Pacienti s cukrovkou a obezitou by mali piť vody sladené nekalorickými sladidlami.

5. Ak máte vysoký krvný tlak, vyberajte si vody s veľmi nízkym obsahom sodíka, menej ako 50 mg na liter, alebo pite radšej iba čistú vodu.

Ako sa zomiera smädom
Krv v tele prestáva tiecť, človek dostáva závraty a kŕče, jeho moč je tmavý a kalný. Trochu drastické porovnanie, ale na to, aby človek v lete dodržiaval pitný režim, veľmi účinné…

Aká je denná potreba tekutín zdravého dospelého človeka?

Dobrým a praktickým návodom je nasledujúci vzorec:
vypite denne 40 ml na každý kilogram telesnej hmotnosti, teda:
2 litre - ak vážite 50 kilogramov
2,4 litre - ak vážite 60 kilogramov
3,2 litre - ak vážite 80 kilogramov
4 litre - ak vážite 100 kilogramov

Pri potení sa príjem tekutiny zvyšuje o +10 až 25 %;
pri zvýšenej telesnej teplote sa príjem tekutiny zvyšuje o +12,5 % za každý 1 °C nad normálnu teplotu.

debata chyba