Prečo piť? Aby sme prežili!

Viete, že v lete môže dospelý človek denne stratiť až niekoľko litrov tekutín? Tie treba neustále dopĺňať. Ináč sa ľudia začnú cítiť unavene, malátne. Rozbolí vás hlava. Človek sa ťažšie sústredí, stráca výkonnosť, ale aj odolnosť voči chorobám.

24.06.2011 06:00
voda, minerálka, nápoj, pitný režim, piť,... Foto:
Nikdy nečakajte na smäd! Smäd je neskorý signál nedostatku tekutín.
debata

Pravidelný pitný režim však nie je dôležitý iba pre tých, ktorí pracujú manuálne v teple či športujú. Najmä letných horúčavách je príjem tekutín dôležitý pre každého. Aj pre ľudí, ktorí sedia celý deň pred počítačom, aj pre deti v školách, aj pre seniorov. Základná poučka je jednoduchá: Čím viac sa človek potí, tým viac vody musí vypiť. Ale nie naraz. Postupne.

„Príjem tekutín je dobré rozdeliť do pravidelných intervalov a piť rovnomerne počas celého dňa,“ radí odborník na výživu a zdravý životný štýl MUDr. Peter Minárik. „Pri vypití 2,5 litra tekutín denne to môže byť napríklad režim 5-krát pol litra. Hoci pri bežných piatich denných jedlách – raňajkách, desiatej, obede, olovrante a večeri.“

Ako piť večer

Výnimkou sú podľa MUDr. Minárika neskoré večerné alebo nočné hodiny. „Ak pijete vtedy, môžete sa potom v noci zbytočne budiť pre plný mechúr. V ojedinelých prípadoch môžu niektorí ľudia, ktorí aj tak ťažko zaspávajú, trpieť nočnou nespavosťou.“

Pitia väčšieho množstva tekutín v neskorých hodinách sa treba vyvarovať najmä u malých detí predškolského veku, ktoré trpia na nočné pomočovanie. Každý človek však má individuálnu potrebu tekutín. Priemerne by však mal denne prijať 2 až 2,5 litra tekutín.

Ako piť ráno a cez deň

„Hneď po prebudení si dajte pohár s dvoma až tromi decilitrami vody,“ radí Peter Minárik. "Spánok je najdlhším intervalom, počas ktorého človek nepije. Preto sa môžeme budiť mierne dehydrovaní. Dôležité je piť priebežne počas celého dňa. Nikdy nečakajte na smäd! Smäd je neskorý signál nedostatku tekutín.

Napriek rozšírenému názoru o nevhodnom pití tekutín počas jedla pre údajné riedenie tráviacich štiav, nemožno nájsť v dostupnej odbornej literatúre nijaké rady alebo odporúčania, ktoré by takéto obmedzenia podporovali. „Napokon, ak by sa takéto pravidlo doviedlo do dôsledkov, potom by sa to asi netýkalo iba tekutín v rámci pitného režimu, ale aj potravín a výživy s vysokým obsahom vody. Teda napríklad aj mlieka (takmer 90 % vody), jogurtov, ovocia a zeleniny (často viac ako 90 % vody), polievok, mliečnych alebo i veľmi sofistikovaných nutričných kokteilov a ďalších potravín,“ zamýšľa sa P. Minárik.

3 jednoduché pravidlá Ako a koľko piť?

Človek by mal denne vypiť 2 až 2,5 litra tekutín

Príjmanie tekutín je dobré rozdeliť. Najmenej na päťkrát – po piatich denných jedlách (raňajkách, desiatej, obede, olovrante a večeri)

Nikdy nečakajte na smäd! Smäd je neskorý signál nedostatku tekutín

3 rady – Čo je na pitie najlepšie?

Z hľadiska potrieb organizmu by mal človek v rámci každodenného pitného režimu piť tekutinu bez pridanej energie vo forme cukru či alkoholu. Platí, že na smäd je len voda, nie malinovky ani pivo, víno alebo sladký čaj.

1) Pod vodou sa nerozumie iba pitná voda z vodovodu, ale aj minimálne alebo slabo mineralizované prírodné pramenité vody, ktoré možno kúpiť ako tzv. balené vody. Ďalej to môže byť nesladený čaj, najlepšie ovocný, zelený alebo slabší čierny čaj.

2) Čiernu kávu, aj napriek tomu, že sa dnes pri striedmej konzumácii pokladá za zdravotne prospešný nápoj, do pitného režimu radšej neradíme. Dôvodom je močopudný účinok kofeínu. Preň sa, naopak, odporúča s každou šálkou kávy vypiť 1 až 2 poháre vody.

Mlieko je potravinou v tekutom skupenstve a hoci obsahuje takmer 90 % vody, pre obsah živín a energie ho radíme medzi potraviny ako medzi tekutiny na hasenie smädu. Na ilustráciu uvádzame obsah tuku a energie v mlieku: nízkotučné mlieko – 0,5 g tuku a 160 kJ/100 ml; polotučné mlieko – 1,5 g tuku a 190 kJ/100 ml; plnotučné mlieko – 3,5 g tuku a 260 kJ/100 ml.

3) Zo sladkých nápojov sa vďaka obsahu mikronutrientov (vitamínov, ML, antioxidantov a niekedy aj vlákniny) do zdravej výživy zaraďuje iba 100 % ovocná šťava alebo 100 % zeleninová šťava bez dodatočného pridania cukru. Keďže aj v kvalitných ovocných šťavách je dosť cukru a energie (spravidla 10–12 g cukru a 170–200 kJ/100 ml šťavy), pokladáme ich skôr za možnú náhradu 1 porcie ovocia ako za súčasť bežného pitného režimu.

debata chyba