Ako probiotiká pomáhajú deťom, dospelým či pri obezite

Probiotiká prospievajú v každom veku a sú nápomocné pri vysokom cholesterole či pri obezite. Viete, ako?

28.06.2011 05:56
mliečne raňajky - probiotiká Foto:
Zdrojom probiotík sú aj mliečne výrobky.
debata

Zdravotný prínos probiotík

  • Majú schopnosť množiť sa v črevách, a tým znížiť výskyt a množenie nežiaducich patogénov. Pôsobia v tráviacom systéme, kde napravujú črevnú flóru a obohacujú nás „dobrými“ mikrobaktériami.
  • Nehrozí predávkovanie probiotikami.
  • Umožňujú lepšie a efektívnejšie vstrebávanie živín z prijatej potravy do organizmu. Zároveň zabraňujú vstrebávaniu toxínov nachádzajúcich sa v strave. Tento základný mechanizmus fungovania probiotík má veľmi pozitívne účinky na imunitný systém človeka.
  • Ich uplatnenie možno predpokladať aj v prevencii infekčných chorôb ďalších orgánových sústav, pričom ich preventívny účinok je sprostredkovaný celkovou stimuláciou imunitného systému. Zabraňujú tomu, aby sa v črevách človeka objavili látky, ktoré by mohli spôsobiť ich nádorové bujnenie.
  • Probiotické mikroorganizmy pomáhajú nášmu tráveniu a umožňujú niektorým ľuďom konzumovať aj také potraviny, ktoré by bez ich pomoci nedokázali stráviť a spôsobili by im nepríjemné zdravotné problémy.
  • Pomáhajú pri rôznych ochoreniach: najmä pri zápalových ochoreniach žalúdka a čriev (ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, rotavírusové infekcie), ochoreniach vyvolaných kvasinkami (kandidózy), ale aj patogénnymi kmeňmi Escherichia coli (E.¤coli), infekcii spôsobenej Helicobacterom pylori, uplatňujú sa pri chorobách tráviaceho traktu, predovšetkým pri hnačkových ochoreniach, laktózovej intolerancii a zápalových chorobách hrubého čreva.
  • Potvrdilo sa, že preventívne podávanie probiotík deťom v nemocničnej starostlivosti môže výrazne znížiť riziko výskytu hnačiek. Aj liečba antibiotikami môže spôsobiť hnačku. Aby k nej nedošlo, mali by sa probiotiká podávať minimálne počas liečby. Vhodné je ich podávať aj po jej skončení, aby sa čo najskôr obnovila antibiotikami narušená rovnováha črevnej mikroflóry.
  • Z ďalších indikácií je to prevencia alergií a atopickej dermatitídy. V prípade atopickej dermatitídy práce publikované v poslednom roku poukazujú na to, že aj napriek celému radu pozitívnych výsledkov ich účinku v prevencii a liečbe atopickej dermatitídy sa odborníci zhodujú na tom, že účinok probiotík nebol jednoznačne dokázaný. Atopická dermatitída je komplexné ochorenie a nie je možné v primárnej prevencii zabrániť manifestácii ochorenia a v sekundárnej prejavom ochorenia. Dosiahnutie aspoň čiastočných úspechov je určite veľmi pozitívny výsledok.
  • Považujú sa za bezpečné, pretože ide o nepatogénne mikroorganizmy. Za rizikové sa považuje dlhodobé podávanie vysokých dávok probiotík u pacientov s autoimunitnými ochoreniami, ako aj s nezrelou alebo narušenou imunitou. Mnohí ľudia majú problémy s trávením mliečneho cukru laktózy. Podávanie probiotických mikroorganizmov v klinickej praxi zmierňuje príznaky uvedených zdravotných problémov. Výsledky niektorých pokusov naznačili, že konzumácia fermentovaných mliečnych produktov by mohla znižovať riziko rakoviny hrubého čreva.
  • Zabraňujú vzniku zápchy a pomáhajú pri jej liečbe.
  • Produkujú laktoferín – bielkovinu, ktorá má schopnosť viazať železo a bez ktorej by organizmus nebol schopný železo z potravy absorbovať.
  • Prostredníctvom čistenia čreva tiež dlhodobejším užívaním znižujú prípadný zápach z úst.
  • Dostatočná prítomnosť probiotických baktérií v črevách dokáže produkovať určité druhy vitamínov, predovšetkým vitamíny K a B (biotín, B1, B3, B6 a B12). Tiež pomáhajú liečiť vnútorné zápaly. Probiotické kultúry produkujú látky, ktoré znižujú pH čreva. To vytvára prostredie, v ktorom sa nedarí patogénom. Probiotiká tak majú podobný účinok ako antibiotiká – neumožnia, aby sa škodlivé mikroorganizmy množili.
  • Narúšajú uhľovodíkové väzby, čím napomáhajú rozklad potravín na ich zložky, ktoré sú pre organizmus ľahšie dostupné. Urýchľujú proces rozkladu zvyškov, čím predchádzajú vzniku hnilobných procesov v čreve. Vďaka probiotickým baktériám sa črevo čistí. Tieto baktérie majú schopnosť dostať sa k črevnej stene a svojou aktivitou odstraňovať nežiaduce patogény. Probiotiká potom tieto patogény „nepustia“ k črevnej stene a posúvajú ich von z tela. Prítomnosť probiotík v čreve vytvára mierne kyslé prostredie, v ktorom škodlivé baktérie neprežijú.
  • Pomáhajú bojovať proti civilizačným ochoreniam a ich prejavom. Znižujú napríklad cholesterol, môžu sa spolupodieľať na prevencii obezity. Niektoré klinické štúdie hovoria o tom, že môžu predlžovať aktívny život a zlepšujú jeho kvalitu.

Ako sú probiotiká prospešné pre jednotlivé generácie.

Deti:
+ U dojčených detí sa vyskytuje v črevách podstatne viac probiotických baktérií ako u detí, ktorým bola podávaná umelá výživa. Dojčené deti menej trpia dojčenskými hnačkami a škodlivými baktériami, akými sú E. coli a klostrídie. Dojčenie, a tým aj vyššia prítomnosť probiotických baktérií, tiež pomáha predchádzať vzniku Crohnovej choroby. Probiotiká sú schopné vytvoriť na stenách čriev súvislý ochranný povlak pokrývajúci sliznicu, a tým zabrániť kolonizovaniu čreva patogénmi a ich následnému premnožovaniu.

  • Atopický ekzém je u detí čoraz častejší. Atopia sa vyvíja často u detí, ktoré nemajú v poriadku črevnú mikroflóru.
  • Pomáhajú pri akútnej hnačke. Štúdie ukázali, že deti, ktorým bolo k strave pridané probiotikum, trpeli menej často hnačkami, ktoré sú záťažou pre organizmus, pretože spôsobujú stratu minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Organizmus dieťaťa po hnačke je náchylnejší na iné infekčné ochorenia.
  • Ich užívanie je prevenciou astmy. Klinické štúdie poukazujú, že deti, ktorým sú probiotiká podávané dlhodobo, majú menej často prejavy astmy.

Mladí
+ Najčastejším problémom tínedžerov je akné. Príčinou jeho vzniku je nezdravá črevná flóra, množstvo toxínov a nevylúčených zvyškov potravy, ktoré sa zdržiavajú v črevách a produkujú do krvi škodlivé látky. Približne v 50 percentách prípadov akné bola prirodzená rovnováha črevných baktérií narušená. V mladom veku môže byť akné prirodzenou súčasťou zmien v organizme. No ak je príliš problémové, je lepšie liečiť ho odborne pod dozorom lekára, aby nezanechalo jazvy.

Dospelí
+ Ľudia, ktorí ťažko pracujú a denne užívajú probiotiká, majú štatisticky menší počet dní práceneschopnosti do roka ako tí, ktorí probiotiká neužívajú. Vyplýva to z klinických štúdií, ktoré skúmali vplyv užívania probiotík na dlhodobé zdravie. Tí, ktorí užívali denne probiotiká, mali 2,5-krát menej práceneschopností ako tí, ktorým bolo podávané placebo. Účinok probiotika sa najviac ukázal v skupine zamestnancov pracujúcich na zmeny.

  • Pomáhajú aj pri zvládaní stresu. Medzi jeho prvé príznaky najčastejšie patria žalúdočné problémy. Probiotiká pozitívne vplývajú nielen na trávenie a uľahčenie vnútorných tráviacich procesov, no je dokázané, že pri dlhodobom užívaní dokážu výrazne zmierniť nežiaduce prejavy stresu.

Seniori
+ Užívanie probiotík u starších ľudí pôsobí ako prevencia rôznych ochorení často sa vyskytujúcich vo vyššom veku. Množstvo baktérií prirodzene kolonizujúcich črevný systém vekom klesá, čo umožňuje premnožovanie nežiaducich problémov a tým možnosť vzniku problémov s trávením a vyprázdňovaním. Štúdie dokazujú, že u ľudí starších ako 60 rokov je ich počet až tisícnásobne nižší ako u mladej populácie. Tento pokles spôsobuje vznik zápchy, hnačky a nezriedka aj rôznych typov infekcií v dôsledku zníženia imunity.

  • Starnutie – oxidačný stres? Existujú dôkazy o súvislosti oxidačného stresu a starnutia. Oxidačný stres produkuje voľné radikály. Tieto sa nachádzajú vo vnútri nášho organizmu a postupne poškodzujú napríklad bunkové steny. Mnoho probiotických baktérií sa vyznačuje silnou antioxidačnou aktivitou a zamedzuje voľným radikálom, aby poškodili organizmus. Oxidácia spôsobuje také ochorenia ako rakovina, ateroskleróza, artritída. Jednou z príčin ich vzniku je práve nevhodná výživa.

Obezita
+ Je v súčasnosti jedným z najrýchlejšie sa rozmáhajúcich ochorení. Nesprávnou skladbou potravy sa ničí prirodzené bakteriálne prostredie v čreve, čo následne podnieti ďalší rozvoj obezity. Mikrobiologické zloženie čreva hrá podstatnú úlohu pri premene prijatej potravy na energiu. Optimalizácia tohto procesu pomáha aj pri redukcii hmotnosti. Preto sa pri redukčných diétach odporúča zaradiť do výživy aj probiotiká. Pomáhajú zefektívniť látkovú premenu a tým podporiť proces chudnutia. Probiotiká nie sú liekom na obezitu, ale spolu s vhodne volenou stravou a pohybom môžu napomôcť normalizáciu telesnej hmotnosti.

Antibiotická terapia
+ Liečba antibiotikami dnes patrí medzi štandardné spôsoby liečby mnohých infekčných chorôb. Nepríjemným dôsledkom liečby je fakt, že tieto lieky zabíjajú nielen „zlé“ baktérie, ale aj tie „dobré“. To, že si antibiotiká poradia s choroboplodnými zárodkami, je ich účinok – liečia, ale zároveň poškodzujú črevnú mikroflóru. Preto sa krátko po začiatku liečby antibiotikami u mnohých ľudí objaví nepríjemná hnačka. Ak pacient počas liečby antibiotikami užíva aj probiotiká, jeho trávenie zostáva v poriadku.

Cestovanie
+ Probiotické produkty sa ukázali ako účinná prevencia vzniku takzvanej cestovateľskej hnačky. V klinickej štúdii turisti na dvojtýždennom pobyte v Egypte dostávali 3 kapsuly probiotík denne. Užívať ich začali 2 dni pred odchodom. Sledovala sa frekvencia hnačky a prítomnosť sprievodných príznakov. Podávanie probiotík viedlo k výraznému zníženiu frekvencie výskytu hnačky, ako aj potlačeniu sprievodných symptómov u skupiny turistov užívajúcich probiotiká. Probiotiká znížili aj čas trvania hnačky. Užívanie probiotík teda významným spôsobom zlepšuje adaptáciu na exotickú stravu v zahraničí.

  • Najčastejšie býva zdrojom hnačiek v zahraničí voda. Preto sa odporúča na dovolenkách piť výhradne balenú vodu. Pozor na ľad, ktorý sa vyrába z obyčajnej vody a môže byť zdrojom infekcie, ktorá vám môže skaziť dovolenku.

Cholesterol
+ Potrava v žalúdku podlieha procesu trávenia. Neskôr putuje do dvanástnika a črevného traktu, kde dochádza aj k metabolizmu tukov. Za to sú okrem iného zodpovedné aj žlčové kyseliny, ktoré tuky emulgujú. Vytvárajú z nich malé micely, ktoré budú ďalej spracovávané. Tieto micely obsahujú okrem cholesterolu aj mastné kyseliny, monoacylglyceroly, fosfolipidy, ako aj vitamíny rozpustné v tukoch. Ich cesta ďalej pokračuje zložitými mechanizmami až do krvného riečiska, kde sú aj ďalej štiepené. Dochádza tu k využitiu látok pre ďalšie nespočetné biologické procesy. Zvyšky s prevládajúcim obsahom cholesterolu sú opäť dopravené do pečene, kde dochádza k ich spracovaniu.

  • Cholesterol je dôležitou stavebnou zložkou biologických membrán. Niekedy však nefunguje všetko tak, ako má, a preto môže dôjsť ľahko k zdravotným komplikáciám. Okrem iného môže dôjsť aj k nadmernému ukladaniu cholesterolu do pečene, ktorá následne stukovatie. A ak pečeň nepracuje správne, môže ľahko dochádzať k nedostatočnému spracovaniu cholesterolu, ktorý svojím pôsobením môže spôsobovať napríklad aterosklerózu.
  • Pri tejto chorobe dochádza k nadmernému ukladaniu látok tukového pôvodu na steny tepien, ktoré sa stávajú menej pružnými a dochádza k ich postupnému zužovaniu. Cievy tak okrem iného kladú väčší odpor cirkulujúcej krvi, čo má za následok zvýšenie krvného tlaku. Rovnako dochádza k nedostatočnému zásobeniu periférnych častí tela krvou, čo sa môže prejavovať nedokrvením mozgu, rúk či nôh. V najhoršom prípade dochádza k nekróze časti srdcového svalu a následne k infarktu. Bolo preskúmaných mnoho mechanizmov pôsobenia probiotík práve na hladiny cholesterolu v krvi. Dokážu jemne štiepiť cholesterol a tým samy zabránia jeho ďalšiemu využitiu (Lim, Kim et al. 2004). Probiotiká dokážu samy využiť cholesterol pre vlastné biologické procesy (Klaver, Van der Meer 1993, Pereira a Gibson 2002)
debata chyba