Prečo vlastne vzniká obezita?

Obezita vzniká interakciou genetických a vonkajších faktorov. U žien je z tohto pohľadu nebezpečné obdobie tehotenstva a po ňom, obdobie prechodu, u dievčat dospievanie, všeobecne potom stresové faktory a obdobia, keď sa znižuje pohybová aktivita - nástup do zamestnania, založenie rodiny, rodinné či pracovné problémy, skončenie športovej činnosti, odchod do dôchodku a podobne.

16.09.2011 06:00
obezita - prejedanie sa - metabolický syndróm Foto:
Ak sa ručička na váhe pri chudnutí zastaví na dlhší čas, príčinu treba hľadať v skladbe jedálnička.
debata

Ak ste sa so svojou nadváhou rozhodli niečo urobiť a začali ste striedmejšie jesť či viac cvičiť, ale váha sa nehýbe, môže to mať viacero príčin. Podľa doktorky Kataríny Skybovej z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy býva najčastejším dôvodom stagnovania váhy nesprávne nastavená diéta. „Chudnutie po domácky väčšinou znamená zmenšenie porcií, vynechanie polievok, chleba alebo večere. Táto metóda môže istý čas fungovať, nie však dlhodobo,“ upozorňuje. Je dôležité uvedomiť si, že telo sa počas redukcie váhy mení a spolu s ním i jeho nároky na redukciu. To, čo stačilo na začiatku, je zrazu málo. Telo vyžaduje nielen zmenšenie porcií, ale i zmenu skladby jedál s obsahom potrebných živín. „Nesprávna diéta môže spôsobovať i zadržiavanie vody v tele či problémy s vyprázdňovaním. Správny výber potravín a správny pohybový režim sú kľúčom k úspechu,“ konštatuje.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Čo pomáha v boji s nadváhou a ako zmeniť stravovacie návyky?
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Zastavenie chudnutia či dokonca nárast váhy často spôsobujú hormonálne zmeny najmä v období ovulácie a pri menštruácii. „Nárast hmotnosti v tomto období o jeden až dva kilogramy nie je ničím výnimočným a je spôsobený najmä zvýšeným zadržiavaním vody. Preto sa nenechajte vyviesť z rovnováhy, je to bežný proces,“ vraví doktorka Skybová.

Aj na stres ľudia reagujú rôzne, a to buď úbytkom alebo, naopak, nárastom váhy. Tí, ktorým stres nedovoľuje jesť, chudnú, druhá skupina svoje vyčerpanie kompenzuje nadmerným príjmom potravy a sladkostí. „Dlhodobý stres bez kompenzácie a ustálenia hladiny stresových hormónov však poškodzuje zdravie každého. Vďaka nemu sa zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia na cukrovku či obezitu,“ upozorňuje doktorka. Odporúča, že ak neviete, ako pohnúť s ručičkou na váhe, skúste viac relaxovať a častejšie si odpočinúť i počas pracovného dňa. „Aspoň na pár minút. A ešte jedna rada: nejedzte v strese a v časovej tiesni. Na každé jedlo si nájdite dostatok času.“

Riešenie existuje aj v situácii, keď nerobíte žiadne chyby v stravovaní, no predsa sa váha nehýbe. „Príčinou môže byť nadmerné alebo nevhodné cvičenie. Pri redukčnej diéte je ideálne venovať sa aeróbnemu športu dva- až trikrát do týždňa počas 45 až 60 minút. Každodenný náročný tréning či posilňovanie s činkami môžu viesť k zvýšenému apetítu, ale aj k nárastu svaloviny a zmohutneniu postavy,“ upozorňuje. Ak sa ručička na váhe zastaví na dlhší čas, príčinu treba hľadať v skladbe jedálnička. „Zastavenie poklesu hmotnosti však môže byť i znakom ochorení ako napríklad polycystické ováriá, hypofunkcia štítnej žľazy či inzulínová rezistencia, preto tento fakt netreba podceňovať,“ varuje Skybová.

O obezite v skratke

  • obezita je chronické ochorenie charakterizované zvýšením zásob telesného tuku. Brušná obezita je spojená s metabolickými a kardiovaskulárnymi ochoreniami, často združenými do metabolického syndrómu.
  • abdominálna obezita je definovaná obvodom pása > 88 cm u netehotných žien a > 102 cm u mužov. Tieto kritériá boli vytvorené pre kaukazskú populáciu: pre iné etnické skupiny môžu platiť iné kritériá
  • abdominálna obezita sa tiež nazýva viscerálna, tvaru jablka, alebo obezita hornej časti tela
  • 30 až 80 percent dospelej populácie v Európe má nadhmotnosť (BMI viac ako 25)
  • obezitou (BMI viac ako 30) je postihnutá viac ako tretina dospelej populácie
  • odhaduje sa, že takmer 400 miliónov dospelých trpí nadhmotnosťou a asi 130 miliónov je obéznych
  • detská obezita predstavuje akútnu zdravotnú krízu, keďže nadhmotnosťou trpí asi 20 percent detí a asi tretina z nich je obézna.
  • rozdeliť ju môžeme na niekoľko druhov:
  • primárna obezita sa vyskytuje izolovane (t. j. bez postihnutia iných rodinných príslušníkov), príčina je neznáma
  • sekundárna obezita: vzniká následkom geneticky podmienenej náchylnosti alebo pod vplyvom niektorých liekov
  • obezita s dlhým vývojom: začína sa v detstve a pretrváva do dospelosti a po celý život
  • obezita dospelých: začína sa v neskoršom veku
  • androidný typ, t. j. typicky mužský typ obezity, s nahromadením tuku v oblasti brucha
  • gynoidný typ, čiže typicky ženský typ obezity, s nahromadením tuku v oblasti zadku a stehien

Najčastejšie používané kritérium hodnotenia obezity je body mass index – BMI:
BMI do 25 – normálna hmotnosť
BMI 25 až 30 – nadmerná hmotnosť
BMI 30 až 35 – I. stupeň obezity
BMI 35 až 40 – II. stupeň obezity
BMI nad 40 – III. stupeň obezity (morbídna obezita)
BMI nad 50 – super obezita
BMI nad 60 – super super obezita

debata chyba