Resveratrol v červenom víne má blahodárny vplyv na metabolizmus

Látka resveratrol, ktorá je obsiahnutá v červenom víne, ukázala na vôbec prvom výskumu na ľuďoch blahodarné účinky na zdravie človeka.

02.11.2011 06:00
shutterstock 79238581 Foto:
Obsah prospešných látok v červenom víne je vysoký.
debata

Podľa denníka The Washington Post to oznámili vedci, ktorí štúdiu urobili.

Menší, ale o to intenzívnejší výskum zahŕňal jedenásť obéznych mužov. Všetci sa ale tešili dobrému zdravotnému stavu. Štúdia ukázala, že konzumácia pomerne malej dávky resveratrolu priniesla všetkým účastníkom sériu zásadných blahodárnych účinkov na ich metabolizmus.

„Sme veľmi nadšení,“ povedal Patrick Schrauwen z holandskej univerzity v Maastrichte, ktorého výskum zverejnil internetový žurnál Cell Metabolism. „Zistili sme mnoho účinkov a všetky ukazujú na lepší metabolizmus.“

Rad vedcov už v minulosti po skúškach na kvasinkách, octomilkách a laboratórnych myšiach považoval resveratrol za nádejný. Výsledky totiž ukázali, že látka dokáže napodobniť výhody nízkokalorické stravy, ktorá preukázateľne u niektorých živočíšnych druhov prispieva k dlhovekosti. Niektorí ľudia v nádeji na dlhší život drasticky obmedzujú kalorický príjem, ale pre väčšinu je dodržiavanie prísneho životného štýlu ťažké alebo takmer nemožné.

Resveratrol sa okrem iného osvedčil ako ochrana pred obezitou a cukrovkou u myší. Taktiež povzbudil odolnosť zvierat, znížil ich náchylnosť k chorobám z obezity a predĺžil ich život.

Tieto zistenia prinútili niektorých vedcov k špekuláciám, podľa ktorých by prítomnosť stopového množstva resveratrolu v červenom víne mohla byť vysvetlením takzvaného francúzskeho paradoxu. Takto sa označuje skutočnosť, že Francúzi trpia relatívne nízkym výskytom akútnych srdcových chorôb a že sa bez ohľadu na pomerne bohatý jedálniček dožívajú vysokého veku.

Niektorí ľudia preto dokonca začali užívať resveratrol, ktorý je bez predpisu v niektorých lekárňach alebo v obchodoch so zdravou výživou. Prospešnosť tejto konzumácie sa ale nikdy nepodarilo dokázať. Navyše zostáva nejasné, či v sebe užívaní vysokých dávok resveratrolu po dlhšie obdobie neskrýva možné riziká.

V tejto a novo zverejnenej štúdii podával Schrauwen počas doby 30 dní skupine zdravých, ale obéznych mužov dávku 150 miligramov resveratrolu, zvyšok potom dostával placebo, teda látku bez účinku. Po mesiaci podávanie resveratrolu a placeba prehodil. Zakaždým ale vykonal podrobné testy zdravotných dopadov na ich metabolizmus.

Ukázalo sa, že resveratrol mal na ľudí tie isté účinky, aké sa už skôr potvrdili na zvieratách – teda zníženie metabolického výdaja, redukcia ukladanie tuku v pečeni, zníženie tlaku, triacylglycerolov, podielu cukru v krvi a zvýšenie výkonnosti svalov. Žiadne očividné vedľajšie vplyvy sa neprejavili.

„Považujem to za veľmi sľubné,“ povedal Rafael de Cabo z amerického inštitútu výskumu staroby NIA. Sám sa v minulosti venoval výskumu účinkov resveratrolu na opice. Vedci tiež upozorňujú, že dávka resveratrolu bola oveľa nižšia ako pri štúdiách na zvieratách alebo množstvo, ktoré si ľudia sami bežne berú.

Ak by ale niekto chcel podávané množstvo prijať pitím červeného vína, musel by ho denne zjesť takmer osem litrov.

Za pripomenutie tiež stojí, že resveratrol sa nachádza v arašidoch, šupkách a jadierkach čiernych ríbezlí, v čučoriedkach a v moruše s tmavšími plodmi.

debata chyba