Syry sú pre zdravie človeka lepšie ako maslo

Lekári a odborníci na výživu dlhé roky odporúčali ľuďom vyhýbať sa živočíšnemu tuku a strážiť si tak cholesterol.

17.11.2011 08:00
shutterstock 88800895 Foto:
Syry sú vhodnejšie ako maslo, tvrdia vedci.
debata

Teraz však dánski výskumníci prišli s tým, že syry by nemuseli byť v tomto ohľade také zlé a možno by nemali byť zaradené v rovnakej kolónke s maslom, napísala agentúra Reuters.

Vedci zistili, že osoby, ktoré si v šesťtýždňovom intervale denne dali porciu syra, mali nižší ukazovateľ cholesterolu LDL, teda takzvaného „zlého“, ako pri konzumácii porovnateľného množstva masla. A vyšší cholesterol sa u jedákov syra neukázal ani v porovnaní s bežným jedálničkom, upozornil tím vedený Júliou Hjerpstedovou v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Dánski vedci sledovali skupinu 50 ľudí, z ktorých každý mal kontrolovaný jedálniček vrátane rozdelenia syra alebo masla, oboje z kravského mlieka. Šesť týždňov vždy mali zaradené do jedálnička buď maslo alebo syr. Potom absolvovali dvojtýždňovú „očistnú kúru“, keď sa vracali k normálnej strave. A potom mali do kontrolovaného jedálnička zase zaradený ten druhý mliečny výrobok ako v prvej fáze.

Hoci konzumovali väčšie množstvo tuku ako za bežných okolností, nevykazovali jedáci syra žiadny nárast cholesterolu celkovo, ani toho „zlého“. V prípade masla sa u nich LDL zdvihol v priemere o sedem percent.

Presnú predstavu zatiaľ vedci o dôvodoch, prečo syry pôsobia na ľudský organizmus inak ako maslo, nemajú. Niektorí to pripisujú zvýšenému obsahu vápnika v syroch, ďalší väčšiemu množstvu proteínov v syre či jeho fermentácii procesu.

Podľa Elizabeth Jacksonovej z Michiganskej univerzity síce štúdia bola dobre vykonaná, ale na odporúčaniach kardiológov to zatiaľ nič nemení. „Chceme, aby sa ľudia zamerali na celozrnnú stravu a zeleninu a umiernenú konzumáciu tukov. A čo sa týka syra, v umiernenom množstve akýkoľvek,“ dodala.

debata chyba