Tie notoricky známe, čo poznáme z detstva a hojne používame pri varení, pomáhajú dokonca bojovať so zákernou rakovinou. Bylinky používame sušené aj čerstvé.
Bazalka – pri pestovaní má rada teplo a svetlo – na balkóne jej teda nič nebude chýbať. Jej chuť je prenikavá, pripomína klinčeky. Najlepšie chutí v domácom ceste na slaný koláč či pizzu, v šalátoch, v polievke, na dochucovanie majonézy, v cestovinách či v zemiakovej kaši. Ako pomáha? Sušená či čerstvá obsahuje veľa antioxidantov a flavonoidy v nej znižujú hladinu zlého cholesterolu, potláčajú tiež rast nádorov. Pomáha aj na uvoľnenie všetkých druhov kŕčov. Podporuje tiež trávenie a zvyšuje chuť do jedla.
Mäta – V ostatnom čase ju spájame predovšetkým s chutným „kubánskym nápojom života“ s bielym rumom – mojitom, do ktorého sa pridávajú aj lístky mäty. Inak dodá výraznú chuť aj omáčkam, zemiakom zelenine, hovädziemu mäsu, výborný je aj mätový sirup či čaj. Nielen chutí, ale aj lieči – bolesti brucha, žalúdka a hrdla, potláča zápach z úst. Karvón, limonén a mentol, ktoré obsahuje, bránia rastu nádorov. Ak vás bolí hlava, doprajte si čokoľvek mätové, s určitosťou bolesť utíši. Mäta, pretože obsahuje mentol, používa sa aj v kozmetike. Osvieži pleť aj dych.
Rozmarín – jeho oficiálny názov je „rozmarín lekársky“. Má rád slnko, polotieň, čo však neznáša, je prievan. Rozmarín sa spája aj so svadbami – pierka pre svadobčanov symbolizujú vernosť a lásku. Pridáva sa do polievok, varených zemiakov, do bylinkového masla a podvedome sa nám spája aj s grilovaním. Kde sa totiž griluje, tam to vonia rozmarínom… Opäť chráni proti rakovine, predovšetkým prsníka a má schopnosť zastaviť rast nádorov. Na rozdiel od cesnaku tlak zvyšuje a upokojuje celý organizmus. Bojuje aj proti ďalším chorobám ako je astma alebo migréna.
Estragón – je francúzske korenie a známe aj ako bylina „palina dračia“. Chutí štipľavo a korenisto. Hodí sa do fazuľových a obilninových jedál, na dochutenie horčice, bylinkového masla, do nátierok, k hydine, rybám, baklažánu. Listy estragónu obsahujú jód, minerálne soli, vitamín A a C. Podobne ako v bazalke, sú tu obsiahnuté protirakovinové fytochemické látky, ktoré môžu brániť rastu nádorov a pomáhajú stimulovať protirakovinové enzýmy v tele. Estragón tiež zlepšuje trávenie a má antiseptický účinok.