Dúšky ovocných štiav posilňujú i liečia

Lekári i prírodní liečitelia intenzívne využívajú prírodné šťavy ako liečebný prostriedok už od 19. storočia. Za kolísku tejto terapie sa považuje Nemecko a Švajčiarsko.

14.12.2011 06:00
shutterstock 69105085 Foto:
Pitie ovocných štiav prospeje zdraviu.
debata

Najlepšie je odšťavovať si ovocie a zeleninu doma. Alternatívou sú kvalitné, za studena lisované šťavy z chladiacich regálov obchodov.

Výroba čerstvých štiav z ovocia a zeleniny a ich liečebné použitie nie je nijakou novinkou. Neuveriteľná je nielen možnosť kombinácií ovocných a zeleninových džúsov, ale najmä ich blahodarný vplyv na zdravie. Samotné šťavy síce nemôžu nahradiť ovocie a zeleninu, ktoré poskytujú aj cennú vlákninu, ale ich prostredníctvom možno získať množstvo vitamínov a minerálov.

Denne stačí niekoľko dúškov. Museli by sme zjesť napr. dve veľké jablká, tri veľké mrkvy alebo takmer celý ananás, aby sme načerpali rovnaké množstvo živín, aké obsahuje pohár čerstvej šťavy y nich.

Živiny rýchlo do krvného obehu

„Účinnosť štiav sa zdôvodňuje tým, že tekutá potrava, získaná oddelením vitálnych látok a vody od vlákniny, sa veľmi rýchlo strávi. Keď telu dodáme hotové šťavy, živiny ľahko a rýchlo prenikajú do krvného obehu,“ píše v knihe Liečenie prírodnými šťavami jej autor Johan Richter.

„Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy upevňujú imunitný systém a dodávajú telu veľmi rýchlo novú energiu,“ myslí si aj odborníčka na zdravú výživu prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Ovocné a zeleninové šťavy majú aj obdivuhodné detoxikačné a regeneračné schopnosti a pomáhajú nastoliť acidobázickú rovnováhu. „Príjem ovocného alebo zeleninového džúsu má na ľudský organizmus zásaditý účinok. Nenechajte sa pomýliť tým, že šťava je kyslá,“ píše Johan Richter. „Pre väčšinu z nás je to prospešné, pretože bežný jedálny lístok pozostávajúci z veľkého množstva bielkovín a upravených jedál vedie k chronickému prekysleniu nášho organizmu.“

Odštavovanie na báze lisu

Ideálne je odšťavovať si ovocie a zeleninu doma. Ovocné a zeleninové šťavy je totiž najlepšie podávať bezprostredne po ich príprave alebo aspoň v ten istý deň. Tým sa zaručuje maximálny obsah živín. Pravda je však aj taká, že príprava štiav doma je časovo náročná. S domácim odšťavovačom je to často ako so stacionárnym bicyklom. Spočiatku sa používa denne, neskôr raz za týždeň a čoskoro už len zavadzia.

Alternatívou sú za studena lisované ovocné a zeleninové šťavy z chladiacich regálov obchodov. Najkvalitnejšia je totiž práve šťava získaná odšťavením na báze lisu. Pri spracovaní ovocia a zeleniny hydraulickým lisom je množstvo získanej šťavy minimálne dvojnásobné.

„Pritom hladina živín a biologicky aktívnych látok je 8– až 10-krát vyššia, ako keď sa pracuje s odšťavovačom na báze odstredivej sily, aké sa bežne využívajú v domácnostiach,“ podotýka prof. Horáková. Je to tým, že iba pod tlakom sa narúša bunková stena v ovocí a zelenine, uvoľňuje sa obsah buniek a obohacuje tak vzniknutú šťavu.

Čo znamená „vyrobené z koncentrátu“?

Rôzne cenovo výhodné džúsy či nektáre z regálov supermarketov často obsahujú veľa pridaného cukru a konzervačných látok, dokonca farbivá a arómy. Veľa ľudí nepozná skutočné rozdiely medzi nimi. Mimochodom, pojem džús formálne neexistuje. Ak si pozrieme balenia od rôznych výrobcov, často uvidíme aj označenie „100 % šťava vyrobená z koncentrátu“. Medzi ňou a šťavou z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny je však výrazný rozdiel.

Pri výrobe koncentrátu sa ovocie, resp. zelenina do 24 hodín od zberu v krajine pôvodu odšťaví a zo šťavy sa odparí časť vody, ktorá tvorí jej prirodzenú súčasť. Pri tomto procese odparovania sa stráca aj časť vitamínov. Koncentrovaná šťava sa zmrazí a následne sa dopraví do krajiny určenia, kde sa spätným pridaním pitnej vody nariedi na pôvodnú koncentráciu. Pri výrobe šťavy z koncentrátu sa teda odstraňuje "prirodzená voda“ obsiahnutá v dužine plodu. Neskôr sa nahradí pitnou vodou.

Šťavy z koncentrátu navyše prechádzajú číriacimi a enzymatickými procesmi, kým nie sú číre. Šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny, tzv. fresh, sú zakalené a obsahujú viac nutričných zložiek, najmä vlákninu. Šťavy vyrobené z koncentrátu majú dlhšiu trvanlivosť, na pultoch predajní sa môžu predávať aj rok.

Čerstvé šťavy z ovocia a zeleniny majú dobu spotreby dva-tri dni. V chladiacich boxoch ich však možno nájsť aj v litrových a 200 ml tetrapakoch alebo 200 ml PET fľašiach, kde vďaka veľmi šetrnej pasterizácii vydržia niekoľko týždňov.

debata chyba