Vitamíny v zime nesmú chýbať

V zimnom období každý človek potrebuje zvýšiť príjem vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

15.12.2011 13:00
zelenina1 83588656 Foto:
V zimnom období je preto nevyhnutné upraviť si stravovanie.
debata (1)

Pri ich nedostatku prichádza únava, oslabuje sa imunitný systém, náchylnejší sme na rôzne ochorenia. Pozor si treba dať najmä na príjem vitamínu C

Vitamíny sú pre ľudský organizmus nevyhnutné. Zabezpečujú správne fungovanie rôznych telesných funkcií, podieľajú sa na výstavbe nových tkanív, posilňujú imunitný systém, chránia pred voľnými radikálmi, majú preventívne účinky proti radu chorôb. Človek ich získava z potravy, v zime je však strava menej bohatá na čerstvú zeleninu a ovocie, odkiaľ ich telo prijíma najviac. V zimnom období je preto nevyhnutné upraviť si stravovanie, konzumovať potraviny a nápoje obohatené vitamínmi, prípadne si zaobstarať doplnky výživy.

Céčko je pre organizmus nevyhnutné

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý má veľa pozitívnych účinkov. Dôležité však je, že posilňuje imunitný systém a zabezpečuje teda odolnosť organizmu proti infekciám. Prejavom nedostatku vitamínu C je precitlivenosť voči prechladnutiu, časté infekcie a alergie, pomalé hojenie rán, zápaly ďasien, kazivosť zubov, častá únava, málokrvnosť, nechutenstvo, sklon k depresiám, náklonnosť na kŕčové žily a hemoroidy a nadváhu atď.

Potrebné je preto konzumovať nielen čerstvé citrusové plody ako známy zdroj vitamínu C, ale najmä papriku, brokolicu, kapustu, kivi, ružičkový kel, ríbezle, papáju a ďalšie. Odporúčaná denná dávka je 60 mg. Väčšie množstvo by si mali dopriať ľudia trpiaci stresom, starší ľudia, športovci, ale aj fajčiari.

Nezabúdajte na kyselinu listovú

Kyselina listová (zo skupiny vitamínov B) je pre zdravé fungovanie organizmu takisto veľmi dôležitá. Pomáha v prevencii mnohých ochorení.  Ak chýba, telo pociťuje slabosť, extrémnu únavu a spavosť. Hlavným zdrojom je zelenina, predovšetkým špenát, čínska kapusta, šalát, karfiol, brokolica, zemiaky, mrkva a biela kapusta, strukoviny, kvasnice, pečeň, vaječné žĺtky, melóny, marhule, celozrnné obilniny atď. Výživové odporúčania pre dospelú populáciu sú 400 mikrogramov kyseliny listovej za deň.

Nedostatok slnečných lúčov spôsobuje, že môže dôjsť k deficitu vitamínu D. Ak chýba, prejavuje sa to lámavosťou kostí, pretože pri nedostatku vitamínu D telo zle absorbuje vápnik. Vitamín D je dôležitý aj pre mozog a jeho funkcie.

1 debata chyba