Srdce chráni rybí tuk a starnutiu bráni vitamín D

Schopnosť multivitamínov chrániť srdce vedecké štúdie jednoznačne nepotvrdzujú, ale veda si stojí za tým, že vitamín D a rybí tuk to dokážu.

16.12.2011 06:00
ryba, steak, losos, zelenina, jedlo, výživa,... Foto:
Rybí tuk má blahodárne účinky na naše zdravie.
debata (1)

Dariush Mozaffarian z Harvardskej univerzity, ktorého citoval denník The Canadian, tvrdí, že rybí tuk sa pri klinických testoch ako jediný z potravinových doplnkov trvalo ukazuje ako účinná ochrana pred úmrtím u osôb trpiacich chorobami srdca.

Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny omega-3 schopné stabilizovať elektrický systém srdca, znižuje krvný tlak a množstvo telesného tuku, spomaľuje upchávanie ciev a bráni tvorbe opuchov. U pacientov trpiacich srdcovými poruchami je rybí tuk účinnejším prostriedkom prevencie úmrtí ako statíny, podávané k zníženiu hladiny cholesterolu.

Štúdie tiež dokazujú význam vitamínu D ako prostriedku schopného oddialiť príznaky starnutia. Jeho nedostatok až o 80 percent zvyšuje riziko cukrovky a ochorenia periférneho cievneho systému. O vitamíne D sa hovorí ako o vitamínu slnečného svetla, pretože vystavenie slnku podporuje jeho produkciu v tele.

Z niekoľkých veľkých štúdií uskutočnených v Európe vyplýva, že tento vitamín tiež udržuje v kondícii mozog. Jedna z nich, ktorá sledovala 3300 európskych mužov vo veku od 40 do 80 rokov, preukázala súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a spomalením mentálnej energie, obmedzením poznávacích funkcií a znížením koncentrácie. Jej výsledky boli publikované v Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Okrem iného sa v nej ukázalo, že konzumenti vyšších dávok vitamínu D uspeli v poznávacích testoch. Pre vysvetlenie presných príčin tejto súvislosti treba ďalší výskum. Autori odmietli z výsledkov vyvodiť, že by vitamín D mohol byť považovaný za prostriedok, ktorý môže liečiť symptómy súvisiace so starnutím mozgu. Iné štúdie ukazujú tiež na to, že jeho nedostatok súvisí s výskytom depresie.

1 debata chyba