Kohout pôsobí vo Fakultnej Thomayerovej nemocnici a je garantom Inštitútu kávy. Ak je káva bez cukru a mlieka, nemá žiadne kalórie, je teda podľa neho ideálnou súčasťou jedálnička.
„Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a sile kofeínu sa zvyšuje bdelosť, pozornosť, logické myslenie a celková fyzická a psychická výkonnosť. V hektickej dobe príprav na vianočné sviatky je to priamo balzam,“ povedal.
Odkázal pritom na zistenie Alberta Ascheriu z Harvardskej univerzity. Pravidelná konzumácia štyroch šálok kávy denne môže podľa jeho výskumu znížiť o 20 percent riziko depresie. Ak sa pije čierna a horká, nemá žiadne kalórie – môžu ju teda bez obáv piť ženy aj pri predvianočnom pečení a varení, káva im kilá navyše nepridá.
Kávu môžu podľa Kohúta piť v malom množstve aj tehotné a dojčiace ženy. „Štúdie preukázali, že malé množstvo kávy v tehotenstve, do 150 miligramov denne, nemá negatívny vplyv na vývoj plodu či prípadný vznik komplikácií,“ uviedol lekár.
Pri dojčení je podľa neho povolená dávka 200 miligramov denne. Podľa výboru pre lieky pri americkej akadémii pediatrov je kofeín látkou, ktorá u dojčiacich žien v určitom množstve nemá negatívny vplyv na materské mlieko, teda ani na dojčatá. Odporúčajú sa dve až tri šálky denne. Tehotným a dojčiacim radí Kohút ako vhodnú variantu kávu bezkofeínovú.
Antioxidanty obsiahnuté v káve znižujú podľa ďalších štúdií ukladanie cholesterolu do ciev a môžu obmedziť riziko niektorých nádorových ochorení. „Káva má vďaka skupine antioxidačných látok podobne priaznivé účinky ako zelený čaj alebo červené víno,“ zhrnul Kohout.