Čínski obézni tínedžeri zaplavili fitness-centrá

Pätnásťročná Číňanka Ču Lin-taj vážila jeden čas aj 152 kilogramov. Problémy s nadváhou ju nakoniec prinútili, aby sa prihlásila do pekinského centra, ktoré sa zameriava na pomoc obéznym adolescentom.

20.12.2011 13:00
shutterstock 73285267 Foto:
Hlavnými dvoma dôvodmi obezity v Číne sú konzumácia prílišného množstva kalórií a nedostatok aktivity.
debata

Od tej doby sa jej podarilo zhodiť už pol „metráku“. Pod dozorom inštruktora cvičí dve hodiny každé ráno a popoludní, a niekedy si dobrovoľne pridá ešte hodinu večer navyše. Súčasťou jej prísneho režimu sú beh, pilates, skupinová gymnastika, kľuky i sed – ľahy, píše agentúra AFP.

„Skôr som sa pchala hamburgermi, slanými zemiačikmi, šiškami a žemľami. Prejedala som sa,“ priznáva dievča, ktoré kvôli absolvovaniu kurzu v pekinskom GYD centre prerušilo štúdium. Špecializované odtučňovacie centrá vyrástli ako huby po daždi v uplynulom desaťročí po celej Číne v reakcii na rastúci počet obéznych ľudí v čase, keď bohatnúci mladí Číňania nahrádzajú misku ryže na svojom jedálničku šťavnatými burgermi a bicykel menia za automobil.

Podľa firmy pre prieskum trhu QF Information Consulting každý piaty mladý Číňan žijúci v meste teraz trpí nadváhou. Čínske úrady v septembri oznámili, že obezita sa zaradila medzi hlavné zdravotné problémy čínskych detí, a čínske médiá informovali, že viac ako 300 miliónov ľudí z 1,3 miliardy obyvateľov krajiny má v súčasnosti nadváhu, pričom 120 miliónov je priamo obéznych.

Obezita pritom predstavuje v Číne pomerne nový problém. Správa čínskej asociácie pre výživu a zdravie študentov z roku 2009 uvádza, že počet detí vo veku medzi siedmimi a 17 rokmi sužovaných nadváhou sa v rokoch 1982 až 2002 strojnásobil a tento trend sa ďalej zrýchľuje.

Spomínaný problém umocňuje čínska politika jedného dieťaťa, ktorej výsledkom sú stámilióny jedináčikov, ktorých aj pre nadmerné hýčkanie rodičmi prezývajú „malí imperátori“. Mnohí čínski rodičia sa tiež snažia svojim deťom poskytnúť luxus, ktorý im samým nebol dopriaty v rokoch vlády niekdajšieho komunistického diktátora Mao Ce-tunga.

Centrum GYD otvorilo svoje brány pred necelými dvoma rokmi a už teraz do neho prichádzajú na kurzy záujemcovia z celej Číny. Firma Bodyworks, ktorá je hlavným konkurentom GYD v Pekingu, oznámila, že od svojho otvorenia v roku 2002 napočítala už 50 000 zákazníkov.

„Hlavnými dvoma dôvodmi detskej obezity sú konzumácia prílišného množstva kalórií a nedostatok aktivity,“ vyhlásil generálny tajomník čínskej spoločnosti pre výživu Ťia Ťien-pin.

„Napríklad odporúčané množstvo oleja na osobu na deň je medzi 25 a 30 gramami. V Pekingu ľudia konzumujú v priemere minimálne 50 gramov denne,“ upozornil Ťia. „Zároveň títo ľudia nemajú dostatok pohybu. Do práce jazdia autom a cez víkendy zostávajú doma a relaxujú, pozerajú sa na televíziu, surfujú na internete,“ dodal.

Ša Č'-jü, ktorá pre kurzu v GYD taktiež prerušila školskú dochádzku v severnej provincii Šan-si, je typickým príkladom. „Úplne som prepadla počítačovým hrám. Po jedle som vysedávala celú večnosť pri počítači a hrala. Keď ma to unavilo, išla som spať,“ vypovedala sedemnásťročná Ša, ktorá počas kurzu schudla zo 139 kilogramov na 114. „Nikdy som nešportovala, len som naberala na váhe,“ dodala. Teraz sa zapísala druhýkrát, za cenu 16.800 jüanov (asi 2000 eur), na 42-dňový kurz s ubytovaním.

„Ľudia sem prichádzajú z rôznych dôvodov. Niektorí sa necíti dosť príťažliví v partnerskom vzťahu, iných znevýhodňuje ich vzhľad v aktuálnom zamestnaní alebo na trhu práce. Väčšinou ale majú starosti o svoje zdravie,“ hovorí manažér GYD Peng Tchien-CCH'.

debata chyba