Nadváha spôsobuje seniorom úrazy

Starší ľudia s nadváhou sú náchylnejší na riziko pádu s následkami, hoci niektorým z nich sa zlomeniny vyhýbajú. Pády s vážnymi zdravotnými dôsledkami sú pritom často vnímané skôr ako problém seniorov z útlou krehkou postavou, keďže ich kosti sú zvlášť náchylné na fraktúry.

02.01.2012 06:00
obezita, nadváha, tučnota Foto:
Ilustračné foto.
debata

Obezita má však svoje vlastné riziká, tvrdia výskumníci v časopise americkej geriatrickej organizácie.

Odhaduje sa, že viac ako jedna tretina Američanov starších ako 65 rokov si aspoň jedenkrát ročne pádom spôsobí zdravotné problémy. Rovnako sa predpokladá, že asi tretina amerických seniorov má nadváhu a situácia sa stále zhoršuje. Na Slovensku podľa prieskumu Štatistického úradu SR z vlaňajška trpí obezitou pätina mužov a 31 percent žien vo veku od 55 do 74 rokov. Celkovo nadváhou trpí asi polovica Slovákov vo veku od 35 rokov.

„Obézny človek môže mať ťažkosti s rovnováhou,“ hovorí Christine Himesová z univerzity v New Yorku, ktorá pracovala na štúdii. Keď ľudia z nadváhou strácajú rovnováhu, nie sú schopní rýchlo reagovať a zabrániť tak následkom pádu, dodáva odborníčka. V štúdii sa skúmalo spolu 10¤755 ľudí starších ako 65 rokov. Experti na vzorke zistili, že starší ľudia s nadváhou sú oproti svojim rovnako starým rovesníkom s bežnou váhou o 12 až 50 percent náchylnejší na úrazy s časom zotavovania sa viac ako dva roky. Až 50-percenté riziko bolo zistené pri mužoch s nadváhou 45 kilogramov a ženách, ktoré mali 36 kilogramov nad normál.

Nadváha bola zisťovaná cez index telesnej hmotnosti, ktorý sa počíta na základe výšky, hmotnosti a veku. Ľudia, ktorí sa zúčastňovali na štúdii, sa sledovali každé dva roky. Medzi rokmi 1998 a 2006 bolo zaznamenaných spolu 9¤621 pádov z následkami. Tie vyústili do 3¤100 prípadov zlomenín, ktoré si vyžadovali odborné lekárske ošetrenie. Spomedzi pádov bolo 23 percent ľudí s nadváhou, pritom len menej ako pätina sledovaných ľudí nemala žiaden úraz.

Obezita bola v štúdii označená za najväčšie riziko pre starších ľudí popri ďalších dôvodoch, ktoré môžu viesť k úrazom s následkami ako sú artritída, bolesti nôh, cukrovka či cievna mozgová príhoda.

Ľudia z nadváhou sú síce vo všeobecnosti náchylnejší na pády ako útli ľudia, ale keď už spadnú, môžu byť chránení pred zlomeninami vďaka tomu, že majú pevnejšie a silnejšie kosti. Na druhej strane, keď sa obéznemu človeku už stane úraz, zotavenie môže trvať dlhší čas. „Človek s nadváhou sa jednoducho ťažšie dostáva zo zlomeniny,“ dodáva Himesová.

debata chyba