Obezita trápi aj Slovákov, treba zmeniť životný štýl

Mnoho Slovákov má pocit, že sa ich nadváha netýka a ako obéznych si automaticky predstavujú skôr obyvateľov Spojených štátov.

09.01.2012 06:00
shutterstock 59328556 Foto:
Zdravé stravovanie je dôležité pre našu imunitu a fyzické aj psychické zdravie.
debata (3)

Situácia je však celkom iná. Obezitou totiž trpí každý piaty Európan a ani Slovákom sa táto choroba nevyhýba.

Obezita je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie jedným z najväčších zdravotných problémov ľudstva 21. storočia. „Trpí ňou približne 130 miliónov Európanov, teda každý piaty obyvateľ nášho kontinentu. Táto choroba už dávno nie je záležitosťou tučných Američanov, ktorí sa z času na čas objavia v reportáži zo súťaží v jedení hotdogov,“ pripomína MUDr. Iveta Trusková z Ústavu verejného zdravotníctva. Výsledky Slovákov pritom v porovnaní s inými krajinami nie sú oveľa lepšie.

Najhoršie vo Veľkej Británii, najlepšie v Rumunsku

Obezitou u nás podľa Eurostatu trpí 15,7 percenta žien a 14,5 percenta mužov. Na pozore by sa pritom mali mať najmä ženy po menopauze. Zatiaľ čo do 44. roku života si Slovenky vedia udržať postavu a patria medzi štíhlejšie Európanky, s pribúdajúcim vekom akoby im prestalo na línii záležať. Ženy zo Slovenska vo veku od 65 do 74 rokov sa už radia do neslávnej top päťky krajín s najvyšším počtom žien s nadváhou a obezitou v tejto vekovej kategórii.

Spomedzi skúmaných krajín pritom v počte obéznych žien najhoršie dopadla Veľká Británia, kde týmto neduhom trpí takmer štvrtina obyvateliek. Čo sa týka obezity silnejšieho pohlavia, neveľmi prestížne prvé miesto obsadila Malta s vyše 22 percentami obéznych mužov. Naopak, najmenej obéznych mužov aj žien je v Rumunsku.

Základ je zmena životného štýlu

„V prvom rade si treba uvedomiť, že vo väčšine prípadov je nadváha viac alebo menej spojená so životným štýlom. Ľudia dnes skrátka viac sedia v kanceláriách a menej sa hýbu. Jednou z možností je oprášiť bicykel alebo korčule a ísť sa trošku prevetrať. Pohyb by však mal ísť ruka v ruke s celkovou zmenou životosprávy,“ upozorňuje MUDr. Trusková. „Niekedy pritom stačia naozaj iba maličkosti, napríklad vymeniť na stole soľ za džbán s vodou, jesť menej, ale viackrát denne či vyberať si celozrnné produkty.“

Našu celodennú stravu by sme mali rozdeliť do piatich až šiestich porcií. Určite nevynechávajte raňajky, nemusíte sa však riadiť podľa starého porekadla „raňajkuj ako kráľ, obeduj ako sluha a večeraj ako žobrák“. Podľa dnešných zistení by totiž človek mal prijať najväčšiu časť dennej potravy na obed – celých 35 až 40 percent. Raňajky by mali, rovnako ako večera, tvoriť 25 percent denného príjmu potravy. Zvyšných 10–15 percent je určených na olovrant či desiatu – ideálne je ovocie a zelenina.

Snažte sa obmedzovať mastné jedlá a jedlá bohaté na soľ. Hlad medzi jedlami dokáže zahnať napríklad malá porcia neslaných orieškov, sušeného ovocia, olív, krajec celozrnného chleba, čerstvá ovocná šťava alebo stredne- a nízkotučné mliečne produkty. Pri rátaní kalórií jednotlivých jedál nezabúdajte na to, že priemerná dávka dennej energie 9500 kJ neplatí pre každého. Jej veľkosť sa líši nielen v závislosti od typu postavy a hmotnosti, ale aj od toho, koľko sa človek hýbe.

Projekt FOOD

Obezita je vážnym problémom verejného zdravia. Výrazne zvyšuje riziko vzniku chronických ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes 2. typu, vysoký krvný tlak, srdcové ochorenia a niektoré druhy rakoviny. Krajiny EÚ tak vynakladajú obrovské prostriedky nielen na liečbu samotnej obezity, ale aj ďalších chorôb s ňou spojených. Niet preto divu, že nezdravá strava a nedostatok pohybu občanov Európskej únie trápi už aj Brusel.

Nepriaznivú situáciu sa snaží zmeniť aj prostredníctvom projektu FOOD. Táto jazyková hračka predstavuje nielen anglické slovíčko strava, ale aj skratku pre anglický výraz Fighting Obesity Through Offer and Demand – Boj proti obezite prostredníctvom ponuky a dopytu. Cieľom projektu FOOD je robiť osvetu nielen u samotných stravníkov, ale aj v stravovacích zariadeniach.

Reštaurácie, ktoré získali certifikát, sa zaviazali dodržiavať pravidlá zdravého stravovania. V týchto prevádzkach majú zákazníci možnosť objednať si polovičnú porciu, ako nápoj si dať obyčajnú pitnú vodu či zistiť, koľko kalórií má ich porcia. Okrem Slovenska na projekte participuje Česká republika, Belgicko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Švédsko. Zoznam reštaurácií, ktoré sa rozhodli do FOOD-u zapojiť, nájdete na www.zdravyobed.sk.

3 debata chyba