Údeniny vraj zvyšujú riziko ochorenia na rakovinu pankreasu

Denná konzumácia dvoch slabých plátkov slaniny zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu pankreasu o 19 percent. S vyššou konzumáciou sa toto riziko ďalej zvyšuje.

13.01.2012 13:00
shutterstock 92282407 Foto:
údené výrobky - údeniny - slanina
debata

Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnil odborný časopis British Journal of Cancer. Rakovina pankreasu je často diagnostikovaná v neskorom štádiu a prevažná väčšina pacientov do roka zomiera.

Výsledky rozsiahlej štúdie sú jednoznačné v prípade údenín, a to už pri konzumácii 50 gramov denne, čo zodpovedá jednému párku alebo dvom plátkom slaniny. Naopak nepresvedčivo výskum dopadol v prípade porovnania konzumácia červeného a bieleho mäsa.

Výsledok je založený na analýze 11 čiastkových štúdií, v ktorých sa porovnali údaje o 6643 pacientoch s rakovinou pankreasu.

V prípade porovnania vplyvu rôznych druhov mäsa sa síce ukázalo, že denná konzumácia 120-gramových porcií červeného mäsa zvyšuje ochorenie o 29 percent, ale len u mužov, nie u žien.

Jednoznačným záverom autorov štúdie je, že sa nedá pochybovať o negatívnom vplyve konzumácie údenín pre celú populáciu a červeného mäsa pre mužov.

Iba päť percent ľudí s rakovinou pankreasu prežíva viac ako päť rokov po zistení choroby. Všeobecne je v populácii výskyt tohto druhu rakoviny nižší ako u iných druhov.

debata chyba