Niektoré farbivá môžu prenikať až do krvného obehu

15.01.2013 06:00
lízanka - farbivá v sladkostiach
Výskumníčky hodnotili aj prienik farbív zo slín cez povrch jazyka počas užívania lízaniek a tvrdých cukríkov. Autor:

Syntetické farbivá obsiahnuté v kozmetike či cukrovinkách sa cez narušenú pokožku a sliznice ústnej dutiny môžu dostávať priamo do krvného obehu.

Potvrdzujú to výsledky výskumníčok zo Slovenskej technickej univerzity. „Zatiaľ, čo po požití sú farbivá čiastočne degradované a zneškodňované v gastrointes­tinálnom trakte, pri prieniku do živých štruktúr kože sa dostávajú priamo do krvného obehu, čo môže mať ešte závažnejšie dôsledky pre zdravie,“ upozornila Jarmila Hojerová z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU dôvody výskumu jej kolektívu.

V rámci doktorandskej práce Marianny Lucovej sa kolektív okrem iného zameral na dopady farbív, a to často používanej Brilantnej modrej a Patentnej modrej. „Cez nepoškodenú pokožku farbivá neprenikali do živých štruktúr organizmu, a to ani vtedy, keď bola pôsobeniu kozmetických prípravkov vystavená 24 hodín. Inak tomu bolo, keď bariérová vrstva pokožky bola narušená bežným holením či depilovaním. Najvýraznejší prienik farbív do živých vrstiev kože sme zaznamenali pri aplikácii prípravkov s obsahom liehu, pleťovej vody, lotionu a gélu po holení, ktoré sú nimi často prifarbované,“ uviedla Hojerová.

Výskumníčky hodnotili aj prienik farbív zo slín cez povrch jazyka počas užívania lízaniek a tvrdých cukríkov. Aj keď množstvá resorbovaných farbív neboli veľké, vzhľadom na tenké a mimoriadne prekrvené tkanivo jazyka, je podľa nich prenik nedegradovaných farbív priamo do krvného obehu znepokojujúci.

Závery výskumu považujú jeho autorky za varovné, najmä s ohľadom na frekvenciu použitia kozmetiky po holení mužmi a prípravkov po depilovaní ženami, ako aj lízaniek a cukríkov predovšetkým najzraniteľnejšou skupinou populácie – deťmi.

„Sme toho názoru, že povolenie používať tieto farbivá do kozmetiky určenej na ošetrenie narušenej pokožky, rovnako ako do tvrdých cukroviniek, ktoré sú v relatívne dlhom kontakte so sliznicou jazyka, by mali zodpovedné orgány Európskej únie prehodnotiť,“ zhodli sa Hojerová a Lucová.

Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk