Rýchle občerstvenie môže u detí spôsobovať astmu

Ak sa deti stravujú v rýchlom občerstvení tri razy do týždňa, môže to viesť k astme a ekzému, tvrdia vedci.

16.01.2013 14:36
fast-food - dieťa Foto:
Strava z rýchleho občerstvenia má často vysoký obsah nasýtených a trans-mastných kyselín, ktoré môžu ovplyvňovať imunitu.
debata

Vyplynulo to z výskumu zameraného na civilizačné choroby a stravovacie návyky, ktorý sledoval viac ako 500-tisíc detí pochádzajúcich z viac ako 50 krajín. Deti, ktoré konzumovali napríklad burgery, riskovali okrem astmy a ekzému aj svrbiace či slziace oči.

Strava z rýchleho občerstvenia má totiž často vysoký obsah nasýtených a trans-mastných kyselín, ktoré môžu ovplyvňovať imunitu. V štúdii sa uvádza, že deti v mladšom tínedžerskom veku, ktoré jedli v rýchlom občerstvení najmenej tri razy do týždňa, mali o 39 percent vyššie riziko vzniku silnej astmy. U detí vo veku šesť a sedem rokov sa toto riziko zvýšilo o 27 percent.

Časopis Thorax uvádza, že predísť tomu možno konzumovaním veľkého množstva ovocia, ktoré je bohaté na antioxidanty a iné prospešné zlúčeniny. Najmenej tri porcie ovocia týždenne znižujú riziko vzniku silnej astmy, ekzému, prejavov alergickej nádchy a svrbenia či začervenania očí o 11 až 14 percent.

„Ak rýchle občerstvenie a prejavy astmy – nádcha, svrbenie a začervenanie očí spolu súvisia, potom majú výsledky zásadný význam pre zdravie verejnosti. Konzumácia jedál z rýchleho občerstvenia totiž celosvetovo narastá,“ vyjadrili sa autori štúdie, Innes Asher z univerzity v Aucklande na Novom Zélande a Hawel Williams z univerzity v britskom Nottinghame.

Ľudia trpiaci astmou vo všeobecnosti nemusia držať zvláštnu diétu. Niektoré potraviny, ako napríklad kravské mlieko, vajcia, ryby, mäkkýše, výrobky z kvasníc či určité farbivá a konzervačné látky však môžu príznaky astmy zhoršiť. Podľa Malayky Rahman z organizácie Asthma UK spomínaný výskum nasvedčuje tomu, že zdravá strava môže prispieť k zníženiu rizika vzniku astmy.

„Dôkazy naznačujú, že vitamíny a antioxidanty v čerstvom ovocí a zelenine môžu napomôcť pri liečbe astmy. Naša organizácia preto astmatikom odporúča jesť vyváženú stravu, ktorá zahŕňa denne päť porcií ovocia a zeleniny, najmenej dva razy do týždňa ryby a najmenej raz do týždňa strukoviny,“ dodala Rahman. V súčasnosti sa na astmu celosvetovo lieči asi 300 miliónov ľudí, na Slovensku ňou trpí okolo 150-tisíc ľudí.

debata chyba