Cholesterol k životu potrebujeme, dokáže byť aj nebezpečný

V rebríčku ochorení srdca a ciev patrí Slovensku nelichotivé miesto. Takmer 52 percent všetkých úmrtí ide práve na vrub kardiovaskulárnych chorôb.

14.02.2012 06:00
cholesterol, vajce, vajíčko, slanina, sendvič,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Príčina tohto stavu je pomerne jednoduchá. Deväť z desiatich Slovákov má nielen minimálne jeden závažný rizikový faktor, väčšina ich má dva či tri,“ konštatoval docent Gabriel Kamenský, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre kardiológiu. „Patrí k nim vysoký krvný tlak, vysoké hodnoty cholesterolu, nadváha, nesprávny životný štýl.“ Problém je o to zložitejší, že ani jeden z rizikových faktorov nebolí a nesignalizuje, že hrozí infarkt či mozgová príhoda. Redukciou rizík však možno znížiť riziko úmrtia na ochorenia srdca a ciev až o 80 percent.

„Napríklad každé zníženie „zlého“ LDL cholesterolu len o jedno percento je spojené so znížením srdcovo-cievneho rizika o dve percentá. Alebo inak – 10-percentné zníženie celkového cholesterolu v spojení s poklesom krvného tlaku o 10 percent vedie až k 45-percentnému zníženiu rizika ischemickej choroby srdca,“ píše profesor Daniel Pella v knihe Zdravý životný štýl – Cesta k prevencii ochorení srdca a ciev.

Len tretina Slovákov vie, že maslo, šľahačka, vnútornosti, tavené syry neprospievajú zdraviu. Všetky patria do skupiny nasýtených mastných kyselín, teda tých „zlých“. Okrem „zlých“ však poznáme aj „dobré“, nenasýtené kyseliny. Z nich sú najdôležitejšie omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny (n-3 PUFA) a omega-6 (n-6 PUFA). „Tieto si telo nevie samo vytvoriť a je odkázané len na ich prívod potravou,“ píše profesor. Obsahujú ich najmä ryby, ľanový olej, vlašské orechy, olej z repky olejnej, strukoviny, horčičné semená, v menšom množstve mandle, lieskové orechy.

Ak sa hovorí o dobrých a zlých tukoch, hovorí sa o LDL a HDL cholesterole. LDL cholesterol je považovaný za tuk, ktorý sa podieľa na vývine aterosklerózy a jej komplikácií. Vysoké hladiny HDL cholesterolu sú spojené s nižšou úmrtnosťou na srdcovo-cievne ochorenia, pretože plní úlohu "vychytávača“ LDL cholesterolu. Pôsobí protizápalovo a antioxidačne.

Podľa profesora Pella majú grónski Eskimáci najnižší výskyt ischemickej choroby srdca napriek tomu, že jedia veľa cholesterolu a nasýtených tukov, ktoré pochádzajú z mäsa tuleňov, veľrýb a divej zveri. Znamená to teda, že len samotný prísun vyššieho množstva cholesterolu k vzniku ochorení srdca nestačí. Ide skôr o vyváženú skladbu tukov v potrave.

Názor na cholesterol sa v posledných časoch vôbec mení. Vedci tvrdia, že nebezpečnejší je jeho nedostatok ako prebytok. Organizmus si jeho príjem reguluje – napríklad z 200 gramov masla si vezme iba 7,6 mg. Ešte markantnejšie je to vraj v prípade vajec. Lekári odporúčajú aj konzumáciu tučných rýb aspoň dva až trikrát do týždňa. Vedci len nedávno potvrdili, že omega-3 mastné kyseliny sú popri pozitívnych účinkoch na znižovanie hladiny cholesterolu v tele nevyhnutné aj pre zdravý vývoj očí a mozgu. Hitom sa stáva vysoko koncentrovaná omega-3 mastná kyselina s vysokým obsahom mastných kyselín z lososa. Červenú farbu lososieho mäsa spôsobuje astaxanthin – jeden z najsilnejších prírodných antioxidantov. Látky obsiahnuté v mäse lososa znižujú hladinu cholesterolu, krvný tlak a vôbec pomáhajú srdcu.

Aké sú normálne hladiny tukov v krvi

5 – celkový cholesterol – hodnoty nižšie sú považované za normálne,
3 – LDL cholesterol – vítané sú nižšie hodnoty, u pacientov, ktorí majú aspoň dva rizikové faktory aterosklerózy, je táto hodnota pod 2,5 a napokon u vysokorizikových pacientov (napríklad po infarkte) by mala byť pod 1,8
2 – triglyceridy – hodnoty nižšie sú žiaduce, ideálne pod 1,7. Často bývajú zvýšené u diabetikov, obéznych pacientov, resp. u ľudí s nedostatkom pohybovej aktivity
1 – HDL cholesterol – keďže tento cholesterol nás chráni pred aterosklerózou, žiaduce sú hodnoty vyššie ako 1. Ak je hodnota vyššia ako 1,6, potom je možné odrátať z hľadiska prognózy jeden rizikový faktor. Ľudia, ktorí majú veľmi vysoký HDL cholesterol (nad 2,0), sa často dožívajú vysokého veku, ak nemajú iné rizikové faktory aterosklerózy.

debata chyba