Kto chce zostať fit aj po päťdesiatke, musí upraviť pohyb aj stravu

Kto chce zostať fit aj po päťdesiatke, mal by podľa odborníkov upraviť svoj cvičebný režim aj skladbu stravy.

29.01.2013 06:00
dvojica - manželia - stravovanie - zdravšie... Foto:
Po prekročení päťdesiatky by ste mali upraviť stravu.
debata

Čo si totiž človek môže v stravovaní a pohybe dovoliť v dvadsiatich rokoch, býva časom problém. V tele ubúda svalová hmota a narastá podiel tuku. Objavuje sa cukrovka, vysoký tlak, rednú kosti a hrozia zlomeniny. S pribúdajúcim vekom mnoho ľudí berie lieky, čo zhoršuje trávenie. Viac ich tiež má nadváhu alebo je obéznych.

K chudnutiu vo vyššom veku povedal rekondičný tréner Ján Větrovský, že nikdy nie je neskoro schudnúť, a znížiť tak riziko zdravotných problémov. „S poklesom hmotnosti veľmi pravdepodobne tiež klesne tlak a zlepší sa existujúca cukrovka,“ uviedol.

Ako ideálny šport pre ľudí nad päťdesiat rokov odporučil chôdzu. Vyvarovať by sa mali skokov a švihového cvičenia a cvikov so zadržiavaním dychu. Trénovať by mali rovnováhu, koordináciu a stabilitu. S vekom tieto schopnosti klesajú, takže je vyššie riziko úrazu.

Nutričná terapeutka Karolína Hlavatá varovala pred radikálnymi zmenami stravovacích zvyklostí. Zmena má byť postupná. „Rovnako tak nie je nutné snažiť sa dosiahnuť ideálnu hmotnosť, ale udržiavať sa v kondícii,“ povedala. U seniorov je podľa nej lepšie mierna nadváha. Jednak je to určitá ochrana kostí, a tiež keď ochorejú, ľahšie sa s chorobou vysporiadajú.

„Veľmi dôležité je prispôsobiť celkový energetický príjem zníženému energetickému výdaju. Seniori by nemali za deň prijať viac ako 8000 kilojoulov, keď chcú schudnúť, tak ešte menej a musia pridať pohyb,“ zhrnula.

Pre vyšší vek je podľa odborníčky typické, že sa tvorí menej slín a tráviacich enzýmov, zhoršuje sa schopnosť žuvania a obmedzujú chuťové vnemy. Zhoršuje sa schopnosť vstrebať živiny. U ľudí nad 80 rokov sú vraj bežné známky podvýživy, a to aj keď sú obézni, pretože väčšina má zlé zloženie jedálnička a nedostáva potrebné živiny.

Skladba stravy by mala byť pestrá, jesť by mal človek pravidelne, obmedziť príjem tukov a jednoduchých sacharidov a zvýšiť príjem zeleniny, mliečnych výrobkov, chudého mäsa a rýb.

Dôležitý je pitný režim, starší ľudia majú znížený pocit smädu. Obávajú sa piť, aby stále nemuseli chodiť na WC. Mali by piť celý deň v menších dávkach, telo tekutiny lepšie využije. Vhodné sú voda, ovocný čaj alebo ovocný džús riedený vodou. Minerálky len ako doplnok.

debata chyba