Pór – mladší brat cibule a cesnaku

Pór – chutí akoby sa spárila paprika s cibuľou a dobrú kombináciu v polievke tvorí napríklad s mrkvou.

29.01.2013 14:00
pór Foto:
Pór si poradí aj s kŕčovými žilami. Účinné látky, ktoré obsahuje totiž pôsobia proti nadmernému zahusťovaniu krvi.
debata

Každopádne, obsahuje aromatické látky s obsahom síry, podobne ako cibuľa či cesnak. A práve tej môže pór vďačiť za liečivé a preventívne účinky.

Na rozdiel od karfiolu, pór je zdravý celý, ako narástol. Teda, aj s listami, ktoré lekári a odborníci na výživu neodporúčajú vyhodiť do koša. Viac osohu urobia v ľudskom tele, a to hneď po konzumácii.

Kto si pravidelne dopraje pór, ten nedáva šancu baktériam a plesniam – pór ich z tela doslova vyženie. Navyše si ľudia, ktorí si pór obľúbia, čistia žalúdok a zefektívňujú priechodnosť v črevách. Pór by si mali zaradiť do jedálnička napríklad aj ľudia, ktorí sa nezdravo stravujú (jedia veľa mastného a sladkého).

Zjesť pór sa považuje za minimum, čo môžu pre svoje zdravie spraviť, majú okrem iného šancu, že ich obídu črevné problémy a hnačky. Ak bude konzumácia póru navyše pravidelná, v tele sa začnú diať hotové zázraky a začne klesať aj cholesterol v krvi. Obohatiť stravu o pór by mohli aj ženy, ktoré trpia na časté zápaly močového mechúra.

Pór si poradí aj s kŕčovými žilami. Účinné látky, ktoré obsahuje totiž pôsobia proti nadmernému zahusťovaniu krvi. Táto vzácna zelenina navyše obsahuje aj zinok, mangán a selén, vďaka čomu chráni imunitný systém a posilňuje metabolizmus. Podobne ako mrkva či zemiaky, aj pór je sezónna zelenina. Existuje zimný aj letný, oba sú však chutné.

debata chyba