Artičoky – zelenina, ktorá chutí, aj dobre vyzerá

Artičoky sú plné zdravia! Zaujímavosťou je, že napríklad takí Francúzi ich jedia tak často a bežne, ako my mrkvu, petržlen či uhorku.

02.02.2013 08:01
artičoky Foto:
Artičoky sú tiež dobré pre diabetikov, pretože upravujú hladinu cukru v krvi, odstránia aj tráviace ťažkosti, pomôžu proti zápalom
debata (1)

Obľúbte si túto aj na pohľad peknú zeleninu aj vy a doprajte si ju častejšie ako raz za rok na dobrej talianskej pizze.

Ako prví mali možnosť artičoku ochutnať Afričania, na tomto teplom kontinente je totiž jej domov. Avšak už v 16. storočí ju už poznali aj v Európe a najväčšmi si ju azda obľúbili Gréci, Portugalci či Španieli. Vyzerá ako ružička s lupienkami, ešte je aj sfarbená do fialova. Najviac vitamínov je práve v kvetnom lôžku.

Spomínaná zelenina je zdravá najmä pre účinnú látku, ktorú obsahuje – cynarín. Táto neznáma látka chráni a posilňuje pečeň a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Navyše, bojuje proti žlčníkovým kameňom, pretože zabraňuje tomu, aby sa tvorili. Kto často konzumuje artičoky, bude „večne mladý“, pretože tieto „kvietky plné zdravia“ majú aj omladzujúci účinok. Dobré sú tiež pre diabetikov, pretože upravujú hladinu cukru v krvi, odstránia aj tráviace ťažkosti, pomôžu proti zápalom…

Ako každá „správna“ zelenina, aj artičoka obsahuje rad vitamínov, najmä skupiny B a tiež požehnane železa a horčíka.

Artičoky chutia napríklad ako predjedlo a to na akýkoľvek spôsob – či už plnené syrom, šunkou alebo sardelami.

1 debata chyba