Skroťte kilogramy zdravo a natrvalo! Chudnite s Pravdou

Pravda odštartovala seriál Chudneme zdravo. Je určený najmä ženám, ktoré majú viac ako štyridsať rokov a túžia skrotiť svoje kilogramy pomocou upraveného jedálneho lístka, pravidelného pohybu, lekárskeho dohľadu a bez následného jojo efektu.

23.02.2012 06:00
chudneme zdravo, Foto: ,
Mesačný boj štvorice finalistiek sa v hre Chudneme s Pravdou začal pred pár dňami. V ambulancii Mudr. Adriany Ilavskej (v strede) podstúpili vstupné vyšetrenia.
debata

Ako sa im bude v ich snahe dariť, môžete na stránkach Pravdy sledovať nasledujúce štyri týždne; v pondelok, stredu a piatok. Štyri finalistky vytypovala redakcia spolu s odbornou garantkou seriálu MUDr. Adrianou Ilavskou, PhD. Vyberali sme spomedzi niekoľkých desiatok odvážnych žien, ktoré sa v minulých dňoch prihlásili na výzvu v denníku Pravda i na webe pravda.sk.

Cieľom seriálu je ukázať ženám predovšetkým nad 40 rokov, ako si správne a zdravo strážiť hmotnosť. Zároveň chceme štyrom čitateľkám Pravdy pomôcť aj odborným usmernením takpovediac na mieru. Ich skúsenosti, o ktoré sa s ostatnými čitateľkami podelia prostredníctvom Pravdy, môžu byť pre ďalšie ženy cennou inšpiráciou. V nijakom prípade nejde o súťaž, kto počas trvania seriálu schudne najviac. Aj preto sa projekt volá Chudneme zdravo.

Prvá výhra? Motivácia!

„Silná motivácia, ktorá vás do projektu priviedla, je vašou prvou výhrou,“ privítala v ambulancii štvoricu dobrovoľníčok dietologička Adriana Ilavská.

Mesačný maratón finalistiek sa začal vyšetreniami a rozhovormi s lekárkou, ktorá im podľa výsledkov nastavila tú najlepšiu možnú liečbu. „Keď sa dámy na niečo také dali, budú musieť počas mesiaca dodržiavať navrhnuté režimové opatrenia. Do akej miery ich dodržia, taký bude výsledok ich mesačného snaženia. Realistický cieľ je úbytok váhy o 5 až 7 kilogramov. Ak by to zobrali naozaj zhurta, dá sa schudnúť aj 12 až 13 kilogramov,“ povzbudzuje MUDr. Ilavská.

V čom spočívajú spomínané režimové opatrenia? „Ide najmä o stravovacie zvyklosti. Finalistky sa musia stravovať pravidelne, stravu im vypočítame na 1 000 až 1 200 kilokalórií denne,“ hovorí lekárka a pokračuje tým, v čom môžu byť úskalia chudnutia žien po štyridsiatke: „S vekom klesá potreba príjmu energie, ale človek sa tomu neprispôsobí. Čiže nezníži príjem stravy, nezačne jesť menej, a to je príčinou nadváhy. Bežne nadváha vzniká tak, že človek priberie jeden až dva kilogramy za rok.“

Okrem stravy sa finalistky nevyhnú ani aktívnemu pohybu. „Určite by to malo byť 40 minút pohybu denne, druh športovej aktivity odporučíme každej finalistke zvlášť. Je dôležité, aby zvolená pohybová aktivita ženy aj tešila.“

Domáce chudnutia už nepomáhajú

„Odmietam sa stotožniť s touto postavou,“ rázne objasnila svoju motiváciu chudnúť 39-ročná Ivana Lobová a pokračovala: „Celý život bojujem s nadváhou, ale keď som dva-tri kilogramy pribrala, vždy som sa ich vedela zbaviť. Pred dvoma rokmi som prežila veľmi stresujúce obdobie počas ktorého moja hmotnosť stúpla o 15 kilogramov. Hoci sa snažím, schudnúť sa mi nedarí. A to cvičím aj štyri razy týždenne.“ Realitná maklérka by za mesiac rada schudla 5 kilogramov. „Ale aj po skončení seriálu v Pravde by som rada znižovala hmotnosť ďalej. Celkove by som sa chcela zbaviť 15 kilogramov. Momentálne vážim 78 kilogramov.“

Strach o zdravie, ale aj fotografie z minuloročnej dovolenky vyburcovali Katarínu Malikovú. „Prekročila som prah päťdesiatky a mám strach, aby sa na mňa nezačali lepiť choroby,“ hovorí finančná poradkyňa, ktorej hmotnosť je 112 kilogramov. „Moje problémy s nadváhou sa nabaľovali niekoľko rokov. Začalo sa to nenápadne, pribrala som 10 kíl. Potom prešiel ďalší rok a ja som bola ťažšia už o 15 kilogramov. Teraz mám nadváhu okolo tridsať kilogramov a moje domáce chudnutia už nepomáhajú, chce to radikálnu zmenu!“ Jej mesačný cieľ je schudnúť o 10 kilogramov.

Štíhle bez jojo efektu!

Ani takmer 200-kilometrová vzdialenosť nebola pre Ľubicu Šimíčkovú prekážkou, aby sa aj ona pokúsila zabojovať s nadváhou. Do Bratislavy pricestovala z Považskej Bystrice a palce v jej odhodlaní jej drží celá rodina. „Mám dve silné motivácie. Prvou je strach z pribúdajúcich rokov a z možných zdravotných ťažkostí. A, samozrejme, nebudem tvrdiť, že by som nechcela aj lepšie vyzerať,“ s úsmevom dodáva 48-ročná živnostníčka. Zo svojej aktuálnej hmotnosti 105 kilogramov by za mesiac rada zhodila osem.

Štvoricu finalistiek uzatvára Alena Pukančíková. „Samu seba sa snažím motivovať v chudnutí, ale nedarí sa mi znižovať hmotnosť podľa predstáv. Rada by som sa z terajšej váhy 76 kilogramov dopracovala k hmotnosti 65 kilogramov,“ plánuje 38-ročná zdravotná sestra a pokračuje: „Asi pred ôsmimi rokmi sa mi podarilo schudnúť dokonca 15 kilogramov, ale v nastavenom režime som nevydržala, a tak sa na mňa veľmi rýchlo kilogramy začali opäť lepiť. Som realistka, a tak mojím cieľom sú štyri kilogramy za mesiac. Budem robiť všetko pre to, aby som svoj cieľ splnila.“

debata chyba