Potraviny, ktoré sú zdrojom vitamínov a prehľad odporúčaných dávok

Strava by mala byť pestrá, bohatá na potraviny rastlinného pôvodu. Vitamíny však nájdete v mnohých potravinách. Pozrite si, ktoré vitamíny sa v čom nachádzajú.

01.03.2012 06:00
zelenina, jedlo, výživa, diéta, zdravá strava,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kde nájdete vitamíny rozpustné v tukoch

vitamín A (retinol) – rybí tuk, pečeň, mrkva, špenát, marhule, brokolica, maslo, vaječný žĺtok
vitamín D (kalciferol) – rybí tuk, pečeň, vaječný žĺtok, slnečné lúče
vitamín E (tokoferol) – olej z pšeničných klíčkov, maslo, mlieko, búrske oriešky, sója, šalát
vitamín K (fylochinón) – olivový, sójový a repkový olej, brokolica, špenát, petržlen

Kde nájdete vitamíny rozpustné vo vode

vitamín B1 (tiamín) – pivovarské kvasnice, med a orechy
vitamín B2 (riboflavín) – kvasnice, pečeň, obličky, mlieko, vajcia, kakao, orechy
vitamín B3 (niacín) – pivovarské kvasnice, tuniak, slnečnicové semená, fazuľa, hrach, listová zelenina, mrkva
vitamín B5 (kyselina pantoténová) – celozrnné potraviny, strukoviny, mäso
vitamín B6 (pyridoxín) – pečeň, makrely, vajcia, kvasnice, banány, zemiaky, kapusta, špenát, avokádo, orechy, obilniny
vitamín B9 (kyselina listová) – listová zelenina, kvasnice, pečeň
vitamín B12 (kobalamín) – vajcia, mlieko, syry, mäso
vitamín C (kyselina L-askorbová) – šípky, citrusy, rajčiny, papája, brokolica, čierne ríbezle, jahody, karfiol, špenát, kivi, brusnice
vitamín H (biotín) – sójová múka, vaječný žĺtok, orechy, mandle
vitamín PP (nikotínamid, niacín) – pivovarské kvasnice, semená slnečnice, fazuľa, hrach, mlieko, vajcia, brokolica

Prehľad vitamínov, odporúčaných dávok a ich zdrojov

vitamíny rozpustné v tukoch odporúč. denná dávka pre deti (v mg) zdroje funkcia čo keď je ho málo
A 300 až 700 mlieko, syry, zelenina, pečeň chráni zrak a kožu, povzbudzuje rast šerosleposť, suchá pokožka
D 5 mlieko, žĺtok, ryby a rybí tuk podporuje ukladanie vápnika a fosforu v kostiach, je nevyhnutný pre rast a vývoj kostí a zubov krivá chrbtica, lámavosť kostí
E do 7 rastlinné oleje a tuky, zelenina, obilniny, orechy antioxidant chráni bunky pred pôsobením škodlivých látok vznikajúcich pri spracovaní živín poruchy rastu a poškodenie nervového systému
K 5 až 50 listová zelenina, zelený čaj, pečeň, vaječný žĺtok podporuje správnu zrážavosť krvi zvýšená krvácavosť
vitamíny rozpustné vo vode odporuč. denná dávka zdroje funkcia čo keď je ho málo
C 80 až 100 zelenina, ovocie podporuje imunitu a využitie železa, má antioxidačné účinky, podporuje tvorbu kolagénu náchylnosť k infekciám, podráždenosť, únava
B6 0,3 až 1,7 obilné klíčky, zelenina, vajcia, mäso podporuje trávenie a využívanie bielkovín v tele kŕče, nevoľnosť, zápaly slizníc, depresie
B12 0,5 až 2 väčšina sa tvorí v črevách, obsahujú ho vajcia aj mäso podporuje krvotvorbu a činnosť nervového systému anémia, nervové poruchy
kyselina listová 80 až 200 listová zelenina podporuje tvorbu červených krviniek, správny vývoj nervovej sústavy málokrvnosť, poruchy rastu, poruchy nervovej sústavy

Zdroj: Poradenské centrum Výživa detí, ČTK

debata chyba