Finalistky počítajú každú kalóriu, ale ich snaha sa vypláca

Snaha dobrovoľníčok v súťaži denníka Pravdy pokračuje. A zdá sa, že s peknými úspechmi.

06.03.2012 14:00
chudneme zdravo, Foto: ,
Mesačný boj štvorice finalistiek sa v hre Chudneme s Pravdou začal pred pár dňami. V ambulancii Mudr. Adriany Ilavskej (v strede) podstúpili vstupné vyšetrenia.
debata

Ivana Lobová (39)

Ivana Lobová Foto: Ivan Majerský
Ivana Lobová Ivana Lobová

realitná maklérka

Chcem sa opäť dopracovať k mojej pôvodnej hmotnosti

Môj povolený denný príjem je 700 – 1 000 kJ a snažím sa ho držať na spodnej hranici. Napríklad môj nedeľný obed predstavoval vývar so zeleninou, tú som doň nakrájala.

Jedna porcia mi bohato stačila. Prekvapilo ma, že na večeru si môžem dať aj rožok so syrom a zeleninou a aj tak chudnem. Večeru rozhodne nemusím vynechať.

Pre mňa je ťažšie jedálniček dodržiavať počas víkendu, lebo sa musím strážiť, aby som sa neprejedala. Varím si sama deň vopred, v podstate si zostavím celý jedálniček na nasledujúci deň.

Čo na to lekárka?
Oceňujem zorganizovanie času – je dôležité mať nachystané jedlo deň vopred, alebo mať aspoň o ňom predstavu. Vtedy už pracuje aj naše podvedomie – zháňanie a výber potravy je vyriešený a myslenie na jedlo nie je tak podstatnou súčasťou denných rituálov, veď starostí je cez deň aj tak dosť.

Takže šikovná dáma má už večer nachystanú kabelku, premyslené, čo si oblečie, a najmä, čo bude jesť (teda, ak si chce strážiť hmotnosť). Energetická hodnota 700 kJ predstavuje už prísny redukčný režim a ako vidno, Ivana Lobová ho zvláda výborne.

Katarína Maliková (50)

finančná poradkyňa

Rada by som sa dožila v zdraví ďalšej päťdesiatky

Katarína Maliková Foto: Ivan Majerský
Katarína Maliková Katarína Maliková

Jedálniček som kompletne zmenila, preorientovala som sa na zeleninu a nízkotučné potraviny. Môj denný príjem by nemal presiahnuť 1 200 kJ, ale zatiaľ sa mi dokonca darí túto hodnotu podliezať, stačí mi okolo 800 kJ.

Dosiaľ som nepociťovala hlad, jem pravidelne každé tri hodiny, i keď jedálny lístok sa mi zdá dosť jednotvárny. Môj nedeľný obed sa skladal z lososa na pare s bylinkami s jedným vareným zemiakom. Varím si sama, nemám s tým žiadny problém a jedlo si pripravujem aj na druhý deň do práce.

Čo na to lekárka?
Pripravené jedlo je veľmi osvedčená metóda na reguláciu hmotnosti. Výber potravy je dôležití pre naplnenie všetkých racionálnych zásad stravovania. Konzumácia rýb prospieva nielen hmotnosti, ale aj prevencii srdcovocievnych a metabolických ochorení.

Bylinky v strave ju spestrujú a platí, že aj naše oči jedia a ak je jedlo pestré, pôžitok je väčší z vnemov zrakových, chuťových, čuchových a nemusíme sa iba zasýtiť množstvom. Pani Maliková nás predbehla, sprísniť energetických príjem sme chceli až od budúceho týždňa. Vidno, že úspech je silným motivačným faktorom.

Ľubica Šimíčková (48)

živnostníčka

Mojím cieľom je lepšie vyzerať a cítiť sa zdravšie

Ľubica Šimíčková Foto: Ivan Majerský
Ľubica Šimíčková Ľubica Šimíčková

Po konzultácii s lekárkou som upravila svoj denný príjem na 1 200 kJ a zatiaľ sa mi to darí dodržiavať, chce to, samozrejme, trocha viac disciplíny. Na obed si napríklad dám jednu porciu zeleninovej polievky, plátok duseného morčacieho mäsa a dve polievkové lyžice ryže. Snažím sa denne vypiť aspoň dva litre čistej vody, prípadne do nej dám rez citróna.

Odstránila som svoj zlozvyk „tu hryz, tam hryz“, snažím sa dodržiavať trojhodinové odstupy medzi jednotlivými jedlami. Dodržiavanie jedálnička mi nerobí žiadny problém. U mňa nerozhoduje, či je víkend alebo pracovný deň, varím takmer denne, stravu pripravujem pre celú rodinu, pomáha mi aj manžel, ktorý varí rád.

Čo na to lekárka?
Je veľkým povzbudením, keď má človek pri strážení hmotnosti podporu okolia – najlepšie rodiny, priateľov, ale aj v práci. Spoločne sa bojuje ľahšie a boj s kilogramami býva zápasom náročným aj pre neuveriteľné množstvo civilizačných možností.

Je dôležité, aby sa teraz umelo navodené pravidlá stali trvalými zvyklosťami a verím, že Ľubica Šimíčková si práve stavia dobré a pevné základy do budúcnosti.

Alena Pukančíková (38)

zdravotná sestra

Chcem sa lepšie cítiť, krajšie vyzerať a ľahšie zvládať stres

Alena Pukančíková Foto: Ivan Majerský
Alena Pukančíková Alena Pukančíková

Podľa výpočtu mám odporúčaný denný príjem 1 200 kJ. Aby som túto hodnotu neprekročila, do jedálnička som zaradila veľa zeleniny, rýb (lososa a tuniaka), kura a morku. Ovocie si dávam najmä doobeda a čo je najdôležitejšie, pijem veľa nesladených tekutín, denne do troch litrov.

Jem napríklad zeleninové vývary bez zahustenia a po dovarení s kúskom masla. Učím sa konzumovať pomaly, nehltať, ale poriadne potravu rozžuť. Zo začiatku som si myslela, že najväčším problémom bude vzdanie sa sladkostí, ale som prekvapená, že mi nechýbajú. Ľúto mi je najmä za tvrdými syrmi, ktoré by som jesť nemala.

Čo na to lekárka?
Veľmi dôležité je dosiahnutie pravidelnosti v stravovaní a frekvencie jedál, lebo najhorším kuchárom je hlad. Vynechanie jedla a následný samozrejmý hlad spôsobí, že si každý naloží viac a, žiaľ, to aj zje a často pomimo taniera .

Pocit sýtosti však nasleduje až o 15 – 20 minút po skonzumovaní jedla. A keď si predstavíme, koľko jedla za ten čas skonzumujeme, príčina narastania hodnôt na váhe je hneď jasnejšia. A platí tiež, že hlad je niekedy prezlečený smäd. Dostatok tekutín počas dňa pomáha nielen obličkám, ale aj regulovanému príjmu potravy. Pri chudnutí sa odporúča vypiť 1–2 šálky vody alebo nesladeného čaju pred jedlom.

debata chyba