Finalistky: Už nemáme problém postaviť sa na váhu

Po prvých úspechoch si finalistky súťaže s Pravdou užívajú aj prvé víťazstvá. Zhodili kilogramy, ubudlo im pár centimetrov.

08.03.2012 06:00
chudneme zdravo, Foto: ,
Mesačný boj štvorice finalistiek sa v hre Chudneme s Pravdou začal pred pár dňami. V ambulancii Mudr. Adriany Ilavskej (v strede) podstúpili vstupné vyšetrenia.
debata

Ivana Lobová (39)

Ivana Lobová Foto: Ivan Majerský
Ivana Lobová Ivana Lobová

realitná maklérka

Chcem sa opäť dopracovať k mojej pôvodnej hmotnosti

Vážim sa každý deň ráno po prebudení. Čo ma teší, už nemám potrebu postaviť sa na váhu viac ráz za deň, takže sa zbytočne nedeprimujem. Vzhľadom na skutočnosť, že moja hmotnosť úspešne klesá, je váha momentálne mojím priateľom. Za plus považujem nielen zníženie hmotnosti, ale aj zmenšenie obvodu bokov o 5 centimetrov.

Čo sa cvičenia týka, musím najmä posilňovať a znižovať tuk v oblasti brucha.

Čo na to lekárka?
Poklesom hmotnosti o 4,5 kg sa Ivana Lobová už z pásma nadváhy dostáva na hranicu medzi nadváhou a normálnou hmotnosťou – BMI má teraz 25,5 kg/m2, v páse ubrala 2 cm, v bokoch úctyhodných 5 cm, a to je už aj vidieť nielen na oblečení, ale aj vizuálne.

V jedálnom lístku úplne chýbajú vysokoenergetické jedlá, sú nahradené veľmi pestrou, racionálnou stravou. Pokles hmotnosti jednoznačne súvisí so zmenou stravovania.

Merania 1 2
Hmotnosť (kg): 79 74,5
Obvod pásu (cm): 88 86
Obvod bokov (cm) 110 105
BMI 26,7 25,5
Výška 172 cm

Katarína Maliková (50)

finančná poradkyňa

Rada by som sa dožila v zdraví ďalšej päťdesiatky

Katarína Maliková Foto: Ivan Majerský
Katarína Maliková Katarína Maliková

Hmotnosť si kontrolujem každé ráno, vždy v rovnakom čase, tak, ako nám odporučila lekárka. Váha je stále skôr mojím nepriateľom, ale postupne, s klesajúcimi kilogramami sa naše priateľstvo začína utužovať. Dúfam, že raz budeme naozaj skvelé priateľky.

Teší má úbytok hmotnosti o 6,5 kg za dva týždne, ale radosť mám aj z obvodu pásu, ten sa mi zmenšil o 5 centimetrov. Najlepším ukazovateľom je aj to, že som si obliekla svoje rifle, ktoré už dlhší čas ležali v skrini.

Ešte sa musím popasovať s pravidelným cvičením, chcem ho predĺžiť na hodinu denne. To sa mi zatiaľ nedarí.

Čo na to lekárka?
Katarína Maliková mala pred sebou najväčší boj s kilogramami, popasovala sa s ním viac než statočne, pokles hmotnosti hovorí za seba. Je oceneniahodné, že pri časovej zaneprázdnenosti a večernej únave po neskorom príchode z práce, našla pevnú vôľu a cvičí pravidelne doma. Dôležitá je aj podpora rodiny a kolegov, okolie pani Malikovej sleduje, či dodržiava 3-hodinové rozstupy medzi jedlami a povzbudzuje ju. Určite je aj pre ňu príjemné, že už nepociťuje ani pálenie záhy.

Merania 1 2
Hmotnosť (kg): 115 109,5
Obvod pásu (cm): 130 125
Obvod bokov (cm) 126 124
BMI 38,4 36,4
Výška 173 cm

Ľubica Šimíčková (48)

živnostníčka

Mojím cieľom je lepšie vyzerať a cítiť sa zdravšie

Ľubica Šimíčková Foto: Ivan Majerský
Ľubica Šimíčková Ľubica Šimíčková

Po konzultácii s lekárkou si hmotnosť na váhe kontrolujem denne. Nemám problém sa na váhu postaviť, hlavne teraz, keď moje kilá pomaly ,,idú dole". Kontrola u lekárky a tabuľka s výsledkami po dvoch týždňoch hovoria samy za seba, som spokojná.

Stále si ešte osvojujem nový spôsob životosprávy. Je dosť náročné kontrolovať si každodenný príjem kalórií, diétu mi lekárka nastavila na 700 – 1 000 kcal s obmedzením tukov a cukrov. Kontrolujem si aj hodnotu cukru a tá je v norme.

Čo na to lekárka?
Pokles hmotnosti o 6 kg za 2 týždne sa stal reálny a myslím, že splnil aj jej vlastné očakávania. Za krátky čas „šaty začali z nej padať“, ale pri takto nastavenom režime budú ešte viac. Úpravou stravy sa podarilo znížiť obvod pásu o úctyhodných 9 cm.

V jedálnom lístku má oveľa väčšie zastúpenie ovocie a zelenina, ustúpili maškrty a medzijedlá. Sympatická je aj zmena druhej večere – údeniny a oriešky nahradilo iba dopĺňanie tekutín.

Merania 1 2
Hmotnosť (kg): 101 95
Obvod pásu (cm): 105 96
Obvod bokov (cm) 122 117
BMI 34,9 32,9
Výška 170 cm

Alena Pukančíková (38)

zdravotná sestra

Chcem sa lepšie cítiť, krajšie vyzerať a ľahšie zvládať stres

Alena Pukančíková Foto: Ivan Majerský
Alena Pukančíková Alena Pukančíková

Hmotnosť si kontrolujem raz týždenne. Nevážim sa často, lebo hmotnosť mi v priebehu týždňa kolíše. Mojím úspechom je, že sa zmestím do nohavíc spred niekoľkých rokov (schovávala som si ich pre prípad, že schudnem).

Úbytok je vidieť nielen na váhe, ale išli dole aj centimetre v páse, na bokoch aj na stehnách. Popracovať musím ešte na pravidelnosti stravovania, najmä, keď som v práci, lebo nie vždy sa môžem najesť každé dve hodiny a predísť tak pocitu nenásytnosti

Čo na to lekárka?
Finalistka patrí medzi tých, ktorých sa kilogramy držia „zubami-nechtami“ (my hovoríme, že je pomalý metabolizér) aj napriek sprísnenej životospráve, kontrole stravy a fyzickej aktivite. Ale ona to vie a o to je viac trpezlivejšia.

Hoci podľa BMI je ešte v pásme nadváhy, poklesom z 28,3 na 27,1 kg/m2 sa už dopracovala k istému medzivýsledku. Takže nielen nohavice z minulosti, ale pokles hmotnosti sú znakom veľkého úspechu a dôkazom pevnej vôle.

Merania 1 2
Hmotnosť (kg): 76 73
Obvod pásu (cm): 92 89
Obvod bokov (cm) 104 102
BMI 28,3 27,1
Výška 164 cm
debata chyba