Vhodné zloženie potravín pomôže dodržať potravinová pyramída

Pyramída názorne vysvetľuje skladbu, ale aj odporúčané množstvo a pomer druhov potravín v správne zloženom jedálnom lístku.

19.03.2012 06:00
pyramída, jedlo, strava, potraviny Foto:
Potravinová pyramída.
debata

Skladá sa zo šiestich potravinových skupín, rozdelených do štyroch poschodí. Ku každej skupine je priradený odporúčaný počet porcií, ktoré by sme mali za deň zjesť.

Prvé poschodie, takzvaná základňa – obilniny, ryža, cestoviny, pečivo

  • základom stravy by mali byť produkty z obilnín (pečivo, cestoviny, ryža, ovsené vločky, pohánka, knedle, kukuričné výrobky). Skupina je bohatá na minerálne látky, škrob, vitamíny a vlákninu.
  • celozrnné výrobky obsahujú viac obalových vrstiev zrna, bielkovín, tukov, vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Biele múky sú energeticky bohaté, ale chudobné na vitamíny a minerálne látky.
  • na trhu sa objavujú aj menej známe obilniny, akými sú proso, špaldová pšenica, pohánka. Napríklad pohánka obsahuje rutín, ktorý pôsobí antiskleroticky. Tieto obilniny neobsahujú lepok, a tak sú vhodné pre bezlepkovú diétu.
  • denne by ste mali skonzumovať tri až šesť porcií obilnín. Jedna porcia by mala obsahovať: 1 krajec chleba (60 g); 1 rožok alebo žemľa; 1 kopček varenej ryže či cestovín (125 g); 1 miska ovsených vločiek či müsli

Druhé poschodie – ovocie a zelenina

  • Ovocie je možné jesť v surovom stave alebo spracované. Džemy či inak nasladko upravené ovocie však už nemožno zaradiť do tohto poschodia. Hlavnou zložkou ovocia je voda, je aj výborným zdrojom sacharidov a vitamínu C.
  • Niektoré druhy obsahujú aj vitamíny skupiny B a karotenoidy, minerálne látky a antioxidanty. Ovocie je bohaté aj na vlákninu, najmä na jeden druh – pektín, ktorý sa podieľa na znižovaní hladiny cholesterolu v krvi.
  • denne by ste mali zjesť 2 až 4 porcie čerstvého ovocia. Jedna porcia: jablko, pomaranč či banán (100 g); miska jahôd, ríbezlí či čučoriedok; pohár neriedenej 100 % ovocnej šťavy
  • Zelenina. Hlavnou zložkou zeleniny je tiež voda. Obsah bielkovín a tuku je rovnako ako pri ovocí zanedbateľný. Niektoré druhy obsahujú väčšie množstvo škrobu. Zelenina je dobrým zdrojom vlákniny. Dôležitou zložkou sú prchavé aj neprchavé aromatické látky, ktoré podmieňujú typickú chuť a vôňu zeleniny a mnoho látok, ktoré pôsobia preventívne proti niektorým chorobám, napríklad nádorovým či kardiovaskulárnym. Popri pozitívne pôsobiacich látkach môže zelenina obsahovať aj tie škodlivé – dusičnany, plesne a hnilobu.
  • do tejto skupiny radíme aj zemiaky, ktoré sú dobrým zdrojom vitamínu C. No treba ich šetrne pripravovať, napríklad v pare a v šupe. Ak ich chcete variť vo vode, ošúpte ich, nakrájajte na veľké kusy a vložte do vriacej vody. Olúpené a nakrájané totiž nesmú dlho ležať na vzduchu, pretože vitamín C sa z nich vytráca pôsobením kyslíka. Nie je dobré dávať ich ani do studenej vody, pretože vitamín C sa vylúhuje.
  • denne by ste mali skonzumovať 3 až 5 porcií čerstvej zeleniny. 1 porcia: veľká paprika, mrkva, dve paradajky; miska čínskej kapusty či šalátu; pol taniera zemiakov; pohár neriedenej zeleninovej šťavy

Tretie poschodie – mlieko, mliečne výrobky, mäso alebo mäsové výrobky, strukoviny, vajcia, ryby

  • Mlieko a mliečne výrobky majú vysokú výživovú hodnotu. Mlieko je zdrojom kvalitných bielkovín. Tuky v mliečnych výrobkoch sú nasýtené, a teda sa v nich nachádza aj cholesterol. Zo sacharidov obsahuje mlieko takmer výlučne laktózu. Niektorí ľudia môžu trpieť jej neznášanlivosťou, čo znamená, že ju v črevách nevedia stráviť a mlieko im tak spôsobí nadúvanie a hnačky. Ľudia trpiaci touto neznášanlivosťou však dobre znášajú kvasené mliečne výrobky.
  • mlieko je zdrojom vitamínu A, D, vitamínov skupiny B a minerálnych látok, najmä vápnika, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri stavbe kostí a zubov, pri zrážaní krvi či činnosti svalstva. Vápnika je viac v tvrdom syre ako v mlieku, jogurte a tvarohu.
  • Denne by ste mali zjesť 2 až 3 porcie mlieka a mliečnych výrobkov. 1 porcia: pohár mlieka (250 ml); jogurt (200 ml); syr (55 g)
  • Mäso a mäsové výrobky. Význam mäsa vo výžive je značný, aj keď jeho nadmerný príjem nemožno zo zdravotného hľadiska odporúčať. Mäso je dôležitá potravina najmä pre deti, predovšetkým pre obsah plnohodnotných bielkovín. V mäse je aj tuk, ale jeho množstvo kolíše. Je aj bohaté na minerálne látky, najmä železo a zinok. Obsahuje aj vitamíny skupiny B a vitamíny A a D. Tak ako vo všetkých živočíšnych bielkovinách aj v mäse sa nachádza cholesterol.
  • tepelne spracované, ale aj nespracované, údené, varené, fermentované, ale aj konzervy nie sú príliš vhodné, pretože obsahujú vysoké množstvá soli, tuku a pri údených výrobkoch aj karcinogény
  • Ryby a ostatné vodné živočíchy. Rybie mäso popri plnohodnotných bielkovinách je aj zdrojom minerálnych látok fosforu, jódu a vitamínov D a A. Vysokú biologickú hodnotu má rybí tuk, pretože obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení.
  • Ryba v akejkoľvek podobe by sa mala objaviť na jedálnom lístku aspoň 2-krát do týždňa.
  • Vajcia a výrobky z nich. Bielok je v podstate čistá a plnohodnotná bielkovina. Žĺtok je bohatý na tuky. Vo vajciach sú aj vitamíny A, D, E, K, vitamíny skupiny B a karotény, ale aj minerálne látky, z ktorých je dobre využiteľné železo. Nie veľmi priaznivý je však obsah cholesterolu. Viac ho je v domácich vajciach, menej v tých z veľkochovu. Rizikové sú však z toho dôvodu, že sa v nich môže nachádzať salmonela. A tak by ste nemali opomenúť ich dostatočnú tepelnú úpravu.
  • denne by ste mali zjesť z tejto skupiny 1 až 3 porcie. 1 porcia: 80 g kuracieho, rybacieho či iného mäsa; dva varené bielky; miska sójových bôbov; porcia sójového mäsa

Štvrté poschodie – sladkosti, soľ, tuky

  • Sladkosti sú zdrojom jednoduchých cukrov a tiež tukov, a tak telu slúžia len ako „prázdna energia“. Sladkosti síce nie je možné úplne vylúčiť, no ich konzumáciu treba znížiť na minimum.
  • Soľ dodáva jedlám chuť a vďaka jodidácii je v nej obsiahnutý jód. Denný príjem by však nemal presiahnuť 5 g a treba rátať aj s tým, že soľ je už obsiahnutá v množstve potravín, ktoré kupujeme hotové. Úplne nevhodné, najmä pre deti sú čipsy, chrumky či pražené solené oriešky.
  • Tuky – sú pre telo dôležité. Bez tuku nevieme spracovať vitamíny A, D, E a K, z cholesterolu sa tvoria žlčové kyseliny, vitamín D a pohlavné hormóny. Tuková vrstva chráni naše orgány pred chladom, len ich nesmie byť v potrave veľa a mali by sa striedať rastlinné so živočíšnymi. Denne by ste ich nemali skonzumovať viac ako 10 g v akejkoľvek forme.
debata chyba