Oregano údajne núti rakovinu prostaty k samozničeniu

O oregane, s ktorým sa dá najčastejšie stretnúť ako s korením na pizzu, sa už dlho vie, že má rozličné zdraviu prospešné účinky. Podľa novej štúdie však oregano môže obsahovať látky, ktoré by sa dali využiť na liečbu rakoviny prostaty. Tento druh rakoviny patrí medzi najzhubnejšie.

28.04.2012 07:00
oregano Foto:
Oregano má antibakteriálne a protizápalové účinky, no schopnosť ničiť karcinómne bunky by ho zaradila medzi superkorenia.
debata

Nedávne údaje ukázali, že až každý 36. muž zomrie na rakovinu prostaty. Na Slovensku je každý rok diagnostikovaných asi 1 200 nových prípadov ochorení a zhruba päťsto mužov ročne na toto ochorenie zomiera. Britská organizácia Cancer Research k tomu uvádza, že v Európe počet diagnostikovaných prípadov v rozmedzí rokov 1998 až 2007 vzrástol o 50 percent. V súčasnosti sa rakovina prostaty lieči chirurgicky, rádioterapiou, hormonálnou terapiou či chemoterapiou. Všetky tieto liečebné metódy sú však spájané s vážnymi komplikáciami a vedľajšími účinkami.

Profesorka farmakológie Supriya Bavadekarová z Univerzity na Long Islande skúma látku carvacrol, ktorá je súčasťou korenia oregano. Podľa jej zistení táto látka dokáže rakovinové bunky prinútiť k apoptóze, čo je vlastne samovražda rakovinovej bunky. ,,Vieme, že oregano má antibakteriálne a protizápalové účinky, no schopnosť ničiť karcinómne bunky by ho zaradila medzi superkorenia," hovorí vedkyňa, ktorá však upozorňuje, že jej výskum je ešte len v počiatočnom štádiu. Informovala o ňom v žurnále Experimental Biology.

Hlavnou výhodou oregana by bolo, že je už dlho bežnou súčasťou stravy, a tak sa dá očakávať, že by malo pri nasadení do liečby podstatne menšie vedľajšie toxické účinky. ,,Niektorí výskumníci už predtým poukázali, že konzumácia pizze môže znížiť riziko vzniku rakoviny. Príčinu hľadali v paradajkovej omáčke. My sa však domnievame, že pizza obsahuje ešte jednu prísadu, ktorá môže mať pri liečbe rakoviny prostaty dôležitý význam," uviedla Bavadekarová.

debata chyba