Dôležitým údajom počas chudnutia je množstvo svalovej hmoty, nie kilogramy

Pri chudnutí platí heslo: Neváž sa, meraj sa. Ani osobný tréner Michael Achberger z bratislavského fitnescentra Body Energy Club, neodporúča orientovať sa pri chudnutí podľa kilogramov.

07.05.2012 06:00
tréner Michael Achberger Foto:
Michael Achberger, tréner fitnes a kulturistiky.
debata

Merítkom by mala byť svalová hmota. V tele by mala tvoriť väčšiu merateľnú časť. Množstvo svalov a tukov v tele meria osobný tréner každému svojmu klientovi priebežne. „Keď sa po istej dobe nejaká z hodnôt zmení, nastavíme plán trochu inak. Niečo pridáme alebo uberieme. Povedzme, že cvičenec potrebuje menej kardia alebo zaradiť viac proteínov do stravy,“ vysvetlil.

Strava

Kto neje určité množstvo proteínov, neschudne tak efektívne, ako by mal. „Schudne len zo svalov a tuky mu ostanú,“ objasnil Achberger a dodal, že navyše, keď po nevhodnej diéte začne znova jesť, naberie ešte viac tukov, lebo nemá dostatočné množstvo svalov. Jedálniček sa svojim klientom snaží zostaviť na základe hodnôt, aspoň približných, ktoré od nich získa – rozhoduje spomínaný podiel svaloviny a tukov v tele. „Kto má málo svalov a veľa tuku, tomu pridám bielkoviny a znížim sacharidy. Naopak, kto má väčší podiel svalov, tomu sacharidy veľmi znižovať nemusím.“

Občas majú ľudia problém s tzv. zaliatym telom. Znamená to, že ich strava nemá správne zloženie, prípadne obsahuje veľa soli. „Aj šunka môže byť veľmi slaná, alebo iné jedlá a minerálky, o ktorých ani netušíte, že obsahujú soľ,“ povedal Achberger a odporučil všetkým pri nákupe preštudovať, koľko soli daný výrobok obsahuje.

Spaľovanie tukov

Jeden z mýtov, ktorý koluje o chudnutí, znie: Čím viac sa potíme, tým viac spaľujeme. Ak by to bola pravda, pred saunou by boli veľmi dlhé rady, usmieva sa Michael Achberger. Nie je to tak. Potenie je ochrana tela pred prehriatím. Pri chudnutí je najdôležitejší pulz, v akom sa pohybujeme, resp. náročnosť tréningu. Niekto sa potí aj v nižšej pulzovej frekvencii, iný pri vyššej. Osobný tréner vysvetľuje: „Pot nie je zásadný, telo sa termoreguluje svojim spôsobom. Správne chudnutie nastáva v správnom pulzovom rozsahu, čo je 60–80 percent maximálnej pulzovej frekvencie. Tá sa vypočíta podľa vzorca 220 – vek.“ Znamená to, že napríklad 26-ročný muž spaľuje v rozsahu pulzovej frekvencie s hodnotami 117–158. Michael Achberger ďalej upozorňuje: „Musíte sa pohybovať v správnej frekvencii, v tej svojej. Keď ju totiž prekročíte, vaše telo prestane spaľovať tuk a začne vám ubúdať zo svalov.“

Zo svojej praxe Achberger pozná názory mnohých laikov, ktorí sú presvedčení o tom, že je jedno, čo robia, hlavné je, že sa hýbu. „Ale to nestačí. Musia zvýšiť tepovú frekvenciu aspoň na minimum.“ Podľa jeho názoru je vypočítaný údaj ideálny. Každý trénuje na inej úrovni, podľa metabolizmu. Niekto musí zabehnúť 12 kilometrov za hodinu, aby mal pulz na 117, inému, aby dosiahol tú istú hodnotu, stačí tých kilometrov desať.

Michael Achberger (26)
je osobný tréner s medzinárodnou kvalifikáciou v bratislavskom Body Energy Club. Na Slovensku dosiahol druhý kvalifikačný stupeň trénera fitness a kulturistiky.

debata chyba