Až polovica pacientov s dyspepsiou sa lieči sama

Až 650 – 800 tisíc Slovákov má tráviace ťažkosti. Súbor nepríjemných pocitov, ktoré so sebou prinášajú, sa nazýva dyspepsia. V doslovnom preklade znamená „zložité trávenie“ (z gréčtiny dys – zložitý, pepse – trávenie).

24.05.2012 06:00
muž - bolesť - brucho - žalúdok Foto:
Príčinou dyspepsie môže byť aj diéta, alkohol alebo lieky.
debata

Môže ísť o pocit plnosti, ťažoby, bolesti v bruchu či v nadbrušku, ale tiež hnačky a nafukovanie. Ľudia s týmito príznakmi nemusia mať chronické tráviace ochorenie. Stačí, že svoje trávenie zaskočili alebo prekvapili (nevhodnou stravou, zlou životosprávou). Môže ísť tiež o bežné vírusové ochorenie, ktoré spustí kaskádu nepríjemných udalostí, vysvetlil hepatológ a internista, MUDr. Marek Rác z Fakultnej nemocnice v Nitre.

Dyspepsia môže byť organická a funkčná

Organická – zápal pažeráka, vred žalúdka, dvanástnika, karcinóm pankreasu, žlčníkové kamene… Lekár nájde nejakú z organických porúch.
Funkčná – pacient môže mať rovnaké ťažkosti ako pri organickej dyspepsii, no po kompletných vyšetreniach mu lekár nič nenájde. Jedná sa o biopsychosociálne ochorenie, ktoré ide so životným štýlom. Hlavnou príčinou býva stres a nesprávna strava.
Až 60 percent pacientov má funkčné dyspepsie, zvyšných 40 tvoria organické.

Príčinou dyspepsie môže byť aj diéta, alkohol alebo lieky. „V súčasnosti nám pribúda počet pacientov, ktorí majú vážne organické poruchy. Majú poškodenie srdca, ciev, dýchacej sústavy, čiže užívajú množstvo liekov, niektorí aj desať-dvadsať druhov. Tam už môže byť problém s polyfarmako­terapiou,“ objasnil MUDr. Rác.

„Niekedy nie je úplne jasné, keď sa pacient sťažuje na bolesti v nadbrušku, že môže mať vred. Ale samozrejme, také isté ťažkosti môže mať pacient so zápalom žlčníka alebo pankreasu,“ hovorí MUDr. Rác. Poruchy trávenia sa môžu prejavovať na rôznych miestach. Veľmi podstatné je správne analyzovať a interpretovať poruchy ako je pocit pálenia, bolesti či kyseliny. Správne diagnostikovať je veľmi komplikované a preto sa to lekárom nie vždy podarí na „prvý pokus“.

Až polovica pacientov s dyspeptickými chronickými ťažkosťami sa lieči doma sama. Ordinujú si pokoj, diétu, lieky od bolesti alebo alkohol. „Niektorí sa prídu sťažovať až vtedy, keď im už ani nechutí piť alkohol,“ s úsmevom povedal internista Rác a dodal, že tráviace poruchy sa niekedy vyvíjajú dlhšie. „Môže sa stať, že pacient sa doma sám lieči, alebo mu aj lekár odporučí nejaký liek a stále sa nemá lepšie. Nemusí to byť zlyhanie lieku. Je to signál, že pacienta treba vyšetriť podrobnejšie, aby sme sa dopátrali k správnej príčine.“

Aj lekárnik môže pacientovi pomôcť. Poradiť mu, ako upraviť stravovanie a ponúknuť mu voľne dostupné lieky. Každopádne, k príznakom, keby by mal pacient zájsť za špecialistom, patrí výrazný a dramatický úbytok na váhe, náhle vzniknuté a kruté bolesti brucha a krv – či už v stolici alebo vo zvratkoch.

debata chyba