Pri laktózovej intolerancii treba upraviť jedálniček

Laktózová intolerancia nie je príjemná diagnóza, ale ako snáď s každou, dá sa s ňou naučiť žiť.

28.02.2013 13:00
Čokoláda - malá modla maškrtníkov Foto:
Mliečna čokoláda by sa v jedálničku ľudí, ktorí trpia intoleranciou na laktózu, objavovať nemala.
debata

Objaví sa v tele, ktorého tráviaci systém nedokáže spracovať mliečny cukor, teda laktózu. Príčinou je nedostatok laktázy – enzýmu štiepeného laktózu. Človek sa s laktózovou intoleranciou môže narodiť, tiež ju však počas života môže získať.

Dôvod, prečo laktózová intolerancia vznikne, nie je jeden. Môže ísť aj o prechodný stav, kedy človek laktózu netoleruje len chvíľu – je to najčastejšie v prípade vírusovej infekcie dýchacích ciest či tráviaceho systému. Aj ďalšie dôvody súvisia s tráviacim systémom, môže ísť o jeho chronické zápalové ochorenie sliznice, na vine však môže byť aj užívanie antibiotík – najmä ak sú nevhodné alebo ich užívanie je časté.

Navyše, táto diagnóza sa nedá odignorovať, pretože bezprostredne po požití mliečnych výrobkov sa človeku, ktorý laktózovou intoleranciou trpí, „roztancujú“ črevá a rozmýšľa nad najkratšou možnou cestou, ktorá vedie k toalete. Je to signál, že telo laktózu nedokázalo stráviť. Črevo sa zvykne ozvať do polhodiny a okrem hnačky môže spôsobovať aj plynatosť a bolesti brucha.

Človek, ktorého spomínaná intolerancia trápi a lekár mu ju diagnostikuje, si musí bezpodmienečne upraviť stravu. Závisieť bude od toho, aké množstvo laktózy znesie.

Zabudnite na všetky mliečne výrobky, či už kravské, ovčie alebo kozie a všetko mliečne vrátane zmrzliny, acidofilného mlieka či tvarohu. Nezabúdajte na to, že mlieko je skutočne hocikde a tabu by pre vás mal byť aj margarín či mliečna čokoláda. Vápnik však potrebovať budete. Zaraďte si preto do jedálnička potraviny, ktoré ho majú požehnane. Napríklad tofu, sezamové semienka či listovú zeleninu. Keďže aj niektoré lieky obsahujú laktózu a z tých, čo sú výlučne na predpis až 20 percent, upozornite na to svojho lekára. Alternatívy bez laktózy našťastie existujú.

V niečom je laktózová intolerancia podobná celiakii – je to prístup pacienta, ktorý musí sledovať, čo konzumuje a hľadať alternatívy. Kým celiatik nesmie potraviny, ktoré obsahujú lepok, v tomto prípade sa treba vyhýbať mlieku.

K potravinám, ktoré sú však úplne bezpečné, a človek s laktózovou intoleranciou si ich môže neobmedzene dopriať, patria obilniny, pečivo, chlieb, polievky (samozrejme bez mlieka), strukoviny, tofu, ovocie, zelenina, mäso či orechy.

debata chyba