Snívate o dobrom spánku?

- inzercia - Dobrý spánok je dar. Tí, čo s ním nemajú problémy, ho vnímajú ako samozrejmosť. Nespavci sú unavení, podráždení, depresívni a vážia si každú prespatú noc. Boh Hypnos podľa báje zostupuje na zem, aby zoslal oslobodzujúci spánok na všetky živé tvory. Prečo však niektorých ignoruje?

19.03.2013 08:00
wallmark inzercia 1 Foto:
debata

Dočasná a chronická nespavosť
Požiadavky organizmu na množstvo spánku sú individuálne a menia sa s vekom. Niekomu stačia štyri hodiny spánku, iní potrebujú aj osem – deväť hodín. Nespavosť (insomnia) sa týka ťažkostí so zaspávaním, ale aj dĺžky a intenzity spánku. Nevyspatosť znamená únavu a nedostatok energie, podráždenosť, nesústredenosť. Dlhodobé problémy so spánkom vedú k zvýšenému krvnému tlaku, oslabeniu imunity, poruchám srdcového rytmu, libida. Krátkodobú nespavosť zažil asi každý, príčinou je stres, obavy, nadmerná konzumácia kofeínu, nikotínu, zmena časového pásma, bolesť. Chronickú nespavosť trvajúcu niekoľko týždňov by mal riešiť lekár.

Noc bez rátania ovečiek
Spať ako drevo nemožné? Do povinnej spánkovej výbavy patrí prázdny žalúdok, správny matrac, ticho, tma, vetraná spálňa s primeranou teplotou a uvoľnená myseľ bez stresu. Pomáha aj večerná prechádzka, teplý kúpeľ, šálka mlieka či bylinného čaju s medom. Lieky na spanie? Lekár by ich mal predpísať až vtedy, ak zlyhali všetky pokusy o nápravu a len ako súčasť dlhodobého procesu liečby nespavosti. Viaceré sú návykové, vyžadujú zvyšovanie dávok, neskôr postupné vysadzovanie a nemusia priniesť pocit vyspatia a sviežosti.

Benosen Foto: Walmark
walmark inzercia 3 Benosen

Alternatívou pre skvalitnenie spánku môžu byť byliny tradične používané pri problémoch so spánkom a nespavosťou – valeriána lekárska, alebo chmeľ. Extrakty z nich obsahuje doplnok výživy Benosen. Jeho účinnosť je testovaná na základe tradičného použitia a nespôsobuje závislosť ani abstinenčné príznaky po skončení užívania.

Benosen pre zdravý a pokojný spánok s extraktom z valeriány a chmeľu napomáha zaspávaniu, zlepšuje kvalitu spánku, prispieva k celkovému uvoľneniu organizmu, je nenávykový.

Viac informácií nájdete tu

debata chyba