Ako sa stravujú Slováci?

V poslednom období boli publikované výsledky dvoch prieskumov, ktoré sa týkali stravovania Slovákov. Oba uskutočnila agentúra Focus s podporou Združenia pre zdravie a výživu. Ich výsledky sú rozporné. Na jednej strane nad rezňom víťazí dusené mäso, na druhej sa v posledných desiatich rokoch zdvojnásobil počet mladých ľudí, ktorí aspoň raz týždenne navštívia reštauráciu rýchleho občerstvenia.

26.03.2013 06:00
obed, jedlo, rodina, rodinný, strava, kuchyňa,... Foto:
Prieskum ukázal, že ako prílohu k hlavnému jedlu podáva zeleninu pravidelne len pätina domácností
debata

Naučili sme sa menej vyprážať a využívať zdravšie oleje. Tieto návyky sa však rôznia v závislosti od veku, vzdelania aj rodinného zázemia. V skutočnosti takmer polovica domácností najčastejšie pripravuje mäso varením, dusením alebo parením. Ide teda o najzdravšie spôsoby jeho prípravy. „Vďaka príprave na pare a dusení si mäso, ale aj akýkoľvek iný pokrm uchovávajú väčšinu živín a cenných látok. Na rozdiel od vyprážania či pečenia nevznikajú žiadne pripáleniny a tým sa netvoria ani rakovinotvorné látky,“ vysvetľuje MUDr. Iveta Vaverková, prezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva. Priaznivú štatistiku môže mierne skresľovať silná tradícia varenia vývarov, ale aj predpoklad, že rezne patria skôr k víkendovému obedu ako k dennej rutine.

Dôchodcom a singles zelenina nevonia

Zatiaľ čo vo Veľkej Británii zvykne grilovať každý druhý obyvateľ, u nás napriek rastúcemu trendu grilovania v posledných rokoch gril pravidelne využíva len 5 percent Slovákov. Mladí vo veku 18 až 24 rokov obľubujú fritovanie. Ľudia tejto vekovej kategórie sa najčastejšie stravujú aj vo fast foodoch – aspoň raz týždenne sa takto stravuje aspoň 36 percent z nich. Kým v USA a západnej Európe je fast food jedlom chudobných, u nás sú z hľadiska príjmov návštevníkmi rýchleho občerstvenia skôr vyššie príjmové skupiny s platom vyšším ako 1 500 €, a to najmä na západnom Slovensku. Bez ohľadu na príjem sa však Slováci zhodnú v tom, že zdravé jedlo je drahšie. Myslia si to až tri štvrtiny z nás.

Podľa výživových odporúčaní by mala byť zelenina alebo ovocie súčasťou každého jedla počas dňa. Prieskum ukázal, že ako prílohu k hlavnému jedlu podáva zeleninu pravidelne len pätina domácností, 44 percent tak robí často a tretina občas. Medzi ľuďmi, ktorí zeleninu vynechávajú, je najviac seniorov nad 65 rokov a ľudí, ktorí žijú v single domácnostiach.

Zdravé jedlo je vraj drahšie

Na tepelnú prípravu jedál Slováci najradšej využívajú rastlinné oleje. Uprednostňujú ich takmer tri štvrtiny domácností. V studenej kuchyni používajú Slováci skôr živočíšne tuky. „Kým rastlinné oleje a tuky sú bohaté na zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny, živočíšne tuky, predovšetkým mäso, údeniny a tučné mliečne výrobky, obsahujú viac nasýtených mastných kyselín zvyšujúcich hladinu cholesterolu v krvi. Preto treba ich množstvo v strave kontrolovať,“ radí MUDr. Vaverková. „Ak teda plánujeme obedovať mäso, na raňajky je vhodné uprednostniť rastlinný pokrm a naopak. Najdôležitejšie je, aby strava zostala vyvážená počas celého dňa,“ dodáva.

Mnohé potraviny, ktorých spotreba je u nás mimoriadne nízka, sú pritom výživovo hodnotné a finančne nenáročné. Napríklad strukoviny, mnohé bežné druhy sezónnej zeleniny a takisto rastlinné tuky bohaté na zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny.

debata chyba