Je ohrievanie jedla v mikrovlnke zdravé?

, 11.04.2013 06:00
mikrovlnka
Mikrovlnné žiarenie neostáva v potravinách, len im odovzdá svoju energiu vo forme tepla. Autor:

Mnohí z nás si už domácnosť bez mikrovlnnej rúry nevieme ani predstaviť. V kuchyni sa stala samozrejmou súčasťou, asi ako televízor v obývačke.

Viete si predstaviť, ako by sme si bez nej dnes rozmrazovali jedlo, alebo si rýchlo ohrievali studené jedlo z chladničky? Okolo témy „mikrovlnka“ sa začali šíriť neisté dohady. Opäť len mýty? Ale predsa len… Je ohrievanie jedla v mikrovlnnej rúre zdravé, alebo práve naopak? Ako je to s mikrovlnným žiarením?

Gastroenterológ a odborník na výživu, MUDr. Peter Minárik, ktorý sa touto témou zaoberal, jednoznačne potvrdil, že opäť ide o mýtus. „Mikrovlnné žiarenie nie je rádioaktívne ani iné ionizačné žiarenie a nemení chemickú štruktúru jedla. Neostáva v potravinách, len im odovzdá svoju energiu vo forme tepla,“ uviedol.

V praxi to znamená, že rovnakú potravinu, ako do rúry vložíme, z nej aj vyberieme. Komisia expertov WCRF/AICR v správe, ktorá dostala názov „Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer“ (čiže jedlo, výživa, fyzická aktivita a prevencia proti rakovine) skonštatovala, že mikrovlnné rúry vystavujú potravu teplotám do 200 °C. „Spôsobujú kmitanie molekúl vody, pri ktorom sa vytvára teplo. Nejestvuje žiaden dôkaz o tom, že by mali akýkoľvek iný účinok na zloženie stravy, okrem tepelného.“

Za nevýhody mikrovlnnej rúry možno podľa jeho slov považovať nerovnomerný ohrev, fľaša je studená, obsah v nej horúci. „Tu je na mieste opatrnosť, hlavne keď pripravujete teplý nápoj deťom,“ upozorňuje Minárik a radí: „Dobre premiešajte obsah zohriatej fľaše a presvedčte sa, či nie je príliš horúci.“

Ako už iste dobre viete, sklo a porcelán do mikrovlnnej rúry vkladať môžete, avšak kov a plasty nie. Dávajte pozor na lyžičku, ale aj na zlaté či iné vzory na tanieroch a pohároch – môžu sa roztaviť a zničiť. „Únik žiarenia nehrozí, rúra pri otvorených dvierkach nepracuje. Dávajte si však pozor na oči a nepozerajte sa do rúry z bezprostrednej blízkosti. Intenzita žiarenia klesá so vzdialenosťou,“ vysvetlil MUDr. Peter Minárik.

O tom, že ohrievanie v mikrovlnnej rúre nie je škodlivé, dokazuje Minárik aj výpoveďou, že ak by to tak bolo, určite by sa to dostalo do zdravotníckej legislatívy a do negatívnych odporúčaní. A to sa, zatiaľ, nestalo…

Sleduj najnovšie články na našom Facebooku