Čo vás oberá o energiu a čo váš metabolizmus naštartuje?

Množstvo spotrebovanej energie závisí od svalovej aktivity, príjmu potravy, teploty, povrchu tela, pohlavia, veku, hladín niektorých hormónov a podobne. Počas, ale aj rôzne dlho po skončení svalovej aktivity je spotreba energie vyššia.

29.04.2013 06:00
šalát, zelenina Foto:
Stačí, ak do svojho jedálneho lístka zaradíte niekoľko jednoduchých zmien a vaše telo sa vám za to odmení množstvom energie.
debata

Úroveň metabolických procesov pritom priamo závisí od stupňa fyzickej aktivity, pričom sa pri vysokej teplote prostredia zvyšuje, a to o 10 až 13 % na každý 1 °C teploty.

Pri nízkej teplote prostredia sa napriek aktivácii termoregulačných mechanizmov metabolizmus znižuje. Spotreba energie sa výrazne zvyšuje po jedle, slúži na zabezpečenie procesov trávenia, vstrebávania a prenosu jednotlivých živín. Najvyšší špecificko-dynamický efekt majú bielkoviny, ktoré zvyšujú metabolizmus až o 30 %, sacharidy ho zvyšujú o 6 až 10 % a tuky o 4 percentá.

Hodnota bazálneho metabolizmu závisí aj od hmotnosti a povrchu tela (norma 104 kJ/kg/deň), pohlavia (u žien o 5 až 7 % nižší ako u mužov), veku (stúpa do 6. roku života, potom pomaly klesá), či hladín hormónov štítnej žľazy a katecholamínov (pri zvýšení hladín uvedených hormónov sa zvyšuje, pri znížení ich hladín sa znižuje). Spotreba energie sa zvyšuje aj počas tehotenstva a dojčenia, ale aj po konzumácii niektorých látok (kofeín, amfetamín, alkaloidy).

Čo pomôže

Stačí, ak do svojho jedálneho lístka zaradíte niekoľko jednoduchých zmien a vaše telo sa vám za to odmení množstvom energie, ale aj stratou kilogramov, ktoré ste nabrali v zime. Navyše sa zbavíte aj jarnej únavy.

Pite viac vody: Správny pitný režim vás chráni pred dehydratáciou, čistí telo, dodáva vlahu bunkám.
Náš tip: Voda sa nachádza aj v mnohých šťavnatých potravinách, najviac jej obsahuje melón, až 80 percent.

Vymeňte sladké nápoje za bylinné čaje: Ovocné džúsy sú síce zdravé, ale obsahujú zbytočne veľa cukru, preto ak ich pijete, tak radšej zriedené. Káva v malom množstve neškodí, skúste ju však aspoň na pár dní nahradiť bylinkovým či zeleným čajom.
Náš tip: Skúste sušenú srvátku. Prečistí organizmus, napraví zažívanie.

Skúste pôst: Pôst je účinnou krátkodobou metódou detoxikácie, Keď telu na krátky čas odopriete príjem potravín, zregeneruje sa. Ak máte pevnú vôľu, skúste dva dni popíjať len ovocné a zeleninové šťavy, vodu a čaj.
Náš tip: Mätový čaj tlmí žalúdočné problémy a má upokojujúce účinky.

Začnite cvičiť: Nemusíte hneď utekať do telocvične, stačí, ak si doma zľahka zacvičíte. Stačí päť minút, ale postupne si minúty pridávajte.

Zvýšte výdaj kalórií: Do svojho života zaradiť viac pohybu. Stačí, ak začnete chodiť po schodoch a načas zabudnite na výťah. Ak chodíte do práce mestskou dopravou, skúste prejsť peši až k nasledujúcej zastávke. Alebo ak to nemáte do práce ďaleko, trochu si privstaňte a choďte peši.

Vynechajte mäso: Je síce zdrojom bielkovín a tukov, obsahuje aj vitamíny skupiny B a minerály. Trávenie mäsa však v porovnaní s inými potravinami trvá dlho. Preto je vhodné, ak aspoň raz do týždňa zaradíte do svojho jedálneho lístka bezmäsitý deň.

Vyčistite črevá: Robte to však prirodzene. Žiaden výplach. Krátkodobý pôst je najlepšou cestou. Peristaltické pohyby tráviaceho traktu neustále obsah čriev posúvajú, baktérie a enzýmy ho štiepia, rozkladajú na základné živiny, ktoré sú potom vstrebávané a nestráviteľné zvyšky sú vylučované.

Čo naštartuje váš metabolizmus?

  • aktívny životný štýl
  • pravidelné stravovanie, 3+2 menšie jedlá denne
  • správny pitný režim
  • správne zloženie stravy (dôležitý je príjem bielkovín a vlákniny)
  • pravidelný pohyb
  • psychický relax
  • dostatočný spánok
debata chyba