Zeler udržiava v kondícii žalúdok, črevá aj močový mechúr. Pôsobí antimykoticky a antibakteriálne v oblasti žalúdka a čriev.
Z dietetického hľadiska sa odporúča karotka, pór a kyslá kapusta. Najmä čerstvo vylisovanú šťavu z karotky a šťavu z kyslej kapusty by sme mali jesť čo najčastejšie. Čistia črevá a normalizujú črevnú mikroflóru.

Len málokto vie o banáne, že je prirodzeným antacidom, teda prostriedkom, ktorý neutralizuje žalúdočnú kyselinu. Banány sú vhodné aj pri zápaloch črevnej sliznice.
Štipľavá paprika či čili papričky nepovzbudzujú len metabolizmus, ale v žalúdku a črevách majú antibakteriálne účinky.
Pri žalúdočných či črevných problémoch pomôže aj kamilkový či mätový čaj.
Problémy so žalúdkom máme v každom veku
- 1 rok: Po zavedení obilných výrobkov do stravy sa u malých detí môže prejaviť celiakia. Takéto dieťa má hnačky, trpí nadúvaním a striedaním nálad. Má väčšie bruško a ochabnuté svalstvo.
- 20 rokov: Začínajú sa objavovať tráviace problémy spôsobené stresom, typický je dráždivý tračník. Ak sa u blízkych príbuzných objavili polypy či adenómy v hrubom čreve, už vo veku 20 až 25 rokov by ste mali podstúpiť kolonoskopické vyšetrenie.
- 25 rokov: Môže sa prejaviť celiakia. Medzi 25. a 40. rokom života ju často spúšťa nejaká záťažová situácia, napríklad operácia, úraz či pôrod.
- 40 rokov: Ľudia, ktorých rodičia či súrodenci prekonali rakovinu hrubého čreva či konečníka, by mali začas s prevenciou, absolvovať by mali minimálne vyšetrenie na skryté krvácanie do stolice, ktoré môže nádory prezradiť.
- 50 rokov: Rizikový vek pre rakovinu hrubého čreva a konečníka. Mali by ste začať chodiť na pravidelné preventívne prehliadky.
- 65 rokov: Môžu sa objaviť problémy s prehĺtaním a následne príjmom potravy. Vo vyššej miere hrozí vznik žalúdočných vredov a krvácanie do zažívacieho traktu.