Pitný režim na dovolenke - v exotike pozor na vodu z vodovodu

Samostatnou kapitolou je pitný režim na dovolenke. Čoraz častejšie sa ocitáme v exotických destináciách s vysokou teplotou, pričom obzvlášť pozorní by sme mali byť pri veternom počasí alebo na horách.

27.05.2013 14:00
pitný režim, výživa, občerstvenie, dovolenka,... Foto:
Vhodnou náhradou podozrivej vody a nápojov môže byť napríklad šťava z ovocia.
debata

Takéto počasie totiž na jednej strane osviežuje, ale zároveň prehlbuje dehydratáciu. Tekutiny treba pravidelne dopĺňať aj niekoľkokrát za hodinu, je to omnoho vhodnejšie ako nárazové pitie veľkého množstva vody.

Vo väčšine krajín subtropického a tropického pásma sa neodporúča piť neupravenú vodu z vodovodu. Vodu si treba kupovať vo fľašiach aj v reštauráciách upozorniť čašníka, že si ju želáte priniesť na stôl uzavretú. Sú totiž známe prípady, keď obsluha reštaurácie či kaviarne doplnila v honbe za ziskom do fľaše zdravotne nevyhovujúcu vodu z vodovodu. V tomto prípade je dokonca vhodnejším riešením uprednostnenie bublinkovej vody. Nielenže je ťažšie ju sfalšovať, ale podľa odborníka na cestovateľskú medicínu doc. MUDr. Rastislava Maďara, PhD., kyslé prostredie, ktoré vytvára oxid uhličitý, sťažuje prežívanie niektorých choroboplodných zárodkov, napr. pôvodcu cholery. Samozrejme, je logické, že v subtrópoch a trópoch sa neodporúča do nápojov dávať ani ľad – často ho totiž robia z neoverených zdrojov vody. Chladené nápoje navyše neuhasia dobre smäd.

Pitie ovocných extraktov pripravených pouličnými predavačmi sa pri pochybách o kvalite ovocia alebo hygiene ich prípravy neodporúča. Takisto je potrebná opatrnosť pri chladení fliaš a plechoviek s nápojom v potenciálne kontaminovanej vode a pred pitím ich dosucha utrieť. Vhodnou náhradou podozrivej vody a nápojov môže byť napríklad šťava z čerstvého kokosového orecha, ktorá sa pije s pomocou slamky. Je to výborný nápoj aj pri hnačke, rehydratuje, obsahuje množstvo minerálov a vitamínov.

„Teplý čaj zväčša zahasí smäd účinnejšie ako sladké chladené nápoje, viacerí turisti ho preto pijú častejšie a vo väčších množstvách ako doma,“ tvrdí doc. Maďar vo svojej knihe Zdravie – najlepší spoločník na cestách. „Jeho termoregulačný účinok – v zime zahrieva a v lete ochladzuje – je známy už oddávna.“

Kyslosť (pH) niektorých nealko nápojov
pramenitá voda Lucka 7,6
voda 7,0
pomarančová šťava 2,2
Pepsi 2,49
Coca-cola 2,53
diétna Pepsi 3,05
7-up, Sprite 3,12
diétna Coca-cola 3,39
alkoholické nápoje cca 3,5
(čím je číslo nižšie, tým je nápoj kyslejší, nad 7,0 už ide o zásadité pH)
debata chyba