Kávová závislosť alebo - konzumujú ľudia príliš kofeínu?

Americké úrady preverujú bezpečnosť kofeínu v sušienkach a energetických nápojoch. Vedie ich k tomu znepokojenie nad "kumulatívnym efektom" tohto stimulantu, ktorý sa pridáva do čím ďalej tým väčšieho množstva produktov. Je naša spoločnosť poháňaná čajom a kávou už príliš závislá na najobľúbenejšie droge na svete? pýta sa spravodajský server BBC News.

07.06.2013 06:00
Káva pomáha vašej kráse Foto:
Pri primeranom použití môže mať kofeín pozitívne účinky.
debata (10)

Bublajúca kanvica, aróma stúpajúca zo šálky, prvý ranný dúšok. To je rituál, bez ktorého by ráno pracovného dňa bolo pre milióny ľudí jednoducho príšerné. Kofeín je, ako uviedol denník New Scientist, najobľúbenejšia „psychoaktívna droga“ na planéte. Len v Spojených štátoch ho každý deň užíva viac ako 90 percent dospelej populácie. Ale v súčasnosti dokonca aj USA – domovina kokakoly či kaviarní Starbucks – spochybňuje, či je rozumné pridávať kofeín do ďalších každodenných produktov, ako sú vaflové sušienky, slnečnicové semienka, zmesy orechov či želatínové cukríky.

V nedávnom vyhlásení americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) vypichol „nešťastný príklad“ žuvačiek Wrigley, kde každý plátok z balenia po ôsmich kusoch obsahoval rovnaké množstvo kofeínu ako pol šálky kávy. Spoločnosť Wrigley následne oznámila, že vo výrobe tohto produktu urobí prestávku. FDA sa tiež zamerala na energetické nápoje s vysokým obsahom kofeínu a vyjadrila obavy nad „kumulatívnym efektom“ stimulantu.

Existujú zdokumentované prípady fatálneho predávkovania kofeínom, hoci tie sú veľmi vzácne. Vedci z americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorí študovali návykové aspekty kofeínu, zistili, že abstinenčné príznaky zahŕňajú únavu, bolesti hlavy, problémy so sústredením sa, bolesti svalov a nevoľnosť. To je ale zatiaľ na hony ďaleko od vedeckého konsenzu, že užívanie kofeínu je škodlivé.

Nedávna štúdia Harvardovej školy verejného zdravia uviedla, že „pitie kávy nemá žiadny vážny škodlivý zdravotný účinok“, a že vypiť až šesť šálok kávy denne „nie je spojené so zvýšeným rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny“.

Pri primeranom použití môže mať kofeín pozitívne účinky. Výskumy naznačujú, že môže byť spojený so zníženým rizikom rakoviny prostaty a prsníka. Nedávna štúdia spojila pitie kávy a čaju s nižším rizikom cukrovky druhého typu.

FDA však sľúbila, že „stanoví, aké je bezpečné množstvo užívania kofeínu“. Tento krok uvítali tí, ktorí sa obávajú, že kofeín už teraz je príliš prerastený do našich životov – a často aj v produktoch, kde by sme ho nečakali.

„Mnohí ľudia jednoducho nemajú tušenie, koľko kofeínu užívajú,“ povedala Lynne Goldmanová, dekanka školy verejného zdravia a zdravotných služieb Univerzity Georgea Washingtona. V dôsledku toho si môžu sami nevedomky spôsobovať problémy s nespavosťou, poruchami trávenia, alebo krvným tlakom. To je znepokojujúce najmä pre rodičov, ktorým môže robiť problémy kontrolovať, koľko kofeínu vlastne ich dieťa skonzumuje.

Ale postaviť sa hegemónii kofeínu na planéte, ktorá každoročne skonzumuje 120 000 ton tejto látky, môže byť veľmi ťažká úloha. Vo Fínsku, ktoré patrí ku krajinám s najväčšou spotrebou kofeínu na svete, priemerný dospelý skonzumuje 400 miligramov tejto drogy denne. To je ekvivalent piatich šálok kávy denne a tiež ekvivalent maximálnej dennej dávky, ktorú odporúčajú britské úrady. „Myslíme si, že pri užívaní v primeranom množstve kofeín nepredstavuje riziko,“ povedala Sanna Kiuruová z fínskeho úradu pre bezpečnosť potravín. „Kávu pijú predovšetkým dospelí, nie deti. A pre nás sú tieto dávky celkom mierne.“

Avšak aj Fíni si začínajú robiť obavy z neustále stúpajúcej spotreby stimulantu. Energetické nápoje s vysokým obsahom kofeínu preto musia vo Fínsku niesť zdravotné varovanie, čo je praktika, ktorá sa od roku 2014 rozšíri na celú Európsku úniu.

Naprieč históriou sa však nájdu tí, ktorí na kofeín nedajú dopustiť – okrem iného aj v spojení s kreatívnymi schopnosťami. O francúzskom spisovateľovi a dramatikovi Honoré de Balzakovi sa traduje, že pil až 50 šálok kávy denne, bez ktorých vraj nebol schopný písať. Filmár David Lynch sedem rokov denne jedol v rovnakej reštaurácii v Los Angeles a pil až sedem sladených šálok kávy, čím si zabezpečoval „veľa nápadov“.

Skladateľ Ludwig van Beethoven si starostlivo odpočítaval presne 60 zrniek kávy na jednu šálku, keď si svoj obľúbený nápoj varil. A zrejme mediálne najprevarenejší je v tomto ohľade spevák Robbie Williams, ktorý údajne konzumuje 36 šálok dvojitého espresa a 20 plechoviek Red Bullu denne, hoci niektorí kritici v tomto prípade kreatívny prínos kofeínu považujú za trochu pochybný.

10 debata chyba