9 otázok a odpovedí: Čo o vode nevieme?

Najrozšírenejšia zlúčenina v prírode, či už v kvapalnom, plynnom alebo pevnom skupenstve. Základná podmienka pre život na Zemi. Vodu hľadajú výskumníci na všetkých planétach, kam vyslali svoje sondy, voda je prvé, čo humanitárne organizácie vozia do krajín postihnutých pohromou. Bez vody jednoducho človek vydrží len pár dní.

08.06.2013 06:00
voda Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Je teplá voda rovnako kvalitná ako studená?

Teplá voda sa môže vyrábať len z pitnej vody, ktorá svojou kvalitou spĺňa požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu. Jej ohrevom sa však narúša mikrobiologická stabilita, preto nie je vhodná na priamu konzumáciu, len na použitie ako úžitková voda.

Je na každodenné pitie lepšia mäkká alebo tvrdá voda?

Tvrdosť vody vytvára predovšetkým obsah vápnika a horčíka. Tvrdá voda nie je vhodná pre práčky, rýchlovarné kanvice či iné domáce spotrebiče, má však priaznivejší vplyv na organizmus. Dlhodobé pitie mäkkej vody s nízkym obsahom minerálnych látok môže skôr predstavovať zdravotné riziko a viesť k zvýšenému riziku viacerých závažných ochorení v podobe rednutia kostí, srdcovo-cievnych chorôb, preeklampsie (zvýšený krvný tlak, bielkoviny v moči, opuchy) u tehotných žien a podobne. Vodu sa preto neodporúča ani zbavovať minerálov prostredníctvom rôznych domácich filtrov (najmä na báze elektroosmózy, nanofiltrácie, destilácie) a iných zariadení. Dokonca ani pre deti nie je vhodná voda s čo najnižším obsahom minerálov. Rozhodujúci je údaj o celkovom obsahu rozpustených látok, čiže stupni mineralizácie, ktorý by sa mal v ideálnom prípade pohybovať v rozmedzí 150 – 500 mg/l.

Dá sa z vody odstrániť bakteriálne znečistenie, oxid uhličitý, chlór či chemická kontaminácia?

Ak chceme z vody odstrániť oxid uhličitý (CO2), stačí, ak ju necháme v pohári vybublinkovať, vyprchanie tohto plynu urýchli aj mechanické „vytrepanie“ lyžičkou. Iná možnosť je vodu zohriať na teplotu ľudského tela. Prípadné mikroorganizmy odstránime, ak vodu necháme zovrieť, v našich podmienkach by na likvidáciu bakteriálnej, vírusovej či parazitárnej kontaminácie vody bez zákalu mal stačiť päťminútový var (pre 100 % bezpečnosť sa však vždy odporúča pitie mikrobiologicky bezchybnej vody z garantovaného zdroja). Chlór zas z vody vyprchá skôr, ak ju necháme odstáť. Odparením pri varení sa jeho koncentrácia vo výslednom objeme skôr zvyšuje, a to isté platí aj pre dusičnany. Tu už totiž ide o chemickú kontamináciu. Ak vodu prevárame, lepšie je prikryť nádobu pokrievkou, aby sme zabránili úniku vodnej pary. Ak si varíme vodu v rýchlovarnej kanvici, zvyšnú vodu by sme mali dôsledne vylievať a na prípravu nápojov používať čerstvú. Predovšetkým pre dojčatá sa preto odporúča na prípravu stravy balená dojčenská voda, ktorá musí spĺňať prísnejšie limity na obsah rôznych škodlivých látok (najmä dusičnanov) ako pitná voda z vodovodu.

Stráca príliš vychladená minerálna voda svoju chuť, vôňu a podporné účinky pre ľudský organizmus?

Minerálna voda si bez ohľadu na teplotu uchováva svoje fyzikálno-chemické vlastnosti. Znamená to, že aj jej prospešné účinky pre ľudský organizmus – v prípade liečivých vôd liečivé účinky – ostávajú zachované. Teplota minerálky ovplyvňuje len stabilitu oxidu uhličitého (CO2). Čo sa týka chuti či vône, môže sa stať, že pri príliš vychladenej minerálke, sa stanú menej výraznými, súvisí to však skôr so schopnosťou ľudských zmyslov vnímať chuť či vôňu príliš vychladenej tekutiny.

Minerálka, v ktorej plávajú pevné čiastočky či usadeniny, je pokazená.

Minerálna voda s obsahom čiastočiek či usadenín z nestabilných zložiek, akými sú napr. železo či mangán, nemusí byť pokazená. V zásade síce platí, že takáto minerálna voda nie je senzoricky, na pohľad príťažlivá, ale v niektorých minerálnych vodách sú usadeniny železa prirodzeným javom. Na etikete by však malo byť uvedené, že „sediment neškodí, je prirodzeného pôvodu“. Pre každú minerálnu vodu sú charakteristické iné zmyslami vnímateľné (organoleptické) vlastnosti. Počas doby minimálnej trvanlivosti však tieto vlastnosti nesmú vykazovať nijaké zmeny.

Majú sa balené vody skladovať v chlade a tme alebo to nie je potrebné?

Fľaše balenej vody treba vo všeobecnosti chrániť pred priamym slnečným žiarením, tma však nie je nevyhnutnou podmienkou skladovania. Na etikete balených vôd výrobcovia obyčajne uvádzajú aj vetu: „Uchovávajte v chlade a chráňte pred priamym slnečným svetlom.“ Vo všeobecnosti to znamená teplotu do 20 stupňov Celzia, ak však vodu skladujeme v domácnosti pri izbovej teplote a na vodu nesvieti priame slnko, ani mierne vyššie teploty vode neublížia. Priame slnečné žiarenie a vyššia teplota by mohli na kvalitu zabalenej vody pôsobiť negatívne. Ak sa vystaví slnku a teplu, hrozí riziko kontaminácie výluhmi z plastu a takéto podmienky podporujú aj nadmerné množenie vo vode prirodzene sa vyskytujúcich baktérií. Preto sa neodporúča nechávať v lete balenú vodu napríklad v aute.

Môže sýtená balená voda pri otvorení „vykypieť“, nie je vtedy pokazená?

Určite nie. „Vykypieť“ môže minerálna voda, ktorá je príliš sýtená CO2, pretože je čerstvá, prípadne sme fľašou potriasli. Takisto môže „vykypieť“ minerálka obsahujúca CO2, ktorá je príliš teplá. O kvalitatívne nevyhovujúcej vode môžeme hovoriť len v prípade, že spozorujeme nepríjemnú zmenu vône, prípadne sfarbenia.

Treba pri kúpe minerálnej vody prihliadať na jej celkovú mineralizáciu?

Samozrejme, pri nákupe minerálnej vody je potrebné prihliadať nielen na jej deklarované účinky, ale pozrieť si aj zloženie a obsah minerálnych látok, aby sme správne vybrali, čo potrebuje naše telo v závislosti od veku, zdravotného stavu či fyzickej aktivity. Vody s vyššou mineralizáciou (nad 1 500 mg/l), tzv. vysokominerali­zované, sú vhodným doplnkom výživy, nemali by však byť jediným zdrojom tekutín počas dňa. Piť ich vo zvýšenej miere sa odporúča najmä v situáciách, keď telo stráca viac vody a minerálov potením (napr. počas športu, náročnej fyzickej práce, počas horúčav, v horúcich prevádzkach). Na každodenné pitie pre ľudí bez ohľadu na vek či zdravotný stav sú vhodné pramenité a prírodné minerálne vody s celkovou nižšou mineralizáciou (do 500 mg/l). Vody je najlepšie striedať.

Jestvuje nejaký jednoduchý test, ako doma zistiť tvrdosť vody?

Dá sa kúpiť testovací prúžok na meranie tvrdosti vody, niektoré firmy predávajúce vodné filtre ho dokonca posielajú zadarmo. Omnoho jednoduchšie, lacnejšie a presnejšie je však zatelefonovať do vodárne, kde majú presné informácie, resp. si príslušné informácie nájsť na internete.

13 debata chyba