Diabetologička Katarína Černá: Cukrovkár sa lieči každým kúskom jedla

Sacharidy sú hlavným zdrojom energie. Po ich príjme stúpa hladina krvného cukru. Primeraný príjem cukrov v potrave patrí medzi hlavné zásady diétnej liečby diabetikov. Na odhad množstva cukrov v jednotlivých potravinách sa používa sacharidová jednotka. Jedna sacharidová jednotka obsahuje približne 10 g využiteľných sacharidov.

10.06.2013 14:00
stévia Foto:
Stévia neobsahuje žiadne kalórie a má nulový vplyv na glykemický index.
debata (1)

Podľa druhu potraviny rozoznávame sacharidové jednotky:

  • mliečne, ktoré obsahujú mliečny cukor – mlieko a mliečne výrobky
  • múčne, obsahujú zložené cukry-škroby – rôzne pekárenské a múčne výrobky
  • ovocné: obsahujú ovocný cukor – ovocie a ovocné šťavy
  • zeleninové (započítateľné) ovplyvňujú hladinu cukru v krvi – kukurica, hrášok, mrkva, cvikla, strukoviny, zemiaky
  • zeleninové (nezapočítateľné) voľné druhy zeleniny – neovplyvňujú hladinu cukru v krvi a môžu sa prakticky konzumovať bez obmedzenia (paprika, paradajky, uhorky, brokolica, všetky druhy listovej zeleniny).

V praxi sa často stretávame s pojmom glykemický index, ktorý však nevyjadruje množstvo sacharidov ani energetickú hodnotu. Uvádza mieru vzostupu cukru po definovanom množstve potravy, zvyčajne 50 g, v porovnaní so vzostupom glykémie po požití rovnakého množstva glukózy. Vysoký glykemický obsah majú potraviny, ktoré vedú k rýchlemu vzostupu cukru v krvi: napr. kokakola, sladené nápoje, pivo, med, keksy, zemiaková kaša, biele pečivo, zemiakové placky. Sú menej vhodné. Nízky glykemický index je pri potravinách, po ktorých stúpa cukor v krvi pomaly, poskytujú dlhšie trvajúci pocit nasýtenia. Sú vhodné pre všetkých diabetikov, ide najmä o strukoviny, zeleninu, orechy.

Všeobecné zásady správneho stravovania

Diabetik by mal vylúčiť zo stravy cukry, cukrovinky a sladkosti (cukor, med, sušené ovocie, koláče, cukríky, zmrzlinu), tvrdí diabetologička Katarína Černá. Mal by jesť málo a často, nehladovať ani nejesť dosýta, jesť z menšieho taniera, ktorý je poloprázdny, a nedojedať zvyšky. Treba znížiť príjem tukov, uprednostniť rastlinné tuky a oleje, vylúčiť údeniny, párky, paštéty, mastné klobásy, salámy, husacie a kačacie mäso, vnútornosti, jesť chudé mäsá, obmedziť nátierkové tuky. Odporúčam zvýšiť konzumáciu zeleniny, vyberať si zeleninu s výnimočným obsahom vitamínov a antioxidantov, najmä tmavočervené, tmavooranžové, tmavozelené, tmavomodré a sýtožlté druhy zeleniny. Redukovať príjem kukurice, mrkvy, červenej repy, ktoré majú vyšší obsah cukrov. Ovocie by ste mali jesť v malých množstvách (jeden druh, jeden kus za deň), obsahuje totiž cukry.

Minimalizovať by ste mali aj konzumáciu sladkých nápojov a jedál s pridaným obsahom cukrov, dbať na dostatočný príjem tekutín – čaje bylinkové, minerálne vody s nižším obsahom sodíka. Samozrejmosťou by malo byť obmedzenie príjmu soli a konzumácie alkoholu (preferovať suché ľahké vína). Strava má byť pestrá, chutná a nemá byť pre diabetika utrpením. Dia potraviny odporúčam tiež len v obmedzenom množstve, pretože takisto obsahujú cukry. Stravu by ste mali upravovať dusením, varením, grilovaním a pečením s minimálnym obsahom tuku. Vhodné sú sacharidové potraviny s obsahom vlákniny (celozrnné obiloviny, chleboviny, strukoviny, ovocie, zelenina). Potraviny a pokrmy bez pridania cukru. Pri redukcii telesnej hmotnosti nie sú vhodné potraviny obsahujúce umelé sladidlá. Bielkovinové potraviny s nižším obsahom tukov, ryby, chudé mäso, strukoviny, výrobky zo sóje, kurča bez kože.

Rámcový rozpis stravy

Raňajky: čaj bez cukru alebo káva s mlieko, pohár mlieka alebo kakao bez cukru, krajec chleba, malá porcia nízkotučného syra, šunky, biely jogurt, paprika, paradajka alebo iný druh zeleniny
Desiata, olovrant a 2. večera: polovica jablka alebo mlieko a kúsok chleba so syrom
Obed: polievka zeleninová, alebo kurací vývar, mäso chudé, porcia zeleniny, príloha napr. varené zemiaky asi 4 polievkové lyžice alebo 4 polievkové lyžice ryže alebo varených cestovín. Vhodnou prílohou je aj strukovina (fazuľa, šošovica, hrášok)
Večera: veľká porcia zeleniny – kapustový, paradajkový, varený karfiol, brokolica, kel, alebo ľahšie biele mäsá a ryby alebo syry nízkotučné. Diabetik musí však vedieť, koľko sacharidových jednotiek( SJ ) má prijať za deň a ako si ich má rozdeliť na porcie. Denne približne by mal mať orientačne diabetik 18 až 21 sacharidových jednotiek.

Vzorový jedálny lístok

celodenný obsah 18 sacharidových jednotiek pri liečbe inzulínom Raňajky (6 SJ ): káva s mliekom bez cukru alebo 200 ml mlieka alebo 200 ml kakaa bez cukru (1 SJ); 2 ks tmavého pečiva alebo 2 krajce tmavého chleba (4 SJ); 50 g syra alebo tvarohovej nátierky (0 SJ); porcia ovocia, malé jabĺčko (1 SJ); zelenina, paprika, paradajka (0 SJ)
Obed (6 SJ ): polievka zeleninová, alebo kurací vývar (1 SJ); porcia chudého mäsa, ryby, kurča (0 SJ); 4 plné lyžice ryže alebo 4 plné lyžice zemiakov (3 SJ); porcia zeleniny (1 SJ); porcia ovocia (1 SJ)
Večera: dusená zelenina (1 SJ), varené zemiaky 4 až 5 lyžíc (3 SJ), pohár mlieka (1 SJ)

Pokiaľ ide o sladidlá, ktorými dochucujeme nápoj alebo pokrm, aby sme dosiahli sladkú chuť, neenergetické sladidlo (aspartam, sacharín), môžeme ich použiť iba do nápojov a omáčok. Keďže nemajú energetickú hodnotu, neobsahujú žiadne sacharidy, nemusia sa započítať do sacharidového obsahu.

Stévia – nekalorické sladidlo

V poslednom čase sa hovorí o stévii ako o nekalorickom sladidle. Stévia skutočne neobsahuje žiadne kalórie a má nulový vplyv na glykemický index. Okrem sladivých látok – glykozidov obsahuje minerály, vitamíny, stopové prvky a dnes je dostupná vo forme tabletiek, kvapiek, kryštálového cukru. Podobný účinok majú aj hľuzy topinambury, ktoré majú vysokú koncentráciu inulínu (nie inzulínu), ktorý funguje ako vláknina, znižuje hladinu cukru v krvi, cholesterolu, zlepšuje trávenie, chráni pečeň a obličky. Je výhodná pre všetkých diabetikov.

Často sa stretávame aj s pozitívnym ohlasom na používanie melasy u diabetikov. Treba podotknúť, že melasa je vedľajší produkt, ktorý vzniká pri výrobe cukru. Bežný cukor neobsahuje žiadne živiny a minerálne látky, ale melasa je skutočne zdrojom draslíka, vápnika, železa a horčíka, ale obsahuje aj vysoký podiel sodíka, preto ju nesmú konzumovať diabetici s vysokým krvným tlakom a s obličkovými ochoreniami. Melasa má vyššiu sladivosť, podobá sa medu, ale má nižšiu energetickú hodnotu ako med a cukor. V tehotenstve sú umelé sladidlá nevhodné.

Pri liečbe každého diabetika je dôležitým opatrením fyzická aktivita, ktorú neopúšťame ani u diabetik liečený len diétou, ani len tabletkovou alebo inzulínovou liečbou. Medzinárodná federácia diabetu odporúča aspoň 30 minút denne miernej fyzickej aktivity, ako je rýchla chôdza, plávanie, bicyklovanie a tancovanie. Pravidelná chôdza minimálne 30 minút denne znižuje riziko cukrovky o 35 až 40 %. Obmedzenie fyzickej aktivity je nutné v prípade ťažkého kĺbového postihnutia, závažnej forme hypertenzie, pri pokročilých zmenách na dolných končatinách, pri ťažkej forme polyneuropatii alebo ťažkom postihnutí obličiek a očí. Tiež musíme byť opatrní u pacientov s opakovanými stavmi hypoglykémie.

Diabetik by nemal fajčiť

Fajčenie poškodzuje cievy, ktoré sú poškodené už samotnou cukrovkou. Ich následkom je 3-krát častejší výskyt mozgovej porážky, 4-krát častejší výskyt infarktu myokardu a takmer 20-krát častejší vznik poškodenia ciev dolných končatín so zvýšeným rizikom amputácie končatiny. Fajčenie podobne ako u nediabetikov zvyšuje riziko vzniku trombózy.

Základnou stratégiou liečby cukrovky je zmena životného štýlu, ktorá zahŕňa diétne opatrenia, zvýšenú pohybovú aktivitu a edukáciu pacienta a príbuzných. Ak týmito opatreniami nedosiahneme optimálne hodnoty cukru v krvi, musíme siahnuť u diabetikov 2. typu po tabletkách a po vyčerpaní ich účinku alebo nedostatočnom vplyve na hodnoty cukru v krvi pridať inzulín. U diabetikov 1. typu okrem režimových opatrení je dôležité začať včas a adekvátne s liečbou inzulínu.

Dôležité pri výbere konkrétneho druhu liečby je individuálny prístup k pacientovi. Často sa v praxi stretávame s negativistickým postojom pacienta k inzulínu, s odôvodnením, že sused začal brať inzulín a zomrel. Pacienti často chápu liečbu inzulínu ako konečnú. Pri výbere lieku je dôležité zohľadniť celkový klinický stav pacienta, jeho vek, telesnú hmotnosť, príznaky ochorenia, pridružené choroby, jeho životný štýl, rodinné a sociálne zázemie, ako aj samotnú motiváciu pacienta.

Úspešnosť liečby je na pacientovi

Liečba inzulínom je nevyhnutná a bezpodmienečná u diabetikov 1. typu. Ak zlyhala liečba diétou a tabletkami u diabetikov 2. typu, v operačnom období, pri vážnych úrazoch a ochoreniach, pri zlyhávaní obličiek, pečene, srdca, pri ťažkom poškodení očí, v čase dojčenia, v tehotenstve. Cukrovka je ochorenie, ktoré si vyžaduje spoluprácu samotného pacienta, ale často aj celej rodiny s lekárom. Neexistuje zázračná tabletka ani zázračný lekár, úspešnosť liečby je v samotnom pacientovi. Dobrá spolupráca vedie k dosiahnutiu liečebných cieľov a k zlepšeniu zdravotného stavu pacienta. Jedným z hlavných cieľov liečby je dosiahnuť a udržiavať hladiny cukru v krvi čo najbližšie normálnym hodnotám v priebehu celého dňa.

Diabetik sa musí naučiť sledovať hodnotu cukru v krvi nielen nalačno, ale aj po jedle a v noci, musí vedieť vyhodnotiť si glykemický profil, zamerať sa na úpravu stravy, dávky inzulínu a režimových opatrení. Výsledky meraní konzultovať aj s diabetológom. Na meranie cukru v krvi sa používajú rôzne typy glukomerov, niektoré umožňujú odber krvi aj z iných miest ako z končekov prstov rúk. Diabetici 2. typu si môžu sledovať aj odpad cukru v moči. Ide o jednoduché vyšetrenie moču pomocou testovacieho prúžku určeného na vyšetrenie cukru v moči. Správne liečený diabetik má mať moč na prítomnosť cukru aj acetónu negatívny.

1 debata chyba