Pečivo
Čo mu vyčítajú? Je najväčším vinníkom priberania. Ak chceme schudnúť, treba ho zo stravy úplne vyradiť. Ak už jesť pečivo, tak jedine celozrnné.
Čo na to odborník? „Organizmu je vcelku jedno, z akého zdroja čerpá energiu. Pri snahe schudnúť treba znížiť celkový energetický príjem a zvýšiť výdaj energie tak, aby sa dosiahla negatívna energetická bilancia,“ vysvetľuje docentka Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu. Čo sa týka celozrnných výrobkov, podľa jej slov sú cenné z hľadiska zdravej výživy a prevencie viacerých chronických chorôb pre vysoký obsah vlákniny. „Ak však hovoríme o energetickej hodnote, tá sa od bieleho pečiva zásadne nelíši. Z hľadiska úbytku váhy preto na druhu pečiva veľmi nezáleží,“ konštatovala docentka Jurkovičová. V rámci pestrej a vyváženej stravy by denný príjem chleba a pečiva mal byť približne 200 až 230 gramov, z tohto množstva by mali celozrnné výrobky tvoriť aspoň polovicu.
Červené mäso
Čo mu vyčítajú? Vysoký obsah tukov, cholesterolu a purínov spôsobujúcich dnu. Kuracie mäso sa považuje za chudšie a vhodnejšie z hľadiska zdravej životosprávy.
Čo na to odborník? Doktorka Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie a výživu odporúča detailné porovnanie. „Ak porovnáme nutričné hodnoty kuracieho, hovädzieho a bravčového mäsa, zistíme, že v bravčovom je obsah tukov skutočne vyšší v porovnaní s kuracím mäsom. Neplatí to však o chudom hovädzom. Obsah tukov je v ňom v porovnaní s kuracím takmer porovnateľný a pohybuje sa okolo 3 g na 100 g výrobku,“ povedala. Obsah cholesterolu a purínov je takisto porovnateľný vo všetkých troch druhoch mäsa, pričom chudé hovädzie dokonca obsahuje najmenej cholesterolu.
Mlieko
Čo mu vyčítajú? Kravské mlieko spôsobuje zahlieňovanie organizmu. Je vhodné pre teliatka, nie však pre ľudí.
Čo na to odborník? „Názor, že pitie mlieka podporuje tvorbu hlienu je mýtus, ktorý sa dosiaľ strane, ktorá to tvrdí, nepodarilo potvrdiť,“ hovorí profesor Valík. Podľa odborníka dosiaľ neexistuje štúdia, ktorá by vedecky dokázala, že pitie mlieka podporuje tvorbu hlienu, dokonca ani u astmatikov. Mlieko, zvlášť s vyšším obsahom tuku, môže vyvolať subjektívne pocity, že hlien sa stáva hustejším, no v žiadnom prípade nepodporuje jeho tvorbu. „Existujú štúdie u chorých ľudí, že vylúčenie mlieka zo stravy, zvlášť na noc, prispelo k zlepšeniu ich pocitov, ale tvrdenie, že mlieko zahlieňuje či podporuje tvorbu hlienu zostáva stále mýtom,“ upozorňuje profesor.