Slováci jedia málo zeleniny a ovocia

Naše dávky potravín odporúčajú priemernú ročnú spotrebu 128 kg zeleniny a 97 kg ovocia na osobu a rok. "V skutočnosti sme však v roku 2010 skonzumovali len 95 kg zeleniny, z toho v čerstvej podobe iba 67 kg," hovorí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave.

24.06.2013 14:00
zelenina, hrášok, mrkva, kukurica, šalát Foto:
Zeleninový šalát - ilustračné foto.
debata (4)

„Nutričná podvýživa je nemalým problémom, veľmi rozšíreným v našich zemepisných šírkach a vyplýva z nedostatočnej konzumácie čerstvého ovocia a zeleniny.“ Na porovnanie, v štátoch EÚ je priemerná ročná konzumácia ovocia a zeleniny výrazne vyššia – približne 117 kg zeleniny a 113 kg ovocia na osobu ročne.

Z prieskumu, ktorý uskutočnil RÚVZ, vyplýva, že ženy uprednostňujú vo svojom stravovaní viac ovocie, muži sú väčšmi „zohratejší“ so zeleninou. Spotreba ovocia a zeleniny v prípade detí a mládeže je ešte o čosi nižšia ako u dospelých! 18 % dievčat a 12 % dospievajúcich chlapcov uviedlo, že vôbec nekonzumujú zeleninu.

„Deti by mali zjesť 100 gramov ovocia a zeleniny na desať kíl telesnej hmotnosti,“ uvádza odborníčka. „Uprednostňovať by sme mali naše lokálne produkty.“ Jednou z možností je aj pitie čerstvých ovocných a zeleninových štiav. Kvalitné 100 % šťavy z ovocia a zeleniny možno nájsť v chladiacich boxoch obchodných reťazcov. Vyrába ich už viacero výrobcov.

4 debata chyba