Diabetik na cestách + jedálny lístok diabetika

"Ak je diabetik dobre kompenzovaný doma, nemal by mať problém ani na cestách. Za predpokladu, že dodrží pravidlá životosprávy a všetky podmienky súvisiace s liečbou. Nevyhnutnosťou by malo byť zdravotné poistenie do zahraničia, aby nebol nútený vyhľadávať lekárske ošetrenie alebo dokonca pobyt v nemocnici,” hovorí doktorka Katarína Černá o tom, na čo by diabetik nemal zabudnúť pred cestou do zahraničia.

30.06.2013 06:00
21-sirka 5X Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

"Počas cestovania je potrebné mať so sebou jedlo s obsahom rýchlo vstrebateľných cukrov (džús, ovocie, cukor, keksy, pečivo), glukomer a dostatočný počet testovacích prúžkov na meranie cukru. Je vhodné, aby diabetik necestoval sám, pre prípad náhleho zhoršenia jeho stavu. Navyše by mal mať pri cestovaní dostatočnú zásobu inzulínu a liekov.”

Diabetik liečený inzulínom by mal mať pri sebe aj glukagón na zvládnutie ťažšej hypoglykémie. Vhodné je mať pri ceste lietadlom inzulín a tabletky v príručnej batožine, v prípade, že by sa hlavná batožina oneskorila. Cukrovkár by sa mal vyhýbať oblastiam s nižšou hygienickou úrovňou. "Zabudnúť by nemal ani na tzv. preukaz diabetika – kartička diabetika, ktorá informuje, že je pacient liečený na cukrovku a aké lieky užíva. Pri cestovaní lietadlom potrebuje diabetik potvrdenie o chorobe a spôsobe liečby, na palube lietadla by mal upozorniť na fakt, že je diabetik.”

Diéta pri liečbe inzulínom

Približne: 7 980 až 8 820 kJ

1. deň
R: biela káva (so sójovým mliekom), 125 g celozrnný chlieb, nátierka z tofu syra (25 g tofu + rastlinné maslo Flora), 25 g hydinová šunka, zelenina (paradajka, paprika), 340 g ovocie (grapefruit) – 8 SJ
OB: polievka šampiňónová so zemiakmi, 80 g dusené teľacie rolky plnené listovým špenátom (120 g teľacie mäso v surovom stave), 6 PL (135 g) varená ryža, hlávkový šalát, 180 g ovocie (jablko) – 7 SJ
V: zapekaný karfiol, 6 PL (200 g) varené zemiaky, uhorkový šalát, 600 ml bifidové mlieko s vlákninou – 6 SJ

2. deň
R: čaj, 125 g celozrnné pečivo, 1 ks (200 ml) biely jogurt, zelenina (reďkvička, pažítka), 220 g ovocie (marhuľa) – 8 SJ
OB: polievka fazuľová so zeleninou, 120 g grilované rybie filé (150 g rybie filé v surovom stave), zeleninová obloha (šalát z červenej kapusty s kukuricou, 3 PL (65 g) kukurica), 6 PL (200 g) varené zemiaky, müsli tyčinka – 7 SJ
V: fliačky s kapustou (8 PL (180 g) varené fliačky), 150 g ovocie (mandarínka), 15 až 25 g knäckebrot – 6 SJ

3. deň
R: čaj, 125 g celozrnný chlieb, syrová nátierka (50 g nízkotučný syr + rastlinné maslo Flora), zelenina (čínska kapusta, paradajka), 230 g strúhaná mrkva s pomarančom – 7 SJ
OB: hrášková polievka s cestovinou, 80 g dusené kuracie mäso s kukuricou a šampiňónmi (120 g kuracie mäso v surovom stave), 6 PL (200 g) varené zemiaky, šalát z hlávkovej kapusty, 180 g ovocie (čerešne) – 7 SJ
V: cestovina zapekaná so zeleninou (8 PL – 180 g varená bezvaječná cestovina), uhorkový šalát, 200 ml biely jogurt, 2 PL ovsené vločky – 7 SJ

4. deň
R: biela káva (so sójovým mliekom), 125 g celozrnný chlieb, rastlinné maslo Flora, 50 g hydinová šunka, zelenina (paradajka, uhorka), 90 g ovocie (hruška), 15 až 25 g knäckebrot – 8 SJ
OB: polievka cesnaková s jačmennými krúpami, 80 g dusené hovädzie mäso s hráškom (120 g hovädzie mäso v surovom stave), 6 PL (200 g) varené zemiaky, paprikový šalát, 540 g ovocie (melón) – 7 SJ
V: zeleninové rizoto so šampiňónmi, 8 PL (180 g) varená ryža, hlávkový šalát, šľahaný tvaroh (100 g tvarohu) s jahodami (320 g čerstvých alebo mrazených jahôd – 7 SJ

5. deň
R: čaj, 125 g celozrnné pečivo, tvarohová nátierka s pažítkou a reďkvičkou (50 g tvaroh + rastlinné maslo Flora), 140 g ovocie (banán) – 7 SJ
OB: polievka zeleninová s cestovinou. Plnený kapustný list (120 g), sójové mäso (150 g sójového mäsa v surovom stave), 6 PL (135 g) varená ryža, 50 g viaczrnný chlieb, 240 g ovocie (broskyňa) – 8 SJ
V: ryžový nákyp s ovocím, 15 až 25 g knäckebrot, 70 g ovocie (hrozno – 7 SJ

6. deň
R: čaj, 125 g celozrnný chlieb, rybacia nátierka (50 g rýb + rastlinné maslo Flora), 260 g miešaný ovocný šalát (150 g pomaranč, 110 g kivi) – 7 SJ
OB: polievka kapustová s hubami, 80 g plnené morčacie rezne (120 g morčacie rezne v surovom stave), 6 PL (135 g) varená ryža, cviklový šalát, müsli tyčinka – 7 SJ
V: strukoviny s dusenou kapustou, 6 PL (200 g) varené zemiaky, 340 g ovocie (grapefruit) – 7 SJ

7. deň
R: čaj, 125 g celozrnný chlieb, rastlinné maslo Flora, 50 g hydinová šunka, zelenina (reďkvička, paprika), 70 g ovocie (hrozno), 5 až 25 g knäckebrot – 7 SJ
OB: polievka z drobkov s cestovinou, 80 g kuracie stehná na zelenine (120 g kuracie stehná v surovom stave), 6 PL (200 g) varené zemiaky, uhorkový šalát, ovocný puding nesladený (1 kompótová mištička) – 7 SJ
V: špagety s tuniakom (8 PL – 180 g varené bezvaječné špagety), šalát z čínskej kapusty, 600 ml bifidové mlieko s vlákninou – 7 SJ

Použité skratky:
PL – polievková lyžica zarovnaná
KL – kávová lyžica zarovnaná
R – raňajky
OB – obed
V – večera
SJ – sacharidová jednotka je množstvo potraviny s obsahom 10 g cukrov.
Pri porciách sú podávané malé zemiaky

Jedálny lístok na týždeň diabetika bez inzulínovej liečby

1. deň
R: kakao, chlieb, maslo (200 g mlieka, 3 g kakaa, 100 g chleba, 10 g masla)
D: šunka, chlieb, zelená paprika (50 g šunky, 50 g chleba, 100 g papriky)
Ob: obličková polievka so zeleninou, hovädzie dusené na rajčiakoch so zelerom, zemiaky, jablko (polievka: 50 g obličiek, 5 g oleja, 5 g cibule, 50 g karfiolu, červená paprika, soľ, zelený petržlen; mäso: 100 g hovädzieho mäsa bez kostí, 10 g oleja, 10 g cibule, 30 g rajčiakového pretlaku, 100 g zeleru, soľ, sacharín; zemiaky: 150 g zemiakov, soľ; ovocie: 100 g jabĺk)
Ol: biela káva, chlieb (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 100 g chleba)
V: miešané rizoto, hlávkový šalát (10 g oleja, 10 g cibule, 80 g hovädzieho mäsa, 30 g mrkvy, 55 g ryže, 50 g hrášku, 100 g karfiolu, soľ, petržlen; šalát: 100 g hlávkového šalátu, soľ, ocot, sacharín)

2. deň:
R: biela káva, chlieb s maslom (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 100 g chleba, 10 g masla)
D: vajcia na mäkko, chlieb, jablko (100 g vajec, 50 g chleba, 100 g jabĺk)
Ob: kapustová polievka, bravčové pečené na cesnaku, zemiaky, uhorkový šalát (polievka: 100 g kapusty, 5 g oleja, 5 g hladkej múky, 5 g cibule, soľ, červená mletá paprika, rasca; mäso: 100 g chudého bravčového mäsa, soľ, cesnak; zemiaky: 300 g zemiakov, soľ; šalát: 300 g uhoriek, soľ, sacharín)
Ol: kyslé mlieko, chlieb s maslom (200 g kyslého mlieka, 50 g chleba, 10 g masla)
V: plnená paprika, zemiaky (100 g papriky, 80 g hovädzieho mäsa, 10 g oleja, 10 g cibule, 20 g ryže, 5 g hladkej múky, 30 g pretlaku, soľ, sacharín; zemiaky: 300 g zemiakov, soľ)

3 deň:
R: biela káva, chlieb s maslom (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 100 g chleba, 10 g masla)
D: párky, chlieb, rajčiaky (100 g párkov, 50 g chleba, 100 g rajčiakov)
Ob: mäsová polievka, varené hovädzie mäso, kelový prívarok, zemiaky, slivky (polievka: 100 g hovädzieho mäsa, 40 g koreňovej zeleniny, soľ, 10 g cestoviny; prívarok: 200 g kelu, 10 g oleja, 5 g hladkej múky, 10 g cibule, 200 g zemiakov, soľ, cesnak; ovocie: 100 g sliviek)
Ol: kakao, chlieb (250 g mlieka, 3 g kakaa, sacharín, 100 g chleba)
V: mäsové karbonátky, zemiaky, hlávkový šalát (50 g chudého hovädzieho mäsa, 30 g chudého bravčového mäsa, 10 g cibule, 25 g vajca, 10 g oleja, soľ, korenie; zemiaky: 200 g zemiakov, soľ; šalát: 150 g hlávkového šalátu, ocot, soľ, sacharín)

4. deň:
R: biela káva, pečivo (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 30 g pečiva)
D: syr, chlieb, zelená paprika (50 g syra, 100 g chleba, 100 g papriky)
Ob: karfiolová polievka, hovädzie dusené na hubách, ryža, kapustový šalát, hrozno (polievka: 100 g karfiolu, 5 g oleja, 5 g hladkej múky, soľ, sekaný zelený petržlen; mäso: 100 g mäsa bez kosti, 5 g oleja, 100 g čerstvých húb, 10 g cibule, soľ, korenie; ryža: 55 g ryže, 5 g oleja, soľ; šalát: 150 g hlávkovej kapusty, 10 g cibule, soľ, ocot, sacharín; ovocie: 100 g hrozna)
Ol: šunka, chlieb, rajčiaky (50 g šunky, 100 g chleba, 150 g rajčiakov)
V: teľacie prírodné, zemiaky, dusená miešaná zelenina (120 g teľacieho mäsa, 10 g oleja, soľ, 3 g hladkej múky; zemiaky: 200 g zemiakov, soľ; zelenina: 50 g mrkvy, 100 g kalerábu, 50 g zeleru, 5 g oleja, 3 g múky, soľ, zelený petržlen)

5 deň:
R: biela káva, chlieb s maslom (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 100 g chleba, 10 g masla)
D: údenáč, chlieb, cibuľa (100 g údenáča, 80 g chleba, 50 g cibule)
Ob: polievka z kostí so zeleninou, srbské bravčové, zemiaky, jablká (polievka: 100 g kostí, 80 g zeleniny, 10 g cibule, soľ, korenie; mäso: 100 g chudého bravčového mäsa, 5 g oleja, 10 g cibule, 100 g zelenej papriky, 100 g rajčiakov, soľ, 3 g hladkej múky; zemiaky: 180 g zemiakov, soľ; ovocie: 150 g jabĺk)
Ol: biela káva, chlieb (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 100 g chleba)
V: hubová omeleta, zemiaky, hlávkový šalát (100 g vajec, 10 g oleja, 100 g hríbov, 10 g cibule, soľ, korenie; zemiaky: 150 g zemiakov, soľ; šalát: 150 g hlávkového šalátu, soľ, ocot, sacharín)

6 deň:
R: kakao, pečivo (250 g mlieka, 3 g kakaa, sacharín, 30 g pečiva)
D: syr, chlieb, jablko (50 g syra, 100 g chleba, 100 g jabĺk)
Ob: fazuľková polievka, dusené kurča, ryža, paprikový šalát (polievka: 100 g fazuľky, 5 g oleja, 5 g hladkej múky, 5 g cibule, soľ; mäso: 150 g kuraťa, 5 g masla, soľ; ryža: 55 g ryže, 5 g oleja, soľ; šalát: 100 g papriky, 10 g cibule, ocot, soľ, sacharín)
Ol: biela káva, chlieb, maslo (200 g mlieka, čierna káva, 100 g chleba, 10 g masla)
V: plnená kapusta, zemiaky (200 g kapusty, 80 g bravčového mäsa, 10 g oleja, 10 g cibule, 20 g ryže, 25 g vajca, soľ, červená paprika, 5 g hladkej múky; zemiaky: 200 g zemiakov, soľ)

7 deň:
R: biela káva, chlieb (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 100 g chleba)
D: saláma, chlieb, paradajka (100 g šunkovej salámy, 50 g chleba, 100 g paradajok)
Ob: špenátová polievka, bravčové pečené, zemiaky, dusená kapusta, pomaranč (polievka: 50 g špenátu, 5 g masla, 5 g hladkej múky, 5 g cibule, 50 g mlieka, soľ, korenie; mäso: 120 g bravčového mäsa, 5 g cibule, soľ, cesnak; zemiaky: 300 g zemiakov, soľ; kapusta: 300 g kapusty, 5 g oleja, 5 g cibule, 3 g múky, soľ, ocot; ovocie: 100 g pomaranča)
Ol: kyslé mlieko, chlieb (200 g kyslého mlieka, 50 g chleba)
V: lečo s klobásou, zemiaky (10 g oleja, 10 g cibule, 100 g zelenej papriky, 100 g rajčiakov, 80 g klobásy; zemiaky: 200 g zemiakov, soľ)

Vysvetlivky:
R = raňajky
D = desiata
Ob = obed
Ol = olovrant
V = večera

6 debata chyba