Výživa pri opare: Čokoláda nech je tabu, tuniak pravidlom

Voláme to opar alebo herpes. Je to nepríjemná bolestivá infekcia, ktorá sa nemusí objaviť len na perách, ale kdekoľvek v okolí úst (aj v kútikoch), no môže vzniknúť aj na sliznici nosa.

31.07.2013 14:00
opar Foto:
Opar, ako ho poznáme najčastejšie.
debata (1)

Málokto sa musí poriadne zamyslieť, aby posnoril v pamäti, ako to vyzerá alebo bolí a ešte menej je tých šťastlivcov, ktorí sa s oparom počas svojho života vôbec nestretli. Možno zatiaľ. Tak, ako sa vraví, že keď nás šteklí v ušiach, je to dobré znamenie, pretože choroba je na ústupe, v prípade oparov je dobré, ak sa na nich vytvorí chrasta. Nie sme ešte vyliečení, no sme na tom podstatne lepšie, ako sme boli.

Stačí mať opar raz, aby v našom tele ostal už navždy. Nazýva sa tzv. spiaci vírus, ktorý sa prebudí, ak ho k tomu vyprovokujeme. Podnetom na jeho vznik môže byť oslabená imunita, ktorá zas úzko súvisí so stresom a s nedostatkom spánku. Stačí mu však aj podstatne menej. Ženám menštruácia, ale tiež prílišné vystavenie slnku. Treba počítať s týždňom až desiatimi dňami – tak dlho totiž opar zvykne obťažovať, kým sa celkom nevyhojí a nezmizne. Jeho špecifikom je aj objavovať sa stále na tom istom mieste. A šťastím, že je stále menej bolestivý.

Nie nadarmo je bozkávanie s oparom na ústach zakázané. Opar je totiž ľahko prenosný. Odborníci nešťastníkom s ním odporúčajú čo najčastejšie umývať si ruky – ten spomínaný opar s chrastou už taký nebezpečný na prenos nie je.

Zdravá strava nie je dôležitá len pri odbúravaní tukov alebo pre dobrý spánok. Pomáha aj oparom. Ovocie so zeleninou nikdy neublížia! Reč je najmä o cesnaku. No v prípade oparov pomáha predovšetkým strava bohatá na lyzín. Nachádza sa napríklad v tuniaku, šošovici, kuracom mäse, arašidoch či krevetách. Ak ste sa to odhodlali vyskúšať (lyzín má význam aj vtedy, keď už opar vznikol – urýchli hojenie), vyhýbajte sa zároveň arginínu. Obsahuje ho pšeničný chlieb, orechy či čokoláda. Vznik oparu podporí, resp. môže podporiť aj pivo, hrozienka či želatína.

Ak opary trápia prehnane často, zamerajte sa na stravu, ktorá posilní váš imunitný systém. Bude obsahovať vitamín C a zinok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #opar #tuniak #čokoláda #imunita