Ako si môžete skontrolovať, či ste správne hydratovaní

Kľúčom k riadnej hydratácii a energetickej potrebe organizmu je výber tých správnych nápojov, ktoré vyhovujú individuálnej úrovni aktivity a životnému štýlu.

03.08.2013 06:00
pitie, voda, pitný režim, smäd Foto:
Majte v lete nápoj vždy poruke.
debata (13)

Vzhľadom na kalórie je vhodnejšie siahnuť po nápojoch s nízkou alebo žiadnou kalorickou hodnotou – alebo v menšej dávke aj vášho obľúbeného kalorického nápoja. Ak sa budete držať bodov, ktoré vám poskytneme ďalej, ľahšie si uvedomíte, koľko kalórií vlastne prijímate.

  1. Majte nápoj vždy poruke, ku každému menšiemu či väčšiemu jedlu.
  2. Vyberajte si nápoje, ktoré si vychutnáte. Niektoré štúdie prinášajú informácie o tom, že aktívne deti vypijú viac tekutín práve vďaka tomu, že sú ochutené. Majte však na pamäti, že každá kalória sa počíta, vrátane tej, ktorá sa nachádza v kalorickom nápoji.
  3. Jedzte viac ovocia a zeleniny. Obsahujú veľké množstvo vody, čo z nich robí skvelý nástroj na dosiahnutie dennej dávky potrebnej hydratácie.
  4. Nespoliehajte sa na smäd. Nie je totiž spoľahlivým indikátorom nedostatočnej hydratácie (napríklad ak cvičíte, užívate lieky alebo v závislosti od zdravotného stavu, v ktorom sa nachádzate). Majte fľašu s nápojom vždy pri sebe – na pracovnom stole, v aute, v taške alebo kdekoľvek na očiach, aby vás stále upozorňovala na to, že sa máte napiť.
  5. Uchovávajte nápoje pri miernej teplote a rovnako ich tak aj podávajte. Najviac tekutín vypijeme práve vtedy, ak majú izbovú teplotu.
  6. Dlhšie cvičenie a pôsobenie tepla vedú k strate sodíka potením. Preto je dôležité prijímať sodík a ďalšie elektrolyty spolu s tekutinami, aby sa zabránilo hyponatriémii – je to nebezpečný stav, keď je hladina sodíka v krvi príliš nízka. V tomto prípade sú preto vhodné športové alebo iónové nápoje.
13 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #smäd #nápoj #dehydratácia